skip to Main Content

Jaloers in relatie? Zo ga je om met jaloezie

Jaloers in relatie? Een beetje jaloezie in een relatie is helemaal niet erg, maar dan moet het wel bij lichte jaloezie blijven. Je weet dan namelijk dat het nog goed zit met het gevoel voor je partner. Al zijn sommige partners helemaal niet jaloers. Dit is niet per se een slecht teken want het betekent dat jij of je partner nog niet het idee hebt gehad dat je relatie “in gevaar” is en daardoor heb je geen jaloerse gevoelens gehad.

Je kunt in een relatie jaloers zijn doordat je onzeker bent, omdat je je bijvoorbeeld afvraagt wat je partner bij je doet en dat je denkt dat je partner naar iedereen kijkt die knapper is dan jij. Maar je kunt ook jaloers zijn door een eerdere slechte ervaring in de liefde. Als je in een andere relatie bedrogen bent, zal het moeilijker voor je zijn om je partner te vertrouwen en daardoor ontstaat jaloezie. Voor partners is deze jaloezie heel vervelend want als je niets hebt gedaan is het heel vervelend om gewantrouwd en gecontroleerd te worden.

jaloers in relatie

Wat is jaloezie en jaloezie in een relatie?

Jaloezie is een emotie waarbij iemand wenst te krijgen wat een andere heeft gekregen of wenst dat die andere het niet had. Dit kan om allerlei dingen gaan bijv, materiële zaken, eigenschappen of relaties. Bij een acute aanval van jaloezie kunnen er ook lichamelijke symptomen optreden als spierspanning, rillingen en duizeligheid. Jaloezie is 1 van de schadelijkste emoties die je kunt hebben want het beïnvloedt niet alleen jou maar ook je omgeving.
Er zijn een heleboel momenten waarop je jaloers kunt zijn. Bijvoorbeeld als de buren een grote geldprijs winnen, je vriendin mooier is dan jij (vind jij) of als er iemand veel dunner is dan jij. Verder kun je ook jaloers zijn in je relatie.

Twee soorten jaloezie volgens Ellis

Bij jaloezie kan er sprake zijn van rationele en irrationele jaloezie.

Rationele jaloezie is het gevoel wat je hebt als er echte redenen zijn om jaloers te zijn (bijvoorbeeld als je partner vreemd gaat) Je hebt dan dus alle reden om je teleurgesteld of verdrietig te voelen.

Irrationele jaloezie is jaloezie die ontstaat uit onzekerheid en angst. Je denkt dat er iets gaat gebeuren, maar daar is eigenlijk geen aanleiding voor. Je voelt je onterecht teleurgesteld, verdrietig of boos. Zowel mannen als vrouwen kunnen jaloers zijn en zijn jaloers. Vrouwen praten er alleen gemakkelijker over, niet alleen met de partner maar ook met vriendinnen. 

Drie soorten jaloezie volgens Freud

Concurrerende of normale jaloezie: dit komt voort uit het verlies van iets wat voor jou waardevol is. Onderdelen van deze vorm van jaloezie zijn: aantasting van jouw eigenwaarde, vijandige gevoelens en zelfkritiek.

Geprojecteerde jaloezie: dit soort jaloezie komt voort uit eigen ontrouw. Jouw eigen neiging tot ontrouw draag je als het ware over op jouw partner d.m.v. jaloezie. Deze vorm van jaloezie kan ook een beschermende functie hebben.

Waanachtige jaloezie: deze jaloezie kant voortkomen uit geprojecteerde jaloezie, maar heeft eigenlijk altijd een oorsprong bij homoseksuele gevoelens.

Jaloers in relatie? Het komt veel voor bij mensen

De mens is niet de meest monogame soort in het dierenrijk. Een grappig weetje is dat onze manier van voortplantig hier rekening mee houdt. Het is zelfs zo dat de spermacel van een man is geprogrammeerd om rekening te houden met ontrouw. Het sperma van de man kan namelijk 7 dagen goed blijven in het lichaam van de vrouw. Als een vrouw in 1 week met 2 verschillende mannen het bed deelt, dan wordt het een wedstrijd tussen de spermacellen. Er bestaan snelzwemmers (spermacellen) maar ook kamikaze spermacellen. Deze zijn er om de vijandige zwemmers te vernietigen.

Verschillen tussen man en vrouw bij jaloezie in relatie

Jaloezie in een relatie is voor mannen en vrouwen heel verschillend. Maar evolutiebiologen hebben hier een logische verklaring voor.

