Inhoudsopgave
Hulp bij liefdesverdriet verwerken door Relatievakantie
Liefdesverdriet verwerken is nodig bij en wordt veroorzaakt door het eind van een liefdesrelatie. Meestal was er sprake van een problematische relatie door het gedrag van één of beide partners. En één van de partners was waarschijnlijk ook zeer ongelukkig in en met de relatie. Liefde staat dan gelijk aan ‘houden van’.
Je kan van mensen houden. Maar ook van dingen, stoffen, landschappen, steden, geuren en geluiden. Je kunt dus ook van jezelf houden. Als je om de een of andere redenen niet meer van die ander, of dat andere kan houden, reageert je lijf en brein daarop. Je kunt niet meer slapen. Je hebt dan nog maar één gedachte: “Ik wil haar/hem/het terug”. Die reactie noemen we liefdesverdriet. Heb je geen verschijnselen die daar op lijken? Dan mag je concluderen dat je geen liefdesverdriet hebt. En dat er geen liefde en houden van (meer) in het spel is. Maar weet wel dat liefdesverdriet verwerken niet iets is dat je alleen hoeft te doen. Relatievakantie helpt je met liefdesverdriet verwerken. Je leest er hieronder meer over.
De relatieproblemen beu?
Ervaringsdeskundig bij een relatiebreuk verwerken
Iemand helpen met het verwerken van liefdesverdriet is bijna onmogelijk als je niet weet wat het inhoudt. Natuurlijk is het zo dat bijna iedereen in het leven het risico loopt om liefdesverdriet te ervaren. Maar als je anderen wilt helpen om het einde van een relatie te verwerken, moet je de onvoorstelbare – en van buiten onzichtbaar pijnlijke – wonden van een relatiebreuk zelf hebben ervaren. Wij hebben het verwerken van een relatiebreuk en liefdesverdriet in ons ‘levens-curriculum’ staan. Je krijgt bij ons dus niet te maken met een theoretisch-academische en klinische vorm van hulp en advies. Onze hulp komt vanuit het hart en gaat naar het hart!
Kennis van liefdesverdriet verwerken
Liefdesverdriet verwerken is ook een kwestie van kennis hebben van dit fenomeen. Hoe komt het dat je die pijn voelt? We horen vaak dat cliënten pijn in hun hartstreek voelen. Of slecht kunnen slapen. Maar ook dat het onmogelijk is om zich nog langer te kunnen concentreren op alledaagse – onbelangrijke geworden – personen of zaken. En het verwaarlozen van ‘de eigen ik’. Dat heeft allemaal een verklaring. En dat is een biologische verklaring. Die moet je goed kennen, zoals ook goed moet weten hoe te handelen als je een gevaarlijke griep hebt opgelopen. Die kennis van liefdesverdriet verwerken delen wij met je. Zodat je niet alleen intuïtief handelt, maar dat ook bewust en doelgericht doet.
Einde relatie: hoe groot is je liefdesverdriet?
Voordat je aan de slag gaat met ons is het goed om te weten hoe groot je liefdesverdriet is na het einde van je relatie. Dat laat zich natuurlijk niet gemakkelijk meten. De mate van liefdesverdriet varieert ook gedurende de dag. Maar een indicatie kun je meestal wel geven. Doe een gratis online liefdesverdriet-meting door op onderstaande knop te klikken. Heb je test gedaan? Stuur ons dan je kopie van het resultaat toe.
Waarom liefdesverdriet verwerken belangrijk is
Liefde voelen voor een persoon of een dier, werkt als een verslavend genotmiddel. Het afkicken of ontwennen van een verslaving werkt verstorend en schadelijk. Wat zijn de chemische processen achter liefdesverdriet? Een relatiebreuk activeert dezelfde hersengebieden die fysieke pijn verwerken.
- Liefdesverdriet betekent huilen: Dagenlang in de foetushouding op de bank liggen met gordijnen de dicht en je telefoon onbeantwoord, en enkel in beweging komen om lukraak het snot en de tranen van je gezicht te vegen.
- Liefdesverdriet betekent de ander niet meer in je leven hebben: Het enige wat er eigenlijk gebeurt, is dat je de persoon met wie je veel interactie hebt gehad, niet – of niet veel meer – zult zien.
