Een cliënt vertelt

Cliënten intensieve relatietherapie vertellen hier waarom ze voor een time out kozen in combinatie met de intensieve workshops communicatie en relatiecoaching van Relatievakantie ( met sommige van deze cliënten kan na overleg contact worden opgenomen)

Esra en Donald, Den Bosch, oktober 2019: zwanger van de eerste maar zo ongelukkig in de relatie

De hoop hadden we al opgegeven. Een paar sessies bij een relatietherapeut had ons alleen maar van de regen in de drup gebracht. Na een paar miskramen zou het dan eindelijk toch lukken? We hebben nogal wat voor onze kiezen gekregen als jong koppel. Ingrijpende operaties, ontrouw, geldproblemen. En het valt ook nog niet mee om als bekendere Nederlander relatieproblemen te hebben. We zijn achteraf  heel blij dat we de intensieve communicatietraining en coaching van Relatievakantie en onszelf een kans hebben gegeven. De 1 op 1 en 1 op 2 gesprekken hebben ons doen inzien waar we steken hebben laten vallen. Het allermoeilijkste was en is om het verleden achter ons te laten. Maar het succes proeft naar meer!!!  

Anna en Paul, Den Bosch, september 2019: ik voel het niet meer

Wij wonen in België en wilden graag een vorm van intensieve begeleiding bij het op het goede spoor krijgen van ons huwelijk. Relatietherapie in de vorm van een uurtje per week met huiswerk was niet voor ons. We waren al 25 jaar bij elkaar. Maar de laatste 10 jaar was er zoveel gebeurd dat we in september van dit jaar eigenlijk toe waren aan het begraven van onze relatie.  Het was dat Paul het nog nodig vond om een allerlaatste en uiterste poging te doen. Voor Anna had het niet meer gehoeven. Dan maar 3 rijden van ons vandaan. In Den Bosch. In het intake gesprek met Ingo merkten we dat de “culturele(taal)” verschillen geen rol van betekenis speelden. Na een zeer intensief weekend waren we op een onverwachte wijze toch weer op het spoor gebracht van een relatiedoorstart. We zijn nog steeds wel in contact met Ingo. Maar we zijn er niet van afhankelijk.

Jozien en Don, Malaga, september: verbale veldslag

Om maar met het resultaat te beginnen, we hebben door onze Relatievakantie geleerd hoe we onze zinloze en oeverloze gesprekken kunnen behouden. Maar zonder dat ze in ruzie en pijnlijke afstandsneming leiden. Heel destructief waren onze verbale oorlogen. Op het laatst konden we over alles ruzies krijgen. Dankzij eigenlijk hele simpele aanpassingen in onze manier van vraagstelling en antwoorden kunnen nu we veel beter compromissen vinden. Over alle onderwerpen. En weten we hoe uit te vinden waarom de ander zich op een bepaalde manier gedraagt. Het was onbegonnen werk dachten we, maar we zijn oh zo blij dat we die 5 dagen er voor uit getrokken hebben. En wat een prachtige stad en provincie is dat; Malaga. Dank je wel Ingo

Alette en Hans, Vught, juli 2019 : ontrouw

Hoe kun je me dat aan doen? Hoogzwanger. Niet alleen van ons kind maar ook van de absolute zekerheid dat ik honderd procent kon vertrouwen op mijn man´s trouw. Maar tegen mijn intuïtie in had ik al het eigenaardige gedrag weg gedacht en weg gewuifd. Hoe kon ik weten dat mijn man een parallel leven leidde. En dat al bijna 2 jaar. Erger nog, toen ik het door aanhoudende ondervragingen eindelijk kon laten sporen met mijn voorgevoel, kreeg ik nog maar een magere beginnetje van de waarheid te horen. Alle hens aan dek. Nog geen 72 uur na de ontdekking zaten we in een hotel. Samen met een communicatie-trainer/ relatiecoach. Heel dankbaar zijn we; het verleden kunnen ik niet uitgummen, maar we hebben wel de weg terug gevonden naar de reden waarom we bij elkaar zijn.

Carlijn en Bart, Amersfoort, juni 2019: toen de kids kwamen

Nadat onze relatie voor de tweede keer in zwaar weer was gekomen besloten we dat we een laatste poging moesten doen om te bekijken of de problemen die de afgelopen jaren waren opgebouwd opgelost konden worden en het mogelijk was om de liefde en vooral de verliefdheid en het vertrouwen weer terug te krijgen. Samen wisten we dat we van elkaar hielden en graag samen verder wilden, maar er was zoveel gebeurd dat het vertrouwen van mijn vrouw weg was en onze relatie daardoor een absoluut dieptepunt had bereikt. Ingo is drie dagen bij ons thuis geweest en heeft ons laten zien dat onze grootste valkuil de onderlinge communicatie was en we niet teveel in het verleden moeten blijven kijken, maar vooral naar de toekomst. Ingo heeft ons bewust gemaakt van de problemen die er zijn en die ook bespreekbaar gemaakt waardoor onze relatie in alle facetten beter is geworden en het vertrouwen in de toekomst er weer helemaal is. Wij gebruiken nog dagelijks de door Ingo voorgestelde technieken en merken dat onze relatie weer is zoals hij in de beginjaren altijd is geweest toen we altijd op een lijn zaten. Vooraf hadden wij niet durven hopen op dit resultaat!

Arianne en Nick, Malaga, mei 2019: 1 woord genoeg

Als het aan Nick gelegen had waren we nooit in Malaga aan een Relatievakantie begonnen. Hij was er klaar mee. Een relatie van 19 jaar zou eindigen in een hopelijk harmonieuze scheiding. Gelukkig gaf hij ons na een gesprek met onze communicatie- en relatiecoach Ingo de kans om te onderzoeken of er niet toch een uitweg was. Het was best wel een investering voor ons.  Vliegtickets, appartement in een mooi dorpje aan het strand in de provincie Malaga. En dan natuurlijk nog de kosten voor de relatiecoach.Maar vele malen goedkoper dan scheiden. De eerste 2 dagen waren heel moeilijk. Nick dreigde om naar huis te gaan.  Het was allemaal maar psychologisch geneuzel. Maar op de laatste dag konden we alleen maar concluderen dat we nog nooit zó lang, zó diepgaand en zonder aanvaringen met elkaar hadden gepraat. We zijn er nog niet, maar van een scheiding is echt geen sprake meer. We gebruiken het geleerde niet alleen in onze eigen communicatie. Het helpt ons in alle relatie die van enige betekenis zijn voor ons om diepgang te verkrijgen. En vriendschappen te scheiden van oppervlakkige tijdverspilling.

