skip to Main Content

Uit elkaar gaan of niet: wat moet je overwegen?

Wel of niet uit elkaar gaan: welke overwegingen maak je?

Als de liefde pril is en je allebei nog helemaal hoteldebotel bent op elkaar, is het moeilijk om je voor te stellen dat dat ooit anders zal zijn. Toch is het niet meer dan normaal dat een relatie, soms misschien zelfs pas na jaren, diverse deuken begint te krijgen. Veranderende omstandigheden zorgen voor veranderend gedrag waarvan je in het begin misschien nooit had gedacht dat je partner dat gedrag ooit zou vertonen. Als een dergelijke situatie te lang voortkabbelt en de hoop dat het ooit weer beter wordt steeds meer verdwijnt, kan de vraag: ‘uit elkaar gaan of niet?’ vroeg of laat zomaar eens in je opkomen. De vraag uit elkaar gaan of niet, is natuurlijk een bijzonder moeilijke. Deze gaat dan ook zeker niet over één nacht ijs. Al helemaal als je al meerdere jaren samen bent. Wat moet je overwegen als je twijfelt aan je relatie? Relatievakantie gaat er in dit artikel wat dieper op in.

Waarom mensen bij elkaar blijven: de overwegingen

Onzekerheid

Veel mensen twijfelen over hun relatie en overwegen met enige regelmaat om er een punt achter te zetten. Toch blijven veel mensen bij hun partner, ondanks dat ze diep van binnen misschien wel weten dat ze niet oud willen worden met die persoon. Dit komt voornamelijk door de onzekerheid die komt kijken bij uit elkaar gaan. Als je je relatie verbreekt, weet je immers niet wat je ermee wint, maar je weet wel degelijk wat je verliest. Dat is alleen al reden genoeg voor veel mensen om het uit elkaar gaan uit te stellen of om er zelfs vanaf te zien.

uit elkaar gaan of niet onzekerheid

Hopen dat het goed komt

Ten tweede klampen veel mensen zich ook vast aan de hoop dat het ooit wel weer goed komt. Hoop koesteren op betere tijden zit nu eenmaal in onze aard. Daar is in principe dan ook niets mis mee natuurlijk, hoop doet immers leven. Maar als uit steeds maar terugkerende patronen blijkt dat deze hoop toch echt tevergeefs is, kan het verstandig zijn om uit elkaar gaan toch echt te gaan overwegen.

Niet willen verliezen

Een derde en laatste reden dat mensen kiezen voor niet uit elkaar gaan, is de wil om niet op te geven. Uit elkaar gaan ervaren veel mensen namelijk als verliezen, als een zwakte. Daarnaast spelen ook schuldgevoel jegens de partner en de angst voor spijtgevoelens belangrijke rollen.

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Bij elkaar blijven? Doe dit dan niet!

Wil je toch echt niet uit elkaar gaan? Wil je toch echt bij elkaar blijven? Dan zul je aan je relatie moeten werken. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om dit te doen en er is hierbij dan ook zeker geen ‘one size fits all’ methode voor. Wat we wel kunnen benoemen, zijn een paar dingen die je absoluut niet moet doen.

alleen maar praten

Je relatie dood laten bloeden

Iets wat in de eerste instantie onschuldig lijkt, maar later wel degelijk voor problemen kan zorgen, is het te passief zijn in het aan de kaak stellen van relatieproblemen. Veel mensen die twijfelen over uit elkaar gaan of niet, wachten af met het bespreekbaar maken van problemen. Ze wachten om te zien of het na verloop van tijd beter gaat, zonder dat ze zelf concreet en proactief actie ondernemen. Op die manier pak je het probleem niet aan en laat je het maar doormodderen. Vroeg of laat definitief uit elkaar gaan is dan het onvermijdelijke, en misschien wel het onnodige, eindstation.