- Liefdesverdriet en monogamie: Mensen lijken voorbereid om monogame romantische relaties op te zoeken. Dit wordt weerspiegeld in een aantal rare dingen die de hersenen doen als we uiteindelijk voor iemand vallen. Aantrekking wordt bepaald door vele factoren. Veel soorten ontwikkelen secundaire geslachtskenmerken die bijvoorbeeld optreden tijdens seksuele volwassenheid, maar die niet direct betrokken zijn bij het voortplantingsproces; bijvoorbeeld het gewei van een eland of de staart van een pauw. Ze zijn indrukwekkend en laten zien hoe fit en gezond het individuele wezen is, maar verder doen ze niet veel.
Liefde en aantrekkelijkheid
Mensen zijn niet anders dan de hierboven beschreven dieren. Als volwassenen ontwikkelen we veel kenmerken die grotendeels bedoeld zijn om anderen fysiek aan te trekken: de diepe stem, het gezichtshaar of het gespierde lijf van mannen, en de uitgesproken rondingen van vrouwen. We hebben ze niet per se nodig, maar in het verre verleden besloten sommige van onze voorouders dat dat aantrekkelijk is aan een partner, en de evolutie nam het over. Maar dan eindigen we met een soort kip-en-ei scenario met betrekking tot de hersenen. Wat was er eerst? De aantrekkingskracht of de herkenning van het primitieve brein? Dat is moeilijk te zeggen.
Lust en liefde
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een verlangen naar seks, ofwel lust, en de diepere, meer persoonlijke, aantrekkingskracht en binding die we associëren met romantiek en liefde. Dingen die vaker worden gezocht en gevonden bij langdurige relaties. Mensen kunnen puur fysieke seksuele interacties met anderen hebben waar ze geen echte liefde voor voelen, afgezien van waardering voor hun uiterlijk. Seks of lust is met vele functies van de hersenen verbonden; het ligt aan de basis van veel van ons volwassen denken en gedrag. Maar bij liefdesverdriet hebben we je het puur over liefde, in romantische zin, voor een specifiek individu.
Verliefdheid is chemie
Verliefdheid is een chemisch proces. Je kunt het bij wijze van spreken ruiken. Een type chemische stof die vaak wordt geassocieerd met aantrekkingskracht zijn feromonen. Dat zijn stoffen die in het zweet worden afgegeven die andere individuen kunnen detecteren en die hun gedrag veranderen. Verliefdheid lijkt ook de dopamine-activiteit in het belonings deel van de hersenen te verhogen. Dat betekent dat we plezier ervaren door de aanwezigheid van onze partner. Bijna als een genotsmiddel.
Liefde verwent het brein
Het aanpassingsvermogen van de hersenen maakt dat het brein – als het eenmaal heeft geproefd van het ‘genotmiddel’ – meer verwacht. Als dat bij het einde van een relatie ineens stopt, worden de hersenen ernstig negatief beïnvloed. Het is verontrustend dat we daardoor niet goed met de onzekerheid en dubbelzinnigheid kunnen omgaan.
Het verwende brein
De relatieproblemen beu?
Liefde is een verslaving
Studies hebben aangetoond dat een relatiebreuk dezelfde hersengebieden activeert die fysieke pijn verwerken. Verslaving en terugtrekking kunnen zeer storend en schadelijk zijn voor de hersenen. Dit wil niet zeggen dat de hersenen niet in staat zijn om met een breuk om te gaan. Het kan uiteindelijk alles weer ‘verdragen’. Maar het verwerken van een einde van een relatie is vaak een langzaam proces is. Sommige experimenten toonden overigens aan dat focussen op de positieve resultaten van het einde van de relatie een sneller herstel – en zelfs groei – kan veroorzaken.
Coaching bij het verwerken van liefdesverdriet
Wil je het einde van je relatie goed verwerken? Wij kunnen je helpen met coaching bij het verwerken van liefdesverdriet. Er is overigens geen standaard manier om iemand te coachen na het einde van een relatie. Elke relatiebreuk is anders en iedereen gedraagt zich ander na het einde van een relatie. De ene persoon doet er langer over dan de andere persoon om het einde van de relatie te verwerken. Wat zijn onze uitgangspunten bij coaching bij het verwerken van liefdesverdriet?