De kosten van een relatieweekend

Iris en Albert, Rosmalen, mei 2019: toen de kid kwam

We hadden voor de geboorte van onze zoon alle vrijheden. Aan geld ontbrak het ook niet. We konden wel een aanvaringen hebben maar dat loste zich vanzelf weer op. Maar tijdens de zwangerschap en na de geboorte lukt dat niet meer. We stonden echt aan de rand van de afgrond. Sliepen soms zelf dagen niet meer onder hetzelfde dak. Albert vond Relatiekantie.com. En we konden op heel korte termijn al een midweek intensieve relatietherapie boeken. De communicatie spelregels, het opnemen van onze gesprekken, het leren stellen van open vragen, luisteren en geven van “goede”antwoorden. Het kunnen vergeten van “gisteren”. Dat alles is er onder hoge druk “ingepompt” bij ons. En de werkwijze zet zoden aan de dijk. We zijn uit de gevaren zone.

Birgitte en Mike ,Malaga, april 2019: de ex

We zijn samengesteld gezin levend op 2 locaties.Sinds een paar jaar. Maar al wel heel snel met plannen om de 2 huizen in te ruilen. Todat Birgitte aangaf niet meer verder te willen zo. Tot grote verbazing van Mike. Er was wel steeds vaker sprake van strijd. Vaak om dezelfde zaken of personen. De omgang met de ex van Mike. Volgens Birgitte regeerde zij nog steeds over de relatie van haar ex. Dankzij de zeer intensieve gedragstraining en op de huid-coaching van Relatievakantiecoach Bert zijn we weer helemaal terug bij ons oude gevoel.

Hennie en Mo ,Kerkdriel maart 2019: de zaak

Onze relatie startte in onze puberteit. Liefde op het eerste gezicht. Maar 12 jaar en 2 kinderen verder, was er een enorme crisis. We hadden allebei als een gek gewerkt om een aantal bedrijven op te starten. Terwijl Hennie daarnaast ook nog een part-time baan in het onderwijs had. Komende uit 2 culturen. Voor Hennie werd het allemaal teveel. Er moest een einde komen aan de relatie. Maar niet nadat eerst nog een allerlaatste poging in de vorm van een Relatieweekend dicht bij huis werd ingelast. Kids naar opa en oma. Vreselijk rot weer. Dus we hadden achteraf wel spijt dat we niet toch naar Spanje waren gegaan. Maar ondanks dat werd ons langzaam maar zeker wel duidelijk welk gedrag van een ieder van ons voor de crisis had gezorgd. Konden we in de kinderjaren van onze relatie nog wel goed tot compromissen komen, lukte dat nu niet meer. Omdat die compromissen eigenlijk geen compromissen waren. Maar de ander zijn zin geven. Totdat er uiteindelijk niks meer van je eigen “IK” overblijft. We weten nu dat dat een doodlopende weg is. En weten ook hoe we dat kunnen voorkomen. En dat in 24 uur hard werken!

Inge en Anton ,februari 2019: cultuur

Wij kenden elkaar 5 jaar. Een gemengde relatie. Vlaming en Nederlandse. Samengesteld gezin. Lat-relatie. Begon als vuurwerk en dat was nog steeds een paar maanden geleden. Alleen een ander soort vuurwerk dan we wilden. We slaagden er in om over bijna alles knallende ruzie te krijgen. En omdat we elkaar maar weinig zagen( weekenden) hadden we de tussenliggende tijd alleen al nodig om de wonden te likken en te herstellen. Anton zag eigenlijk niks in welke vorm van externe hulp dan ook. Maar een gesprek met Relatievakantie deed wonderen. In 1 weekend in een vakantiebungalow hebben we aan één stuk door geoefend met gedrag dat voor minder ruzie en meer van het goede soort vuurwerk kon zorgen. Eindeloze vaak hebben we onze eigen gesprekken aangehoord-opgenomen met onze smartphones- en onder geduldige en neutrale supervisie van Ingo-onze relatiecoach en communicatietrainer gebruikt om onze communicatie en culturele verschillen weg te werken. Het gaat inmiddels een stuk beter. Nog steeds vervallen we nog wel eens terug in de “fout gedrag”. Maar veel minder. De nazorg -dagelijks whatsap en maandelijkse Skype- helpt ons daarbij zeer. Maar het meeste inspireert toch het teruggekeerde gevoel voor elkaar.

Astrid en Henk,februari 2019: autisme

Ik(Astrid) had 2 weken voor aanvang van het Relatieweekend opgezegd. Was na heel veel dubben en nog meer slapeloze nachten en gesprekken met mijzelf en vrienden tot de conclusie gekomen. Dit gaat niet meer. Voor Henk kwam -het gek genoeg- als een donderslag…. Gelukkig wees hij mij er op dat we nog niet alles hadden geprobeerd. En dat we dat naar elkaar verplicht waren. En nog meer naar onze kinderen. Zo kwamen we bij Relatievakantie terecht. We hadden zelf een sta-caravan in de bossen van Cromvoirt(Vught) gehuurd. We hebben het echt niet gemakkelijk gehad maar onze relatie- en communicatiecoach gaf echter nooit op. Keek ook niet op een uurtje. Het resultaat telde, zei hij steeds. Inmiddels zijn we uit de gevaren zône. We hebben nog wel iedere maand een Skype-nazorg uur. Maar van scheiden is wat mij betreft geen sprake meer. We hadden dit veel eerder moeten doen. Veel meer effect dan dat uurtje relatietherapie dat we eerst geprobeerd hadden.

Monica en Harjan ,november 2018: na de operatie

Monica had recent een zware operatie achter de kiezen, haar baan verloren en had haar vertrouwen in haar partner door zijn gedrag helemaal verloren. Ondanks een relatie ouderdom van 15 jaar was voor haar een Relatievakantie of welke andere poging om de relatie te redden, ongewenst en ongeloofwaardig. Harjan woonde al enige maanden in een noodverblijf en “leed” lichamelijk en geestelijk onder de scheiding van tafel en bed. Had contact gezocht met Relatievakantie en was zeer volhardend in zijn pogingen om Monica de ultieme reddingspoging te laten beginnen. Hoe eerder hoe beter. Dit gedrag was ook precies de reden waarom Monica niet meer verder wilde. En dat was ook de mening van haar kinderen en familie. Ze zat tussen 2 vuren in.

Ik wilde eerst niet

Monica liet zich uiteindelijk overtuigen om -niet zoals Harjan wilde in april- maar pas een maand later een Relatievakantie te “vieren”. Niet in Malaga (want door de operatie was ze moeilijk ter been) maar in de Vughtse bossen. Op een camping, in een luxe stacaravan en met heerlijk zonnig weer. Er zijn in die 5 dagen heel wat traantjes gelaten en harde woorden gevallen. Maar uiteindelijk steeds minder. Tot er zelfs weer hand in hand gelopen werd en er zowaar gekust werd. We hebben heel veel geleerd over hoe we moeten doorvragen, oordelen en aanname weg moeten laten. Wat er nu is, is broos maar veel meer dan we ooit voor mogelijk hielden.

