skip to Main Content

Verwerken, vergeven en relatie herstel na vreemdgaan

Hoe herstel je je relatie na vreemdgaan?

Vreemdgaan verwerken is lastig. We hopen allemaal dat het ons nooit overkomt dat onze partner vreemdgaat. Ondertussen beloven we onszelf en elkaar dat we nooit vreemd zullen gaan. Toch blijkt uit onderzoek dat één op de vier Nederlanders wel eens vreemdgaat. Zodra je te weten komt dat je partner vreemd is gegaan, is dat natuurlijk een enorme klap voor je. Gevoelens van woede en verdriet worden je de baas en voor menig zal het voelen alsof de wereld vergaat. De vraag: ‘wat nu?’ komt dan vaak al snel in je op. In dit artikel vertellen we je graag meer over herstel na vreemdgaan, vergeving en mogelijke hulp hierbij.

Geef jezelf tijd om heftige gevoelens door vreemdgaan te verwerken

De heftige gevoelens die je hebt nadat je te weten ben gekomen dat je partner vreemd is gegaan, mogen er gewoon zijn. Accepteer ze en geef jezelf de tijd om te rouwen om datgene wat zojuist kapot gegaan is. Kruip je bed in en huil er op los als je voelt dat je daar behoefte aan hebt. Gooi al die woede en al dat verdriet eruit voordat je het gesprek met je partner aangaat. Als je met je partner gaat praten terwijl gevoelens van woede en verdriet jou nog steeds de baas zijn, loop je het risico dat je dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt. Verhoogde stressniveaus zorgen er namelijk voor dat je je irrationeel gaat gedragen. Het verwerken van de initiële klap van het vreemdgaan is het belangrijkste.

hoe lang duurt vreemdgaan verwerken

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Denk goed na over je vragen

Zodra je er klaar voor bent, is het belangrijk om het gesprek met je partner aan te gaan. Denk van tevoren goed na over wat je wil weten. Probeer vragen te vermijden waar je diep van binnen het antwoord misschien helemaal niet op wil weten. Vragen zoals: ‘Was hij/zij mooier/slanker/sexier dan ik?’ Als deze vraag met een eerlijke ‘ja’ wordt beantwoord, kan dat een enorme steek in het hart zijn. Als het antwoord juist ‘nee’ is, kan dit voor extra onbegrip zorgen over waarom je partner vreemd is gegaan. Krijg dus voor jezelf duidelijk wat je uit dit gesprek wil halen en wat goed is voor je en wat niet. Alleen dán is herstel na vreemdgaan echt mogelijk.

vragen stellen om vreemdgaan te verwerken en voor relatie herstel na vreemdgaan

Hoe lang duurt verwerken na vreemdgaan?

Het verwerken van vreemdgaan kan lang duren. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van jou als persoon, hoe heftig het vreemdgaan was en hoe lang jullie al een relatie hebben. In sommige gevallen kan het wel meer dan een jaar duren. In deze tijden kan het erg helpen om erover te praten met vrienden. Denk wel goed na over met wie je het allemaal wil delen. Als jij en je partner ervoor kiezen om samen verder te gaan, zal iedereen een mening over je partner hebben en zul je hem of haar in de toekomst moeten verdedigen bij iedereen. Dit werkt al snel erg vermoeiend en frustrerend.

Vreemdgaan vergeven

Uiteindelijk moet je vreemdgaan vergeven. Hoe moeilijk dit ook lijkt. Voor herstel na vreemdgaan is dit toch echt essentieel. Het vergeven van vreemdgaan doe je echter niet voor je partner, maar voor jezelf. Dat is een belangrijk gegeven. Vergeven is dan ook zeker niet hetzelfde als vergeten, het is het loslaten van de boosheid. Natuurlijk heb je het recht om verdrietig te zijn, maar het vergeven van vreemdgaan is ervoor om te zorgen dat je niet verbitterd raakt.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Samen verder na vergeven van vreemdgaan?

Ten slotte is voor herstel na vreemdgaan één vraag het belangrijkste: gaan jullie samen verder of niet? Dit is veruit de moeilijkste vraag, want de persoon waar je waarschijnlijk nog altijd van houdt, is ook degene die jou het hardst heeft gekwetst. Voordat je een beslissing neemt, is het goed om jezelf de volgende drie vragen te stellen:

  • Hoe was jullie relatie voor het vreemdgaan? Was het een eenmalige misstap of was het de druppel die jou liet beseffen dat de relatie nu toch écht voorbij is?
  • Heeft je partner spijt en doet hij of zij al het mogelijke om alles weer goed te maken?
  • Kun je je partner vergeven? Als je het echt niet los kunt laten, kun je beter de relatie verbreken, want anders wordt de relatie simpelweg een kwelling voor jullie beiden.

vreemdgaan vergeven en samen verder

Begeleiding bij herstel na vreemdgaan

Bij het verwerken, vergeven en herstellen van vreemdgaan kan relatietherapie in de vorm van bijvoorbeeld een Relatievakantie enorm helpen. Tijdens de relatievakantie maakt de relatietherapeut inzichtelijk welk gedrag en welke gebeurtenissen voor de huidige situatie hebben gezorgd en hoe jullie het beste verder kunnen. Begeleiding bij herstel na vreemdgaan kan zodoende enorm helpen met de juiste keuze maken. Voor jezelf én voor elkaar. Informeer gerust naar onze mogelijkheden voor relatietherapie en coaching.

Back To Top