Uit elkaar gaan of niet?
Uit elkaar gaan of niet?
Uit elkaar gaan of niet? Die vraag stellen veel mensen zichzelf op het moment dat ze niet meer zeker weten of hun partner nog wel de ware is. Als je weggaat weet je niet wat je wint, maar je weet wel wat je verliest. Dat alleen al is reden genoeg voor veel mensen om heel goed na te denken of je met of zonder je partner verder wilt in het leven.
Houden van= een werkwoord
De meeste relatietherapeuten zijn het er over eens dat er vrijwel altijd hoop is dat de kreupele relatie weer zo leuk ka worden als het ooit was. Maar daar zullen de “leden”van de relatie er zelf veel voor moeten doen.
Veel mensen die diep van binnen goed weten dat ze met hun huidige partner niet oud willen worden, twijfelen vaak nog maandenlang en soms wel jaren voor ze besluiten dat ze de relatie beëindigen.
Tegen beter weten in doormodderen lijkt niet echt een aantrekkelijk perspectief. Toch doen veel mensen die aan hun relatie twijfelen dat geregeld.
Schuldgevoel en angst voor spijt
De belangrijkste reden daarvoor is de hoop dat het weer goedkomt. Op een of andere manier. Het ligt in de aard van mensen om altijd hoop te blijven koesteren, zelfs als uit het verleden blijkt dat daar geen realistische kans op bestaat. Want je weet maar nooit.
Geef nooit op!
Een andere belangrijke reden waarom mensen blijven aanmodderen in een relatie is dat zij niet willen opgeven. De relatie beëindigen voelt als een nederlaag. Daarnaast speelt ook schuldgevoel ten opzichte van de partner vaak een belangrijke rol. Ook angst voor spijt is een factor die remmend werkt op het beslissingsvermogen. Wie weet krijg je er enorme spijt van als je het uitmaakt en zou je willen dat je die stap nooit gezet had.
Wat vind je van je relatie
Relatietest? Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag ” hoe goed is mijn relatie?” Op die manier krijg je “objectiever” en vollediger beeld van je relatieproblemen.
Via deze relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart. Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.
Relatietest van je partner
Wel kun je je partner vragen deze relatiescan later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een 2 gesprek. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken.
Relatietest verslag
Als je in de test aangeeft dat je onze beoordeling wilt van het relatietest resultaat, dan ontvang je dat binnen 8 uur. Met het verslag kun je het gesprek over de relatieproblemen een betere basis geven. Zorg ervoor dat je de tijd neemt. Een ontspannen sfeer creëert alvorens het gesprek te starten. Vertel duidelijk:
- waarom je relatiescan hebt gedaan
- hoe lang je de benoemde problematiek al ervaart
- wat je verwachtingen zijn m.b.t. het testresultaat (wat wil je er mee)
- dat het maar één beleving is en nodig de ander uit de relatiescan ook te doen
Had dit (einde maken aan relatie) eerder moeten doen!?
Je hoort mensen achteraf weleens zeggen: “Ik had al jaren eerder moeten opstappen.” Bedenk echter goed dat dit een opmerking is die gemaakt wordt met de wijsheid achteraf. Wanneer mensen het indertijd echt hadden gekund, hadden ze het toen wel gedaan.
Dood laten bloeden
Volgens relatietherapeuten is de grote valkuil bij mensen die twijfelen over hun relatie, dat zij te passief zijn in het aan de kaak stellen van de problemen. Veel mensen wachten af om te zien of het na verloop van tijd beter gaat, zonder dat zij zelf actie ondernemen.
Er over praten is niet voldoende
Twijfelaars praten vaak wel met elkaar, maar dat is niet genoeg, waarschuwen therapeuten met klem. Zij zien praten als een passieve manier om problemen op te lossen omdat er verder daadwerkelijk in de praktijk niets verandert.
Je gedrag moet anders
De problemen met elkaar bespreken heeft alleen zin als dit leidt tot veranderend gedrag. Meer tijd maken voor elkaar, nieuwe afspraken maken met elkaar en eventueel samen in therapie. Wanneer dit niet werkt en je nog steeds niet gelukkig bent, weet je dat je alles gedaan hebt.
Hoera! Ruzie
Hoe vreemd het ook mag klinken: relatietherapeuten zien het als een hoopvol teken wanneer stellen ruzie met elkaar maken. Ruzie hoort sowieso bij een relatie, maar wanneer stellen die twijfelen ruzie met elkaar maken, is dit een teken dat er sprake is van liefde. Iemand waar je amper meer om geeft, is niet iemand waarop je des duivels kunt worden.
Wat is het probleem en wie heeft het?
Tot slot waarschuwen veel relatietherapeuten ervoor dat je bij jezelf goed moet nagaan waar het probleem ligt. Wanneer jij bijvoorbeeld grote problemen hebt om je partner te vertrouwen terwijl je partner volledig trouw is, ligt het probleem bij jou en niet binnen je relatie. Het uitmaken van je relatie lost je probleem niet op. Daarvoor zul je toch echt eerlijk naar jezelf moeten kijken.
Andere artikelen over dit onderwerp
De relatie time out
Scheiden of blijven?
Hoe herken je de aanstaande relatiebreuk?
Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma
Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland
- Download gratis het werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?”
- Bekijk het programma van je Relatievakantie
- Ga hier naar de contact pagina te gaan
- Wat anderen van de relatievakantie vonden? Klik hier
- Video’s over relatie en communicatie