Petrie en Henri ,mei 2018, Malaga: geen tijd

Het zakelijke zwerversbestaan combineren met een gezinsleven heeft een aanzienlijke wissel getrokken op onze relatie. En ook de jaren buiten Nederland waren tropenjaren geweest. Daarbij komt dan nog dat Petrie maar heel weinig nodig heeft om tot emotionele uitbarstingen te komen. Alle inspanningen van een hele stoet therapeuten en -logen ten spijt, stond onze relatie en ieder van ons op springen. Henri was al voor de zoveelste keer gevlucht naar een hotel. De ultieme poging had Petrie gegoogled. Zij geloofde niet in een uurtje therapie. En Paul geloofde helemaal nergens meer in. Het zou een een Relatievakantie worden aan de boulevard van Rincon de la Victoria (het Kijkduin van Malaga). 1 week voor vertrek barstte de bom weer en vertrok 1 van ons daarom alvast naar Malaga. De ander zou volgen per auto. Het zou er nog om hangen of we überhaupt nog wel zouden beginnen. Wij waren liever nu cliënten intensieve relatietherapie dan straks klanten van een intensieve scheidingsbegeleider. Ingo heeft veel diplomatie bedreven en uiteindelijk zijn we toch gestart. Loodzwaar. 2 stappen naar voren en 1 terug. Soms zelfs wel  3 terug. Het was bijna niet uit te houden ,samen in 1 appartement. Dankzij Ingo konden we uiteindelijk wel langs de scherpe en gevaarlijke randen van het ravijn laveren.

Trees en Ton,maart 2018 Sevilla: in de camper

“Op vakantie kwamen wij in een relatie crisis waar we lijnrecht tegenover elkaar stonden.
We hebben lokaal (zuid-Spanje) ondersteuning gezocht en vonden Ingo Gravenberch, coach/ trainer bij Relatievakantie.com. Die ons snel (4 dagen) en deskundig geholpen heeft, in onze camper!
De methode die hij gebruikt was voor ons een eye-opener en hielp ons door de barriere heen.
Het contact verliep soepel en hij schatte de situaties goed in. Hij adviseerde prima en heeft ons, in korte tijd, door training en te spiegelen op weg geholpen. Zodat we zelf verder kunnen werken aan onze relatie. Ook de nazorg is heel attent.
Bedankt Ingo”
 

Evelien en Albert (februari 2018, Malaga)

Na 6 time-outs was de rek er echt wel uit. De ultieme poging werd een 5-daagse in een heel leuk hotel aan zee in Pedregalejo (Malaga). Ondanks de wel heel kleine kamer, gingen we met een goed plan (om onze 2 gezinnen samen te gaan voegen) en gevoel naar huis. Nooit gedacht dat het nog mogelijk was. En eigenlijk zo simpel.

Marjan en Serge januari 2018,Center Parcs : rugzak

Ik wil mijn kinderen terug! Na 2 eerdere en zeer moeizame relaties voor ons beiden, zijn wij met onze hele hebben en houden 8 jaar geleden “gefuseerd”. Met niet één rugzak maar een hele wagon met rugzakken vol met relatie-ellende en goede voornemens om nooit weer in die situatie terecht te komen. Hoe wrang is het dan als je dan opnieuw je relatie als problematisch moet karakteriseren. Je niet gehoord voelt. Je binnenste, buiten komt. Het uiterste van je uithoudings- en aanpassingsvermogen wordt gevraagd. Doodvermoeiend die conflicten. Kinderen -die al geen kinderen meer zijn- niet meer thuis willen komen omdat ze hun buik vol hebben van de ouderlijke ruzies. En dan nog de geld- en gezondheidsproblemen.

¨Relatietherapie? Ik mankeer niks; ga niet naar zo’n zielenknijper ¨

En als het dan toch tot een eerste intake gesprek komt, blijkt dat er geen enkele chemie is. Bovendien is het dag-en avondprogramma van één van ons zo overladen vol, dat zo’n uurtje per week met huiswerk niet gaat werken. Maar zo kan het echt  niet langer. Als dit schip niet op koers kan komen moet het maar uit de vaart genomen worden. Het contact met de kinderen is meer waard dan dit. Gelukkig konden we op hele korte termijn met onze privé coach-trainer van Relatievakantie 4 dagen de hei op. Malaga lukte helaas niet vanwege een storm die alle vliegtuigen aan de grond hield. Het improvisatietalent van onze gastheer en coach Ingo zorgde ervoor dat we toch diezelfde dag nog in een Centerparc aan de slag gingen. 6 uur per dagen buffelen, huilen, lachen en dichter bij komen.

Niet teveel omkijken

We mochten niet omkijken, niet niet luisteren, voor oordelen, aannames maken, geen ontwijkende antwoorden geven. Kortom, heel anders omgaan met oorzaak en gevolg van onze conflicten. Een lijst maken met ongewenst gedrag van jezelf. En die boven je bed hangen. Naast de 10 Gouden Communicatie Spelregels. Nu 2 weken later zijn we echt on much better speaking terms. En het oude gevoel komt zo af en toe zelfs weer om de hoek gluren.

Marco en Edith, dec. 2017 Malaga: 2 keer relatietherapie

Marco was al vertrokken. Na 13 jaar zwoegen en geboortes van 2 kinderen, waarvan 1 een zeer arbeidsintensief opvoeding vraagt, had hij de kuierlatten genomen. Mij achterlatende met een ultimatum “dat er iets grondigs in mij moest veranderen”. Volstrekt zijn eigen bijdrage vergetend aan de waterval van relatieproblemen waar wij -zo maar- in verzeild konden raken. We leden er allebei onder en geestelijk en lichamelijk. De kinderen waren er stil van.

Relatietherapie hielp niet

We hadden al een relatietherapie van ettelijke maanden achter de rug. Dat was een voornamelijk gevis in ons verleden geweest, afgewisseld met 1 op 2 gesprekken van 1,5 uur. Weinig zoden aan de dijk zettende. Verergerde eigenlijk alleen maar de situatie. We leerden veel over ons verleden maar deden weinig aan het nu en de toekomst. Bovendien de opdrachten uitvoeren was lastig omdat Marco regelmatig een week weg was en is. Toen kwamen we allebei  bij onze zinnen, ontdekten de Relatievakantie en met veel passen en meten lukte het om een lang weekend naar Malaga te gaan.  Geen zon helaas; alhoewel 1 sessie aan het strand hebben we wel gehad. Gewijd aan wat emoties zijn en hoe die er (in gedrag) uitzien bij ons. Onze grootste dilemma is dat we meer tijd zonder dan met elkaar doorbrengen. En als Pa dan thuis komt, ontstaan er allerlei conflicten . Waar we allebei natuurlijk van vinden dat de oorzaak daarvan deels bij de ander ligt. Onze coach Ingo heeft ons heel hard laten werken; het stellen van open vragen toe passen. Zonder oordelen, zonder aanvallen met elkaar praten. Een sessie van 4 uur over mijn behoefte om de dingen perfect te doen. En de gevolgen daarvan onder ogen zien. Net zolang doorvragen tot we duidelijk hadden wat in het eigen gedrag het conflict veroorzaakte. We zijn terug gegaan, met niet alleen maar hoop op verbetering maar daadwerkelijk een hardstikke fijn gevoel ; de advocaten zijn afgebeld. Dank je Ingo!

