skip to Main Content

Relatieproblemen door alcohol

Alcoholverslaving en de relatie

Relatieproblemen alcohol drugs ? Wat gebeurd er als je niet tijdig ingrijpt als je ontdekt dat je partner verslaafd is aan alcohol? Hoop dat je partner verandert maakt dat je blijft? Einde de relatie omdat ie te slecht is om door te gaan? Wat moet je doen ; blijven, uit elkaar gaan of scheiden?

Liefdesrelatie met een alcoholist

Je partner heeft een probleem, met alcohol. In de begin van de relatie merkte je niet dat er een probleem was, maar na verloop van tijd besefte je  dat je partner een groot alcohol probleem heeft. De probleemhebber  ervoer het probleem echter niet: “Het is voor de gezelligheid.” Maar je zal maar  een partner naast je hebben die een kwade dronk heeft en waar geen land meer mee te zeilen is, dag in, dag uit. Elke dag opnieuw.

Lees het hoofdartikel over verslaving

Wat zijn mijn opties?

Ga!

Relatieproblemen alcohol drugs ? Als er mishandelingen plaatsvinden tijdens dronken buien van de partner met een alcoholprobleem: ga! Je partner zal na afloop misschien een hoop berouw tonen (“Zo was het echt niet bedoeld, want ik hou toch van je?”) maar besef een ding heel goed: liefde doet geen pijn. Een alcoholist houdt niet van zijn partner: hij/zij houdt van de alcohol.
Vinden er geen fysieke mishandelingen plaats en na jaren en jaren getrouwd te zijn met een alcoholist, blijf je dan omdat je hoopt dat je partner alsnog veranderd? Hoop je na al die jaren dat de liefde voor de alcohol plotseling verandert in liefde voor jou?

Als je partner een probleem heeft met bv alcohol, kan dat ons vreselijk doen twijfelen over onze relatie: moeten we blijven? Of moeten we gaan?

Eis snel verandering

Relatieproblemen alcohol drugs ?Wat gebeurd er binnen een relatie als je partner een probleem heeft met bv alcohol of drugs? Laat je het op z´n beloop, met alle nare gevolgen van dien, of ga je op je strepen staan en EIS je van je partner grote veranderingen?
Niemand kan iemand veranderen zonder dat diegene daadwerkelijk wil veranderen. Staat jouw levensgeluk echter op het spel en heb je echt geen leven meer binnen de relatie als je partner een kwade dronk heeft, dan mag (moet!) je van je partner eisen dat er heel snel veranderingen plaats moeten vinden.

Gedrag veranderen

Je kan gedrag niet veranderen, je moet je partner´s gedrag accepteren zoals hij/zij is. Net als jouw partner jouw moet nemen zoals jij bent. Toch? Vooral de ontkenning van partners met verslavingsproblemen dat ze überhaupt een probleem hebben is berucht: “Ik drink en gebruik voor de gezelligheid.” Elke dag opnieuw drinkt of gebruikt je partner uit gezelligheid, dat langzaam verandert in een kwade dronk. Agressief gedrag. Of juist inactiviteit. Waar geen land meer mee te zeilen is en uiteindelijk knock-out gaat in de vroege uurtjes.
Bekijk het volgende rijtje, is het van toepassing?

 • Is je partner in staat toe te geven dat er een probleem is, dat je partner een probleem heeft?
 • Is je partner bereid te veranderen?
 • Kan jij in de relatie zover komen dat het probleem van je partner jou en je leven niet meer stoort?
 • Denk je dat je partner kan veranderen, echt reëel veranderen? Of hoop je het?

Jouw belang

Je hebt recht op rust

Het is voor je eigen gemoedsrust en zelfbeeld, stel: je bent 22 jaar getrouwd geweest met een alcoholist (of met een partner met een ander jouw leven ruïnerend probleem) en je hebt geen slagboom geplaatst dan hen je ook je eigen leven hebt vergooid. Om je straks zelf in de ogen te kunnen kijken zonder spijt, t is het belangrijk om alles gedaan te hebben om je relatie alsnog te redden.

Wat zijn je twijfels over de relatie?

Wat maakt een probleem van je partner een probleem? Het is een probleem wanneer het jouw leven ondraaglijk maakt en de relatie kapot maakt. Dat kunnen verschillende soorten problemen zijn, enkele daarvan kunnen zijn:

 • Drugsproblemen,
 • Energieproblemen, je partner ligt dagelijks op de bank en voert niets uit,
 • Je partner
  • heeft en toont geen enkele belangstelling voor jou,
  •  sart je de hele dag,
  • wil altijd gelijk hebben,
  • maakt van het huis een grote smerige, onopgeruimd en niet schoongemaakt thuis,
  • is het toppunt van paranoia,
  • is een controlfreak: hij/zij wil alles onder controle hebben,
  • shopt en winkelt dagelijks buitensporig veel te veel,
  • heeft een gat in zijn/haar hand, geeft geld uit dat er niet is,
  • liegt dagelijks en vertelt tijdens belangrijke zaken niet de waarheid,
  • steelt,
  • vernedert je, stelt dat je niets waard bent,
  • is ziekelijk jaloers.

Wiens probleem?

Relatieproblemen alcohol drugs ? Is zijn verslaving of  jouw partner een probleem? Een probleem dat jouw leven praktisch stil en onmogelijk maakt? Je relatie ten gronde richt? En ontkent je partner in alle toonaarden dat hij/zij een probleem heeft?  Dat is nou NET het kenmerk:  je partner ontkent bij hoog en laag dat hij/zij een probleem heeft.

Wanneer moet je gaan?

Als jouw eigen partner binnen jullie relatie of huwelijk een probleem heeft en dingen doet die de relatie zo slecht maakt om er nog mee door te gaan, als jij vervolgens jouw partner hebt doen laten inzien dat het probleem van jouw partner de relatie kapot maakt, en je partner ziet dat niet als een probleem: zal het probleem van je partner binnen de relatie erger worden.
Met de wetenschap dat je partner geen enkele verandering wil ondergaan, wil jij dan werkelijk de rest van je leven bij deze partner blijven die zowel jou als je relatie of huwelijk kapot maakt?

Als je partner echt niet kan inzien wat jou zo sterk in hem of haar tegenstaat, en dat jij door het probleem van je partner weg wil gaan, dan is het echt tijd om te gaan.

Test je relatie

De Relatietest gaf nieuw inzicht!

Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag  ” hoe goed is mijn relatie?”

Via deze relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart. Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.

Ga naar de test

Tip relatieconflictbeheersing

Een conflict is de laatste fase in een proces van gebeurtenissen tussen 2 partijen. De fase waarin je niet meer door 1 deur kan. Niet meer luistert. De ander zijn opvatting, mening, voorstel onacceptabel en of onbegrijpelijk vindt.

Hoe los je dat op met je vrouw, man, vriend, vriendin?

Klik hier voor het hoofdartikel over relatieconflictbeheersing

Informatie relatie intensives

Klik hier voor meer info over je (online) relatie intensives

Klik hier voor meer info over het programma van je relatie intensives

Klik hier om naar de contact pagina te gaan

Klik hier voor het teamprofiel

Wat anderen van de relatievakantie vonden? Klik hier

Kosten ? Klik hier.

Back To Top