- Je bent speciaal: we coachen iedereen op een andere manier. Niemand is hetzelfde en geen enkel einde van een relatie is hetzelfde. De coaching hangt dus af van de persoon, het verhaal en de impact van de relatie.
- Wat is je liefdesverdriet? Heb je fysieke pijn? Heb je voortdurend gedachten over de ander, herinneringen. Het is belangrijk te weten wat die pijn is. We helpen je dat in onze liefdesverdriet coaching zo goed mogelijk te benoemen en te beschrijven.
- Liefdesverdriet kan aanvoelen als een ontplofte bom: Er is iets tragisch gebeurd. Zo kan een break-up aanvoelen. Je wilt je terugtrekken uit het leven, terwijl je de liefde eigenlijk moet leren loslaten: accepteren en genezen. Je moet door die rouwfasen heen.
Liefdesverdriet is een rouwproces
Het einde van een relatie is een rouwproces. En daar is geen persoonlijke handleiding voor.
Over rouw is veel gedacht, onderzocht en geschreven. In de afgelopen 50 jaar zijn er verschillende theorieën en rouwmodellen ontwikkeld. Ze borduren voort op elkaar, of hebben een nieuwe insteek.
Rouwbegeleiding bij liefdesverdriet
Een einde van een relatie kan zich zowel in de privé- als in een werksituatie voordoen. Privé zijn een scheiding en het beëindigen van een samenlevingsvorm de meest voorkomende relatiebreuken. Maar ook een verloren liefde valt hieronder. In de werksfeer is ontslag een vorm van relatiebreuk. De rouw en het liefdesverdriet die ontstaat aan het einde van een relatie wordt door de buitenwacht vaak onderschat. Afscheid nemen van wat er was of wat er kon, is een niet te verwaarlozen aanleiding voor hevige mentale en fysiek pijn. Sommige mensen hebben rouwcoaching nodig bij het verwerken van liefdesverdriet.
Rouw coaching bij het einde van een relatie
Begeleiding en coaching bij rouw vanwege liefdesverdriet kan je uitkomst bieden om je normale leven weer terug te krijgen. Rouwbegeleiding en rouwverwerking is over het algemeen gericht op het weer min of meer normaal laten functioneren van iemand na een verlies. Meestal gebeurt dit door de betrokkene terug te brengen naar zijn of haar comfortzone.
Wanneer rouwcoaching of rouwtherapie bij liefdesverdriet?
In de meeste gevallen is rouwtherapie succesvol als de eerste tekenen van het rouwproces verdwenen zijn. De persoon in rouw kan opnieuw functioneren en de acute rouw en het verdriet zijn niet meer zichtbaar. Of het verlies werkelijk verwerkt is, is niet altijd duidelijk. Soms blijven mensen problemen ondervinden die op het eerste zicht niets met de rouw te maken hebben. Ze worden depressief, moedeloos, hebben slapeloze nachten of moeten medicatie nemen om te kunnen functioneren.
Wanneer is het rouwproces voorbij?
Wanneer is het rouwproces om het einde van een relatie te verwerken voorbij? Een signaal dat het verlies nog niet verwerkt is, is bijvoorbeeld het steeds weer opnieuw terecht komen in gelijksoortige situaties. Ook als je steeds op zoek blijft naar de reden waarom het verlies heeft plaatsgevonden, is er sprake van niet verwerkte rouw. Ten slotte zijn ontwijkgedrag, niets over het verlies willen zeggen of er niet naar durven te kijken, maar ook het gefocust blijven op het verlies zijn indicaties dat de rouwverwerking nog niet is afgerond.
Meer weten over liefdesverdriet verwerken?
Zoals je ziet, is het verwerken van liefdesverdriet en het einde van een relatie verwerken een lastig en individueel proces. Bij Relatievakantie hoef je niet alleen te staan in dat rouwproces. Wil je meer weten over coaching bij liefdesverdriet verwerken, of wil je een afspraak inplannen? Dan kun je onderstaand contactformulier invullen. Uiteraard kun je ook bellen of mail naar 06 11 14 04 65 en info@relatievakantie.com.