Eef en Elsa, oktober 2017, München:ex-pat leven

Wij wonen en werken sinds 10 jaar in Duitsland. Onze kinderen zijn er geboren en getogen. Onze werksituatie is enorm veranderd. Het traditionele man- vrouw patroon en het feit dat Eef heel veel op reis is, heeft er o.m. voor relatieproblemen gezorgd die we voorheen niet kenden (in Nederland). Natuurlijk ook onze verschillende karakters zorgen -naarmate de jaren klimmen- voor de nodig conflicten. Als je dan een professional wilt inschakelen, wil je dat wel in je eigen taal. Da’s een probleem in Duitsland. We waren dus erg blij met de flexibiliteit en reactiesnelheid van Relatievakantie.  We slaagden er in om  tijdens een weekje Nederland , familiebezoek en relatiecoaching te combineren. Zeer intensief; samen ontbijten, lunchen en avondeten met je coach. Maar we reden terug met een gevoel van ..vaste voet onder de grond. Een compliment waard aan onze coach Gerard. Altijd neutraal, vasthoudend en verbindend. Dank je wel!

Shara en Mo  (augustus 2017): 2 culturen

Het hoogtepunt in onze relatie was onze 1e gezamenlijke vakantie in de USA. Een Nederlands Arabisch koppel dat elkaar in Amsterdam bij gemeenschappelijke vrienden had ontmoet. Alles wat we deden en aanraakten veranderde in een geluksmoment. En voor we het wisten hadden we 2 kinderen. 1 droomhuis en 2 droomcarrières. Alhoewel we geen taal hadden die we beiden vloeiend spraken, ervaarden we geen communicatie storingen als gevolg van onze verschillende culturele herkomsten. Eén van ons had zelf een praktijk voor psychotherapie in Amsterdam . De ander bereisde de wereld maar de echte basis was toch het warme nest, thuis. Maar al gauw bleek dat net als bij de loodgieter er bij ons de kraandichting begon te lekken. Haarscheurtjes ,werden emotionele kraters. Het duurde even voor we moesten erkennen dat we onze relatieproblemen niet zelf konden oplossen. Wij ontdekten Relatievakantie;belden met een aantal ex cliënten intensieve relatietherapie en dan gaf een goed gevoel.

In het 6e jaar gaven we het op

In het 6e jaar van onze relatie en na energieverslindende vechtsessies, belanden we dan dus toch in Malaga. Met niets meer dan het gevoel dat ” baadt het niet, schaden zal het toch wel niet doen” betrokken we ons appartement aan zee. Na de 1e dag wilden we naar huis; na de 2e dag verlangden we naar de derde dag en na de derde dag was de verbazing groot over wat er tussen ons wat gebeurd. Er was nog steeds werk te doen maar dat gemene gevoel dat je weg wilde uit die verstikkende sfeer van negativiteit was weg. En dat dankzij de tomeloze en niet aflatende inzet van onze coach .Waarmee we overigens ook hele uitbundig gelachen, getafeld en gefilosofeerd hebben over alles wat er maar in 5 dagen in het zonnige en culinaire Malaga over de tafel kan gaan.

Carola en Herman juni 2017,Malaga: de onderneming

donderslag bij relatieproblemenOnze relatie kent een aantal aspecten die deze bijzonder maken. Zo werken we in hetzelfde bedrijf. Maar in een hiërarchische verhouding. Heeft één van ons een ernstig lichamelijk probleem en dat al zolang als de relatie leeft. Wij wonen en werken op dezelfde plek. Dat één van ons uit de relatie wilde stappen was voor de ander een donderslag bij heldere hemel. En als je de film terugspoelt kan je met de kennis van nu wel zeggen dat de wolken zich al langer boven onze hoofden hadden ontwikkeld. Maar als er één geen geloof hecht aan of vertrouwen heeft in hulp van buiten en de hulpsignalen van de ander niet goed hoort of wel hoort maar niet goed interpreteert, kan je in de situatie komen waarin wij een paar maanden geleden zaten. In één klap valt de bodem onder je bestaan weg. Je zelfvertrouwen slaat om in faalangst. Wat doe ik fout? Terwijl tegelijkertijd de patronen van communicatie intact blijven. Het minste of geringste kan leiden tot explosies van emoties. Verbale oorlogsvoering of ijzige stiltes. Met beide handen greep ik de uitgeworpen reddingsboei vast. Binnen 2 weken zaten en aten we in Malaga. En wat we nooit hadden verwacht gebeurde al op  de 1e avond van de eerste dag van intensieve sessies met onze coach. Het minste of geringste was geen aanleiding meer tot een hevige conflict. In plaats daarvan konden we een situatie bereiken van respectvol onderzoeken van wat precies de achtergrond van het conflict was. Welk gedrag lag er aan ten grondslag. Welke drijfveren zorgden voor dit gedrag. Wat te doen om dit te voorkomen. In plaats van vechten…barrières slechten!! Zonder dat er sprake is geweest van diepgravende onderzoeken naar de psyche van de ander of uitdieping van het verleden. Nee vizier gericht op de toekomst! Op dag 4 waren we klaar…en scheepten we ons in om door te reizen naar onze al veel eerder geplande vakantie in de Caraïben….waar we allebei vreselijk tegen op hadden gezien. 2 weken van onzekerheid , conflicten en wie weet ..de allerlaatste. Da´s allemaal heel anders uitgepakt.  1 week Malaga ..heel veel toegevoegde waarde voor een uiterst redelijke investering in geld en tijd!!!!!  Relatievakantie en hele goede bliksemafleider voor relatieproblemen.