Er alleen maar over praten

Als je samen twijfelt over jullie relatie en je vraagt jezelf af ‘uit elkaar gaan of niet?’ zul je misschien wel veel praten met elkaar. Twijfelaars praten namelijk vaak met elkaar. Alhoewel dit zeker niet slecht is en absoluut aan te moedigen is, is het belangrijk om te weten dat praten alleen niet voldoende is. Erover praten zonder afspraken te maken zorgt ervoor dat er in de praktijk niets verandert. In dat geval zul je vroeg of laat merken dat je in rondjes aan het lopen bent. Ook dan is uit elkaar gaan vaak het spijtige lot dat de relatie bedeeld wordt.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Wat dan wel doen?

Verbeter het gedrag

Een relatie valt of staat altijd met gedrag. Gedrag is in feite altijd de uiteindelijke reden dat mensen uit elkaar gaan. Problemen bespreken en twijfels over uit elkaar gaan of niet bespreken, heeft alleen zin als het ook echt leidt tot veranderd gedrag. Ga goed bij jezelf na welk gedrag je anders wil zien en bespreek dit met je partner. Denk hierbij ook na over welk gedrag van jezelf verbeterd dient te worden. Als jij je partner bijvoorbeeld niet vertrouwt terwijl hij of zij wel degelijk volledig trouw aan je is, ligt het probleem niet bij je partner, maar bij jezelf. Maak tijd voor elkaar, maak nieuwe afspraken en ga eventueel samen in relatietherapie.

Ruzie? Goed bezig!

Ja, dat las je goed ja. Het klinkt dan misschien vreemd in de oren, maar als je twijfelt over uit elkaar gaan of niet en je maakt samen nog altijd weleens ruzie, dan is dat een goed teken. Als je boos wordt op je partner betekent dat namelijk vaak dat je nog geeft om hem of haar. Daarnaast betekent het ook vaak dat je nog altijd geeft om jullie relatie. Als je oprecht niet meer geeft om iemand, dan is het vaak erg onwaarschijnlijk dat je des duivels op die persoon kan worden. Zijn jullie samen aan jullie relatieproblemen aan het werken? Zijn jullie in therapie en wordt er alsnog dikwijls geruzied? Dan is er in ieder geval de wil om de relatie te redden en dat is dus niet verkeerd.

twijfel relatie verbreken relatievakantie

Wanneer hak je de knoop door?

Uit elkaar gaan of niet? Wanneer besluit je dat nu echt? Het belangrijkste is dat je je zorgen en frustraties eerlijk en respectvol naar elkaar formuleert. Daarbij is het belangrijk dat je samen heldere afspraken maakt waar jullie allebei achter staan en waar jullie je allebei aan houden. Ga eventueel in relatietherapie als je merkt dat jullie daar behoefte aan hebben. Je hoeft hier zeker niet mee te wachten tot je de wanhoop nabij bent. Zolang je allebei de behoefte hebt om aan jullie zelf en de relatie te werken en je allebei merkt dat je emoties hoog op kunnen lopen, wil dat zeggen dat er in ieder geval nog sprake is van gevoelens naar elkaar. En dat stemt altijd hoopvol! Heb je echt alles geprobeerd? Merk je dat je relatie en je partner je helemaal koud laten? Dan kan het zijn dat uit elkaar gaan de beste optie is voor jullie beiden. Dan weet je zeker dat je je best hebt gedaan en dat je je eventuele eigen problemen niet meeneemt naar een volgende relatie.

relatiecoach gratis advies

Werk aan jullie relatie met relatietherapie

Hebben jij en je partner last van relatieproblemen? Willen jullie niets liever dan er samen uitkomen? Doe dan onze gratis relatietest of neem contact op met Relatievakantie voor een vrijblijvend intakegesprek voor relatietherapie. Wij zijn 16 uur per dag, 7 dagen per week via telefoon bereikbaar op +31(0)611140465. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@relatievakantie.com. Je kunt ook gewoon ons contactformulier invullen. We reageren zo snel mogelijk!

Back To Top