skip to Main Content

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie

Inhoudsopgave

Hoe kom ik los van mijn partner?

Je kunt veel advies krijgen over hoe je een moeilijke en ongelukkige relatie kunt verlaten, maar wat als je niet weg kunt of wilt blijven in de relatie?

Het is niet zo eenvoudig om een ​​moeilijke relatie met een levenspartner, broer / zus, volwassen kind, ouder of ander familielid te beëindigen. Zelfs als je een ex-partner hebt verlaten, kun je nog steeds samen kinderen opvoeden.

Hoe bescherm je je tegen een foute partner?


Dus hoe bescherm je jezelf tegen iemand die veeleisend, bedrieglijk en beschuldigend is? Wat doe je met iemand die geen rekening houdt met je gevoelens? Hoe kun je een ongezonde afstand tussen jou en familieleden overbruggen? Een afstand die je uitput door de eindeloze kritiek, negativiteit of de constante behoefte aan aandacht van je partner.

hartpijn

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie: koppel je zelf los

Het antwoord is ; door jezelf los te maken op een manier die meedogend is, maar helpt je je te beschermen tegen verdere schade. Het betekent dat je hen met liefde en respect zal behandelen, maar geen verantwoordelijkheid neemt voor hun emotionele onvolwassenheid en slechte keuzes.

Als je een goede echtgenoot, ouder, broer of zus, dochter, zoon of vriend bent, hoef je niet voortdurend je behoeften opzij te zetten of de rommel op te ruimen die door anderen is gemaakt. Ontkoppeld medeleven is geen verlating. Het is weigeren om verstrikt te raken in andermans slachtoffermentaliteit of gevoel van hulpeloosheid. Het is niet je te schamen om je te distantiëren van iemand die je levenskrachten laat opdrogen.

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie: ze willen altijd meer

Begrijp dat, hoe graag je ook probeert om je controlerende  dierbaren te dienen/ helpen, je door het gat in hun emotionele emmers, deze nooit gevuld  zult krijgen . Ze zullen steeds meer blijven vragen.  Het beheersen van mensen geeft hun vaak een diep gevoel van onvolledigheid. Ze zijn geconditioneerd om hun zin te krijgen ,door anderen te domineren. Het zien van het resultaat  van hun destructieve gedrag stimuleert hen er mee door te gaan. Je kunt ze nog steeds met liefde en respect behandelen terwijl je tegelijkertijd je grenzen vasthoudt tegen hun schadelijke gedrag.

Door ontkoppeld medeleven toe te passen, voel je niet langer dat je je behoeften en verlangens moet negeren om een ​​ander te kalmeren. Je kunt stoppen met het maken van keuzes en je leven vormgeven op basis van hoe een ander zal reageren. Je kunt veel van de angst en stress die gepaard gaat met het onder de controle zijn van een ander voorkomen.

Enkele manieren om ontkoppeld medeleven te oefenen

Weiger een gesprek te voeren met iemand die irrationeel, respectloos of vijandig is.
Sta niet toe dat iemand invloed heeft op uw stemmingen, gedachten, voorkeuren, meningen of plannen.
Realiseer je dat je niet verantwoordelijk bent voor de tekortkomingen, mislukkingen en slechte keuzes van anderen.
Begrijp dat je niet egoïstisch bent als je jezelf beschermt tegen iemand die je pijn doet.
Accepteer dat je nog steeds van iemand kunt houden en dat je jezelf tegen hem of haar moet beschermen.
Erken dat je het verdient om bemind, gerespecteerd en met vriendelijkheid behandeld te worden.
Richt je op de kansen die je hebt om je potentieel te benutten en het leven te creëren dat je wilt.

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie: loslaten is moeilijk

Ontkoppeld medeleven kan in het begin moeilijk zijn; tot je leert hoe je het moet doen. Je kunt veel emotionele pijn en verwarring voelen over wat je moet doen. Herinneringen aan gelukkiger tijden in de relatie houden je vast in de hoop dat de dingen zullen verbeteren. Accepteren dat je veel pijn en angst in de relatie hebt, zal je helpen valse hoop te vermijden.

Onthechten zal gemakkelijker zijn als je eerst inzicht krijgt in hoe je aangetrokken bent geraakt door een controlerende persoon.  Misschien heb je een verborgen behoefte om iemand te redden om je goed te voelen over jezelf. Stel jezelf de vraag of je de emotionele problemen van een ander gebruikt om je eigen slachtoffermentaliteit te voeden.

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie: losmaken lost niet alles op

Losraken van een controlerende partner  zal niet alle problemen in je relatie oplossen. Het is niet waarschijnlijk dat je iemand kunt veranderen, maar er is een grotere kans op verandering bij jezelf en bij de ander als je geen slecht gedrag tolereert.

Ontkoppeld medeleven zal je helpen om je te concentreren op het zorgen voor jezelf. Je zult het zelfrespect, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen krijgen om jezelf te vergeven voor fouten uit het verleden en op weg  te gaan naar een beter leven.

Hoe goed is je relatie?

Als je heel lang blootgesteld bent aan het gedrag van een foute partner, kan het zijn dat je dit gedrag als normaal gaat zien. En dat je blijft bij de persoon die stelselmatig bezig is je ten gronde te richten. Omdat je denkt

  1. het komt door mijn gedrag; ik verdien niet beter of
  2. morgen wordt het beter of
  3. waar moet ik naar toe? wie kan ik vertrouwen?
  4. hij doet me wat als ik probeer te gaan

Belangrijk is om voor jezelf na te gaan hoe je de relatie ervaart. En eigenlijk moet je dan terug gaan naar de tijd dat het nog heel fijn was.

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie: doe eerst de relatietest

De relatietest doe je hier!  Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag  ” hoe goed is mijn relatie?”
Via deze relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart.  Vul hem daarom in eerste instantie alleen in. klik hier voor de relatietest
Wel kun je je partner vragen deze relatietest later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een 2 gesprek. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken.
Als jullie het gesprek liever voeren in aanwezigheid van een onpartijdige derde kunnen jullie het gesprek natuurlijk ook voeren onder begeleiding van ons. Relatietherapie in de vorm van de Relatievakantie kan jullie namelijk helpen in de kortst mogelijk tijd de relatieproblemen te verminderen.

relatietest relatiescan

Weg uit een moeilijke ongelukkige relatie: communiceer je goed?

In een goede relatie is er sprake van gelijkwaardigheid. En dat zie je ondermeer terug in de wijze van communicatie. Bekijk de onderstaande video over relatie en communicatie.

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Hammam massage

Back To Top