Bob en Nicole De Franse Slag (maart 2017)

Het is inmiddels al weer bijna 10 jaar geleden dat we Nederland achter ons lieten. 2 goede banen, familie, vrienden en vaderland inruilen voor een micro-bestaan in een aanvankelijk vijandig Frans dorpje. Dat meer te bieden had aan het grotendeels gepensioneerde contigent agrariërs dan aan een jonge, energieke en vooral naiëve familie. Voor vooral Nicole was de sereniteit en geslotenheid van de kleinburgelijke gemeenschap soms de letterlijke aanleiding om terug te snellen naar het land van de kikkers. Uiteindelijk raakten we  zo niet alleen onze idealen, deel van de vrienden maar ook de liefde voor elkaar kwijt. Vluchtte Bob in zijn werk ,de zorg voor de kinderen en een mini Tour de  France; Nicole hield zich dapper staande met professionaliseringscursussen en mini-vakanties zonder hem of t´t gezin. De zorg voor de kinderen viel haar steeds zwaarder. Begin dit jaar was de rek er helemaal uit. Omdat relatietherapeuten met behoorlijke beheersing in Frankrijk dun gezaaid zijn , kozen we na een telefoongesprek met Relatievakantie voor een autorit naar Malaga. Zwijgend en bij aankomst klaar om direct om te keren. Zover is ´t nooit gekomen gelukkig. Behalve dat we nu veel meer weten over elkaar en hoe we kunnen voorkomen dat we ten onder gaan aan omkijken naar het verleden, gesprekken zonder diepgang en dodelijke stiltes, weten we ook dat een emigratie naar Malaga ook nog niet zo gek was geweest! Geen enge psychoanalytische, softe, geitenwollen sokken met sandalen. Maar puntige, effectieve en doelgerichte sessies. In 3 dagen waren we al verder dan we ooit hadden gedacht. Geen relatietherapie , maar wel op een aantrekkelijke wijze leren doorvragen en bereiken van win-win akkoorden! Dank!

Sonja en MarOud en Nieuw in Malaga (2016)

Eigenlijk was er niks aan de hand. Alles liep op wieltjes. Kids naar school, werk, familie en vrienden. Het relatiebedrijf liep goed!Maar wat ontbrak was een reden om er mee door te gaan! En dat gevoel had ik (Sonja) al een paar jaar nu. Had het gevoel dat ik de kar trok. Er moest iets gebeuren. Gelukkig was Mark die mening ook toegedaan. Na een aantal gesprekken met relatietherapie bureau´s kozen we toch voor een mini vakantie. We geloofden niet zo in dat uurtje per week concept. Bovendien bleek het echt veel goedkoper en wisten we vooraf wat de kosten zou zijn! En we hadden ook wel genoeg van de regen en de koude. Dus dan maar Oud en Nieuw ergens anders. De keuze was ergens in Nederland of Malaga. Relatietherapie in Spanje

Opluchting

Ons verblijf in Malaga in december was vanaf dag 1 één grote opluchting en verrassing. De spanning die er zo lang heerste was weg. De omgeving (wat een mooie stranden en steden) hielp daar denken we ook zeker bij. En het weer. Langs het strand kuieren met je coach pratend over waarom je eigenlijk zo klaar bent met je partner, is toch anders dan in de mist en regen naar het kantoor rijden van je relatietherapeut voor een uurtje EHBO. De werkwijze van onze coach was anders. Géén terugblik op het verleden. Steeds maar weer bracht hij ons terug naar de essentie! Wat verwacht je? Waarom, wat is je drijfveer, wat levert het je op als je het zo doet. Ik had niet gedacht dat het kon. Elkaar terug vinden. Eigenlijk heel simpel wat er gedaan werd. En dat in je eigen vakantiehuisje. Heel intensief maar een grote impact, snel. Ik weet niet of het gevoel van houden ooit helemaal terug komt, maar heb wel het gevoel er alles aan te kunnen doen met de vaardigheid die we in korte tijd opdeden. En weet ook dat ik een veel grotere rol in onze relatieproblemen had dan ik zelf doorhad. Hadden we veel eerder moeten doen.

Gabi en Harald (2016) 2 cultures

Relatievakantie helped us very much to overcome our severe relational problems. The differences in Austrian and Belgium relatieprobleem en cultuurculture mixed with our differences in personality on top of being a mixed family, created an explosive cocktail. After our 3 days Relatievakantie in Tilburg, we learned how to communicate in such a way that our conflicts as it were became ´frozen´. So no more harm was caused. But we also became much more capable of bridging the gaps in our differences. The after service (coaching) ensured that we stayed on track. Thanks a lot!!!!

Esther en Edo (2016) ontrouw 

Onze relatieproblemen dateren al van een paar jaar geleden. Allebei een goede baan. Waar veel energie en tijd in op ging. 2 pubers. Gezamenlijke hobby hardlopen. In verenigingsverband . Volstrekt verschillende jeugd gehad. Warmte en veel betrokkenheid in dat van Edo; in dat van mij gold en geldt  het devies ” je bent alleen op de wereld dus zorg in eerste goed voor je zelf” .Wat voor Edo een fijne onmisbare relatie met zijn moeder was, heette bij mij bemoeizuchtige schoonmama. De relatieproblemen hadden alles te maken met tekort aan aandacht; voor elkaar. Tot het punt dat Esther haar heil zocht bij een man uit onze kring van vrienden en ook nog eens geografisch dichtbij was. Euforie als oplossing voor je relatieprobleem?

Liegen en bedriegen

Haar liegen en bedriegen kende geen grenzen. Als van een ernstig verslaafde. En ging daar ook tot aan de dag van de 1e sessie van de Relatievakantie  mee door. Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik dat accepteerde. Maar ik geloofde in ons en zag haar uitstap als een noodkreet van jewelste. Maar we hadden wel hulp nodig. goede hulp. De relatietherapeute die ons eerder adviseerde slaagde er niet in. Onze relatieproblemen werden alleen maar groter. Wel 10 keer verlies ze ons om in een samen met hem gehuurd appartement op de roze wolk te gaan zitten. Maar ze bleef twijfelen. Na een jaar besloten we toch om een Relatievakantie te boeken. In Vinkel, bij Den Bosch (Malaga lukte helaas niet door oppas problemen). 3 intensieve frusterende maar ook lonende dagen. Wat ons daar wel duidelijk werd dat we zeer oppervlakkige kennis van wat de ander aan verwachtingen en behoefte hadden. En ook matig geinformeerd waren over het waarom. Waarom was er die aversie tegen mijn moeder? Welk gedrag van haar veroorzaakte dit? Welk gedrag van Esther moest er zijn om dit met haar schoonmoeder te kunen bespreken. Wat leverde dit haar en mij op? En het gezin? En zo hadden we nog tientallen kernvragen te beantwoorden. Bjina allemaal linea recta in relatie tot ons gedrag. Zonder dat er al teveel aandacht aan het verleden werd besteed, kwamen we toch goed door het hele moeilijke hoofdstuk van ´het derde wiel aan de wagen´. De neutraliteit (zonder (voor)oordeel vragen stellen kan!!)van onze coach gekoppeld aan zijn vermogen om ons steeds weer terug te brengen naar de kern (wat levert het je op als je dat wil of doet/ nalaat) was daarbij een factor van veiligheid die we nodig haddden te bereiken waar we nu zijn. Esther weer terug op het nest. Nog steeds geen volledig herstel van de relatie maar we weten hoe we onze stappen moeten maken. En met de soms dagelijkse whatsap-jes blijven we op de radar van onze coach; één keer per maand spreken we onze maandrapportage door . Wat is er terecht gekomen van onze nieuwe (tijd aan jou te besteden) afspraken en stellen we bij. Dank je wel Relatievakantie