Mannen worden jaloers als hun vrouw zich intiem gedraagt met een andere man. De gedachte dat de vrouw het met een andere man doet is voor mannen genoeg om woede en agressie te voelen. De man heeft een natuurlijk instinct om een vrouw te bevruchten en wil dit niet aan een ander “verliezen”. Ook wordt het genetische eigenbelang van de man dan bedreigd. Hij zou het risico lopen om voor iemand anders zijn kind te moeten zorgen. Dan steekt hij tijd en energie in de genen van iemand anders. Jaloers zijn in een relatie uit zich bij mannen daarom vaak als boosheid.

Het genetisch eigenbelang van de vrouw wordt niet bedreigd als haar man het doet met een andere vrouw want als er een kind van komt is dat het “probleem” van de andere vrouw. Voor de vrouw is het wel een bedreiging als haar man meer aandacht en energie schenkt aan een andere vrouw want dan zou dat kunnen betekenen dat de man minder energie in haar nakomelingen steekt. Jaloers zijn in een relatie uit zich hierdoor bij vrouwen vaak als angst.

Jaloers in relatie of op iedereen?

Jaloezie hoeft niet beperkt te zijn tot een relatie. Je kunt ook jaloers zijn op anderen om je heen en niet alleen op mannen of vrouwen die omgaan met je partner. Lees onderstaand enkele beschrijvingen van jaloezie die we tegenkomen tijdens relatiecoaching sessies.

“Ik ben jaloers als mensen dingen beter doen, als ze betere cijfers halen op school, als ze mooier en knapper zijn en als ze beter presteren. De druk opvoeren en de lat alsmaar hoger willen leggen, dat is een groot deel van mijn leven. Maar ik ben ook jaloers op andere dingen.”

“Ik ben jaloers op meisjes die benen als stokjes hebben en ik ben jaloers als meisjes hele Marsen eten en dan toch zó mega dun zijn dat je hun ribben kunt tellen. Deze laatste soort van jaloezie neemt steeds vaker de overhand. Op school en als ik buiten loop, eigenlijk overall, kan ik alleen maar vergelijken, benen vergelijken, dat doe ik. Benen, benen, benen en benen, dat is het enige dat ik zie. Of oh nee, ik zie ook buiken en ribben. En als ik die niet zie bij mensen zijn ze gelijk niet meer “de moeite waard” en speur ik snel verder naar andere en vooral dunnere mensen.”

“Elke dag opnieuw en elke minuut van de dag ben ik bezig met keuren. En dan maar vergelijken, vergelijken en vergelijken en nooit kom ik er positief vanaf. Altijd ben ik de dikste en de lelijkste. Dun is mooi vind ik. Ook kijk ik elke dag wel een half uur naar thinspo, thinspo van een pro-ana site en ik kan er maar geen genoeg van krijgen, ik vind die mensen zó mooi. Dun, mager, perfect. Het is mijn wens om ook dun te worden.”

“Ik kan mensen die dunner zijn dan ik wel afschieten, zo wil ik ook zijn! Nu ik in behandeling ben tegen een eetstoornis weet ik ook wel dat ik ziekelijk jaloers ben en ik moet echt stoppen met afbouwen met vergelijken, maar dat is zo ontzettend moeilijk en het is moeilijk om te beseffen dat je helemaal niet goed bezig bent, dat de dunheid die ik mooi vind helemaal niet mooi is. Ik moet leren om te kunnen zeggen dat dingen goed zijn zoals ze zijn en dat ik nu eenmaal niet perfect kan zijn.”

Jaloezie in relatie overwinnen? Het is geen makkie

Ben je jaloers in een relatie en wil je er vanaf komen, dan zul je daar veel voor over moeten hebben, want het is niet gemakkelijk. Allereerst is het belangrijk dat je met je partner praat. Vertel welke angsten er zijn en waarom die er zijn want op die manier kan je partner er rekening mee houden. Probeer verder, als je eigenlijk wel weet dat de jaloezie ongegrond is, je gedachte te verzetten. Probeer in plaats van te bellen of sms’en iets anders te gaan doen waardoor je niet je partner “lastig valt” met je jaloerse gevoelens.

Hebben jullie moeite om er zelf samen uit te komen? Overweeg dan om professionele hulp in te schakelen van Relatievakantie.

Wat is Relatievakantie? Lees meer over het dagprogramma

Relatievakantie is de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland.

Wil je direct hulp bij relatieproblemen? Neem contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar via +31(0)611140465 of per mail info@relatievakantie.com of via ons contactformulier.

Meer informatie over hulp bij jaloers in relatie?

Back To Top