Diana en Harald  Vuur in de relatie 

Cliënten intensieve relatietherapie vertellen hun ervaring.In-vuur-en-vlam liefdeVriendschappelijk of broer en zus relatie. Zo zou je het best onze relatie kunnen typeren zei Diana op de eerste dag van de Relatievakantie. Het overlijden van haar moeder had haar enkele jaren geleden in een diepe depressie gebracht. En daarmee was ook de relatie met haar jeugdvriend in een ander daglicht komen te staan. 20 jaar relatie, 2 kinderen die bijna de puberteit door zijn en dan ineens hamert 24 uur per dag de vraag in mijn hoofd..Is that all there is? En is dit de man waar ik de rest van mijn leven mee wil doorbrengen? Door veel hard hard werken en begeleiding kom ik de depressie te boven. Maar het lijkt wel of ik een grotere afstand had genomen t.o.v Harald .Die niet alleen stilstond maar zelfs achter uit aan het lopen was. Alhoewel hij heel geduldig was geweest in de tijd dat ik mijn depressie aan het overwinnen was, mistte ik volledig initatieven van hem om van de relatie een mooie film te maken i.p.v het dagelijkse weersbericht. Ik zag alleen maar relatieproblemen  in hem.

Hij voldeed niet!

Ik wilde een goed verzorgde, attente, verrassende en vooral boeiende partner. Geen work-aholic! Binnenvetter. Het moest nu maar eens veranderen. Maar als je depressief bent, ben je niet in de conditie om in relatietherapie te gaan. Daarvoor moet je wel stabiel zijn. Dus mei 2014 was het zover en stelde ik Harald voor om een professional in te schakelen om onze relatie naar een hoger plan te tillen. Geen relatietherapie meer (we hadden al eerder iets achter de rug..zonder blijvend resultaat). Ik vond via internet Relatievakantie. In november meldden wij ons in Malaga, een appartement aan zee. Met lood in onze schoenen gingen we er naar toe. Een koffer vol relatieproblemen ingechecked en al. Na 2 dagen was ik er echter al klaar mee. Had het gevoel dat ik alleen maar achteruit holde. We hadden geen ruzie of conflict daar. Zoals we dat eigenlijk nooit hebben gehad. Harmonie.Rechte lijn. Ik had wel door wat er van mij verwacht werd maar ik had het gevoel dat Harald  het  niet wilde of niet kon. Zijn beschrijving van de idelae partner sloeg kant noch wal vond ik. Dat ik er (aan de mis-communicatie) zelf ook part en deel aan had werd mij fijntjes duidelijk in de dagen daarna. Elkaar duidelijk maken wat de verwachtingen, opvattingen zijn. Door het te zeggen, op te schrijven. Da´s één, maar om vervolgens je eigen standpunt te verlaten en op zoek te gaan naar wat een ´wij´ standpunt zou kunnen zijn. Daarna hebben we eindeloos geoefend met het aan elkaar duidelijk maken wat onze ´ideaalbeelden´zijn van bijv. vriendschap, opvoeding, partner, carriere, schoonmoeder, ouder, vakantie. Net zolang tot we in staat waren zonder -vooroordelen- de ander te bevragen om er achter te komen wat en waarom die norm, opvatting of dat gevoel er is. En daarna een ´WIJ´begrip te ontwikkelen over ´de ideale eigenschappen van ons kind´, ´vriendschap´ of (ideale) partner . Vooral dat laatste kostte veel tijd. Geen gemakkelijk gesprekken.Want je hebt steeds de neiging om in je ideale partner lbeschrijving) rekening te houden met je huidige partner (en zijn of haar gevoelens / set van eigenschappen). Of je voelt je aangesproken en voelt je veroordeeld. Maar uiteindelijk heeft het ons enorm geholpen te leren vragen, doorvragen en het vinden van een gulden middenweg .Zeker bij hele lastige thema´s zoals intimiteit, vertrouwen en vriendschap. Dankzij onze coach hebben we een structuur (tijdsplanning) ingevoerd en een vaardigheid geleerd waardoor we langzaam maar zeker het vuur weer terug krijgen in onze relatie.

Emiel en Helen Wie voedt wie op?

lees hier het hoofdartikel over samengestelde gezinnen Cliënten intensieve relatietherapie vertellen hun ervaringVoor hem is dit zijn tweede voor mij mijn derde relatie. Een samengesteld gezin . 5 kinderen in de leeftijd van 6 tot 14. Na een aanvankelijk probleemloze start kwam onze relatie na 3 jaar in een fase waarin alles wat we aanraakten een relatieprobleem werd. Maar de kern was toch wel de verschillen in bejegening van de kinderen. De stress die Emiel op zijn werd ervaarde en die hem tot een licht explosieve factor maakte. Maar ook tot een minder beschikbare partner in de huishouding en opvoeding. Ik had het gevoel dat ik de kar trok, onderhield en dat leidde bij mij tot een snelle ontlading van mijn batterij. Ik was op en klaar met de relatie.

Wilde niet weer opgeven

Het enige wat me tegenhield was het idee dat als je drie relaties niet tot een goed eind weet te brengen, er toch ook iets aan de eigen rol en inzet moet schorten.En als je dan ook nog net je ontslag gekregen heb, is de economische realiteit ook een nadrukkelijke show stopper. Omdat ik niet geloofde in een relatietherapie van het type 1 uur per week en dan je huiswerk samen maken tussen de bedrijven door, zocht ik een andere vorm om onze relatieproblemen. Emiel was niet actief  in zoeken; zijn passiviteit was ook mede oorzaak van onze relatieproblemen. We slaagden er uiteindelijk niet in om een Relatievakantie in Malaga te organiseren. Oppas regelen voor de kids stuitte op weerstand bij de ex-en. Gelukkig was Relatievakantie zo flexibel dat we in augustus in een vakantiebungalow (Dierenbos Vinkel) konden neerstrijken. In de workshop bleek dat er een gapend gat zat tussen mijn en zijn vermogen om met het aangeboden materiaal aan onze relatieproblemen te werken. Keer op keer moesten we terug naar het uitgangspunt. Vergeet gisteren en inventariseer waar je opvattingen verschillen en waar ze sporen. Met stoom en heet water krijg je alles rimpelloos zeggen ze wel eens, nou na 3 dagen buffelen weten we inmiddels wel hoe wij het moeten aanpakken. We zijn er nog lang niet maar we zakken niet meer terug in gedragspatronen die alleen leiden tot een pijnlijke scheiding.Want wat we ook ontdekten is dat we nog genoeg van elkaar houden om er voor te knokken . Maar nu weten we ook hoe te knokken!

Jeroen en Helga

Relatietherapie is ijzer smeden als het heet is.Kan me niet voorstellen dat er nog een stel rond loopt waarbij de verschillen in het omgaan met relatieproblemen zo verschillend is. Ik moet het kwijt;delen;bespreken.Het is te groot om het te comprimeren tot een consult-gesprek met een relatietherapeut. Mijn vriend is een stil water met gronden zo diep als de reis naar de maan ver is. Grote prudentie en voorzichtigheid als het gaat om het bespreken van ´wat hem emotioneert´. Ik gestuurd door het gevoel;hij door het kompas van de ratio. En dat samen  in een wankele boot.Die voor mij gevoel ook door mij gebouwd was.Ik dreef het ding ook aan. Het was mijn liefde voor hem die het geheel drijvende hield. Hij was al een paar keer -zelfs als er geen haven in zicht was-van boord gestapt. En ik trok hem er dan met al wat er in mij was weer in. Hoe meer ik trok hoe groter de afstand werd. Zo veel kracht verloor ik daar mee  dat ik er klaar mee was. Uiteindelijk wilde ik het nog wel over een andere boeg gooien. Alhoewel wij er allebei financieel niet ´warmpjes´bij zaten, kozen we voor Relatievakantie. In Malaga. 1week. In een appartement dat we zelf uitgezocht hadden (foutje…!). Gedurende die week heeft het keihard geknetterd; we werden steeds terug gebracht naar de essentie.Probeer er achter te komen door te vragen,wat de ander zijn verwachting is.Probeer uit te komen in het midden. We sloten de week af .Hij zong een love song voor mij.De coach begeleidde hem. We zijn er nog lang niet maar ik en hij hebben veel meer vaardigheid om te ´smeden´in plaats van te stansen (met donder en geweld iets in een vorm krijgen).En wat is Malaga leuk! Nicole en Xander We zijn jaren geleden naar Spanje geëmigreerd. Onze kinderen zijn er opgegroeid en wij hebben er allebei een economisch bestaan opgebouwd.Al sinds een paar jaar merkte ik dat ik uit de relatie aan het stappen was.Het gevoel van houden van was verdampt.Kon zijn aanwezigheid niet meer ´velen´. Zocht steeds vaker uitvluchten om te ontsnappen aan het ´collectief´.Er waren geen relatieproblemen. De relatie was 1 groot Relatieprobleem. Een paar maanden geleden was het zo in mij volgroeid dat ik aankondigde te remigreren. Met één van de kinderen. Xander zijn wereld stortte in .Hij vroeg me één gunst te willen doen.En dat was te luisteren naar de werkwijze van een coach van Relatievakantie. Ik voelde er niks voor;ook niet nadat ik de documentatie ´tot mij genomen had´. Uiteindelijk stond ik het toe. 2 weken later kwamen we in Malaga aan.Een week als in een emotionele achtbaan. Wij zijn er nog lang niet. Het gevoel van houden van is nog embryonaal. Maar ik ben er nog en heb veel meer vertrouwen in mijn man..en hij in mij.We zijn meer samen dan ik voor mogelijk hield.En ik ben uit de schaduw gestapt van de man die niet wist dat hij zo veel schaduw gaf.

Johan en Pauline “

Ik was al een paar keer het huis uit gevlucht ; zag haar voorstel voor een Relatievakantie echt niet zitten. Maar blij dat ik toch mee gegaan ben!” Wij hadden ieder al een relatie achter de rug. Eigen kinderen. Pubers al.Direct na mijn scheiding over gestapt naar mijn nieurelatievakantie..time out weg uit de relatie 2we liefde. Heftige verliefdheid. Geen wolkje aan de lucht.Woonden sinds een paar jaar samen. Zelfs al in afwachting van ons eerste gezamenlijke kind. Maar een paar weken voor wij naar  Malaga gingen voor onze Relatievakantie was ik de grens gevechten meer dan zat.De diskwalificaties die ik steeds naar mijn hoofd geslingerd kreeg.Ik voelde me enorm opgesloten in de dominantie van mijn partner. Kreeg geen ruimte om mij zelf te zijn. Zag maar één uitweg. Mijn koffer pakken en naar een eigen plek. Bijkomen. Natuurlijk gaf dat geen gevoel van geborgenheid bij de achterblijvers.Zag ook mijn eigen rol niet goed (bleek achteraf) en net zo min mijn communicatieve beperkingen. Haar doorvragen maakte het alleen maar erger. WEGWEZEN! Na een week relatievakantie weten we inmiddels waar de oorzaken liggen. Wat we er aan moeten doen om niet ´slaags´te raken. Weten het onstekingsmechanisme uit te schakelen..Kunnen veel beter de ´middenweg´vinden en belangrijker nog ons zelf weten te beteugelen als ons beider dominante gedragingen de kop op steken. We zijn er nog lang niet maar het stroomt weer! De relatieproblemen die we hadden zijn een stuk minder en mijn koffer pakken..dat doe ik nooit meer..of het moet weer een leuke vakantie zijn! Wij waren cliënten intensieve relatietherapie en hebben er geen enkele spijt van.

Sara en Glenn:  

Dankzij de intensieve relatietherapie van Relatievakantie is scheiden niet meer nodig ; ´t is ons Geluk(t) RelatietherapieWij hadden al een traject achter de rug met een relatietherapeut. Zelf was ik onder behandeling bij een psychiater. Mijn man vond ´Relatievakantie´via Google. In juni 2012 hadden wij onze ´Relatievakantie´. Nadat wij veel heftige gebeurtenissen hadden meegemaakt, strandde onze relatie en besloten we uit elkaar te gaan. Na een paar maanden zagen we allebei in dat we toch met elkaar verder wilden. Maar dat ging niet zomaar. In wekelijks een uurtje relatietherapie geloofden wij  niet. Wij kwamen terecht bij Relatievakantie. In een intensieve week werd op respectvolle, betrokken en heldere wijze gewerkt aan een doorstart van onze relatie. Niet alleen hebben wij veel zaken inzichtelijk gekregen, maar ook hebben we veel geleerd. Over onszelf en over elkaar. Relatievakantie geeft op een zeer duidelijke manier vorm aan dit proces, is attent, doortastend, trekt het proces vlot waar nodig en weet op een ontspannen en veilige manier de juiste dingen op de juiste tijd te benoemen. Door er handen en voeten aan te geven en duidelijke afspraken te maken, stelde de coachGeluk(t) ons in staat om zelf aan onze doorstart te werken. Wij zijn doorgestart, maar nu begint het pas. Alles toepassen wat we geleerd hebben en het ons eigen maken. Maar ook nu houdt Relatievakantie vinger aan de pols, blijft attent en helpt waar nodig om ons weer op het juiste spoor te krijgen.  Zonder Relatievakantie hadden wij niet zo ver gekomen als waar we nu zijn. Wij hebben, dankzij Relatievakantie, weer het volste vertrouwen in onze toekomst samen. Relatievakantie, we zijn ze zeer dankbaar.

Richard en Syra

: ” Na 1 weekend hadden we de oplossing voor onze Relatieproblemen ”  ´t is ons Geluk(t) Wij hadden via vrienden van de Relatievakantie gehoord. Konden alleen vanwege de kinderen niet een hele week weg. Daarom hebben we in de winter van 2012 een huisje gehuurd voor een lang weekend. Wij konden niet zo goed de vinger op onze problemen leggen. Waren ook niet zo ernstig dat we een scheiding overwogen. Maar toch . Het heilige vuur was weg. Het was een film in zwart wit geworden zonder geluid. En de stoelen in het theater zaten zo ongemakkelijk…. Wij waren echt zeer verbaasd dat we in zo´n korte tijd zoveel progressie wisten te boeken . Vooral in onze onderlinge communicatie. Wederzijdse verwachtingen. Taakverdeling. Stijl van opvoeding. Elkaar´s coach zijn. Da´s eigenlijk de essentie. Wij hebben nu nog maandelijks via onze maandrapportage contact met onze relatiecoach. Maar de inhoud is al een paar maanden hetzelfde. Het is weer kleurenfilm..mooi geluid..heerlijke stoelen. Wij zijn  graag referentie voor Relatievakantie.

Sara en John :

” Malaga was het keerpunt in onze Relatie, dankzij Relatievakantie”  Toen wij naar Malaga gingen was dat  min of meer een ´ erop of eronder ´ trip. Voor de reis was er al zoveel gebeurd, dat er wel haast een wonder moest gebeuren. En eerlijk gezegd hadden we ook niet zoveel voorbereiding getroffen als ons gevraagd was. Alle elementen die je maar kon bedenken maakten deel uit van onze problematiek. Slechte relatie met hoofdspelers in ons leven (ouders,schoonouders). Tegengestelde verwachtingen  over ouderschap. Dominante karakters. Buitenechtelijke relatie. Matige seksuele relatie. Een knapperd die daar nog wat van kon bakkken. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Nog niet helemaal zonder ´grensgevechten´. Maar wij hebben al wel allebei dezelfde koers..samen gelukkig worden. Wij zijn uiterst content over de werkwijze van Relatievakantie. Die inderdaad een heilzame combinatie blijkt te zijn van ontspanning en toekomstverkenning. Want gisteren zo leerden we..bestaat niet meer.

Jannie en Hans :

” Onze relatieproblemen losten op door 1 week Malaga. Geweldig! ”  ´t is ons Geluk(t) Na jaren van  beschadigende strijd was ik er klaar mee. Had al mijn energie verloren. Voelde mij de ongelukkigste man op aard. Ik kon Jannie niet meer langer bijstaan in de strijd tegen verslaving . Mijn onderneming moest ook geleid worden. Met jaloerse blikken keek ik soms naar andere stellen of collega´s waarvan ik wist dat ze naar een ´warm nest´gingen. Onze allergrootste wens-een kind- ging niet in vervulling en -alhoewel we dat niet zo wilde- had dat ook een invloed gehad op de kwaliteit van onze relatie. De relatietherapie ten spijt (die we een paar jaar eerder hadden gehad) was voor mij de beslissing duidelijk. Uit elkaar gaan.

We waren al gescheiden

In minder dan geen tijd regelde ik de scheiding en scheiden onze wegen. In de 3 maanden daaropvolgend ontdekte ik dat mijn beslissing niet goed was. Via internet vond ik Relatievakantie. Een intakegesprek aan huis in Nederland. Het vertrouwen dat Jannie in onze relatietherapeut van destijds niet had ( ze voelde zich onder druk gezet), had ze nu wel. 2 weken later zaten we in ons ruime appartement in Pedregalejo. 50 meter van zee. Tevens onze ´werkplaats´. Alles waar een flip-over kon hangen, prijkte er 1. Het was enorm intensief, zwaar. Er zijn zeker momenten geweest dat we er genoeg van hadden. Het ontspanningsprogramma werkte echter goed als tegenwicht . Toen we een week later in het vliegtuig stapten waar we hetzelfde paar. Maar we konden en wisten meer over hoe onze relatie weer op het spoor kregen. En we deden het ook. Voor ons was de Relatievakantie net op tijd. Wij zijn  graag referentie voor Relatievakantie. Genieten en aan je relatie werken. Wisten niet dat dat zo´n impact zou hebben. Wij behoren ook tot de groep gelukkige cliënten intensieve relatietherapie en hebben er geen enkele spijt van.

George en Andrea

” Ondanks 3 maanden relatietherapie bloedde het dood..tot Relatievakantie ons hielp ” pijnEr leek geen vuiltje aan de lucht in onze relatie. Natuurlijk waren er wel eens een fricties, maar die werden ruimschoots gecompenseerd door de vele gelukkige momenten die we beleefden. Zeker ook als gezin. Tot dat fatale moment dat zij haar moeder verloor. Vanaf dat moment veranderde er veel. Dat was in december 2013 3 jaar geleden. Andrea raakte in rouw gedompeld. Haar wereld stortte in. Al het andere en iedereen verloor aan betekenis. Alleen de kinderen mochten nog op haar onverdunde aandacht vertrouwen. Maar ik George verloor haar..niet in 1 stap maar gradueel. Tot het moment dat we besloten dat we hulp nodig hadden. En die zochten en vinden wij in 2013. 3 maanden in relatietherapie. Veel tijd besteed aan vooral hoe ons verleden was. En naar huis met een allerzins overzichtelijk pakketje huiswerk. Maar in december was het voor ons duidelijk; als er niks zou gebeuren liep het schip op de klippen. Andrea vond via internet Relatievakantie. 2 weken later zaten we in Malaga. Voor een week.

Beter dan relatietherapie in 2 dagen

Anders dan de sessies bij de Relatietherapeute, bleken we in staat om in 2 dagen tijd zich te krijgen op het waarom van onze problemen en vooral welke gedrag we moesten aanleren om de problemen achter ons te laten. Durfden wij elkaar veel meer te vragen en te vertellen. Verdwenen misverstanden, kwamen verwachtingen en de onderliggende drijfveren duidelijk en volledig op tafel. Hoorde ik van Andrea dat ze nog veel van mij hield. Maar dat zij mijn support gemist had na het overlijden van haar moeder. Terwijl ik dacht dat het beste dat ik kon doen in die situatie, was het ´met rust laten´. Een groter misverstand met enorme gevolgen kon je je bijna niet voorstellen. Eigenlijk vertelden wij elkaar niks nieuws maar de coaching van Relatievakantie zorgde er wel voor dat we ´meters maakten´. We groeiden naar elkaar toe . Leerden veel over welke rollen we hadden- behalve die van liefdespartner- en hoe die elkaar beïnvloeden. We gingen naar huis-soms zelfs weer hand in hand-. Dank aan Relatievakantie. Wij waren ook cliënten intensieve relatietherapie en hebben er geen enkele spijt van.