Rouw verwerken na een relatiebreuk: 5 fases van rouw
Inhoudsopgave
Rouw verwerken na een relatiebreuk: 5 fases van rouw
Als we in een relatie zitten waarvan we weten dat die ooit geweldig was, maar nu niet meer, dan doen we er vaak alles aan om deze relatie te redden. In veel situaties werpt dat zijn vruchten af. Of je er nu met z’n tweeën uitkomt of met tussenkomst van een vorm van relatietherapie. Veel relaties overleven barre tijden waar bijna iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Helaas komt het soms ook voor dat een relatie niet meer te redden is en dat uit elkaar gaan in elk opzicht de beste optie is. Hoewel dit voor beide partijen niet leuk is, is een relatiebreuk soms onoverkomelijk. Na een relatiebreuk breekt een tijd van liefdesverdriet aan, die je met een gerust hart kan omschrijven als een periode van rouw. Om hier handvatten bij te bieden vertelt Relatievakantie je in dit artikel graag meer over rouw verwerken na een relatiebreuk en de 5 fases van rouw die hiermee gepaard gaan.
Rouw en een relatiebreuk
In de volksmond denken we bij rouw aan de gevoelens die we hebben als een dierbare is overleden. Nu klopt dat inderdaad als een bus. Wat echter belangrijk is om te beseffen, is dat gevoelens van rouw om nog veel meer redenen kunnen optreden. Gevoelens van rouw zou je kunnen omschrijven als de gevoelens van verdriet die je hebt om iets of iemand die ooit op een zekere manier in jouw leven was, maar dat nu niet meer op die manier is. Als je het op die manier bekijkt, wordt opeens helder dat je kunt rouwen om uiteenlopende zaken, zoals:
- een baan waar je met heel veel plezier lang in gewerkt hebt;
- een object waaraan je gehecht was en dat onvervangbaar is;
- een dier(kat, hond, kanariepiet) dat er altijd voor je was met zijn/haar onvoorwaardelijke liefde;
- een relatie die, tegen je wil in, voortijdig door de ander wordt beëindigd;
Voor het brein maakt de oorzaak van het verlies niet uit. Het produceert de chemische stoffen die ervoor zorgen dat je terug wil naar de situatie zoals die voor het verlies was.
Fases van rouw in een relatie
Het moge duidelijk zijn dat gevoelens van rouw na een relatiebreuk volkomen normaal zijn. Zoals met elk soort verlies, komen de gevoelens van rouw in bepaalde fases, de zogenaamde rouwcurve. We onderscheiden de 5 fases van rouw als volgt.
Ontkenning
Direct na, in dit geval, de relatiebreuk ervaren veel mensen een gevoel van onwerkelijkheid, andere mensen voelen vrijwel niets. Deze fase, waarin het verlies nog niet helemaal doordringt, geeft de gelegenheid de waarheid geleidelijk onder ogen te zien.
Boosheid en protest
‘Waarom overkomt mij dit?’ In deze fase zoeken mensen vaak een ‘schuldige’, om verdriet en boosheid op te kunnen projecteren. Woede om de ongewenste verandering staat hierbij centraal.
Onderhandelen en vechten
Dit kan vele vormen aannemen. Bijvoorbeeld door bij een echtscheiding naar de rechter stappen. Of zelfs door een (ex)partner te stalken.
Verdriet of depressie
Als het verdriet echt door gaat dringen, is dit de zwaarste en verdrietigste tijd. Op dit punt is het besef van het onomkeerbare verlies namelijk het grootst en het ergst.
Aanvaarding
Dit gaat met vallen en opstaan. Er komt weer wat meer ruimte, er kunnen voorzichtig weer wat plannen voor de toekomst worden gemaakt.
Hoe kan ik rouw verwerken na een relatiebreuk?
Alhoewel elke vorm van rouw, of het nu na een relatiebreuk is of iets anders, dezelfde fases doorloopt, is de manier waarop iedereen deze fases doorloopt anders. Gelukkig zijn er wat handvatten die je kunnen helpen met het doorstaan van deze moeilijke tijd.
Accepteer je gevoelens
Hoe vervelend ze ook zijn, het is bij rouw na een relatiebreuk belangrijk om je gevoelens te accepteren. Laat jezelf de pijn van het verlies ervaren en neem alle tijd die je nodig hebt. Als je de behoefte hebt om in bed te gaan liggen en een flink potje te gaan huilen, doe dat dan vooral. Vertel jezelf vooral niet hoe je je moet voelen en laat je ook zeker niet door anderen vertellen hoe je je moet voelen.
Heb geduld met de rouwverwerking
Er is geen vaste periode voor rouwverwerking na een relatiebreuk. Ben dus geduldig met het proces en zet jezelf vooral niet onder druk met verwachtingen. Beoordeel je eigen emoties niet en vergelijk deze, of jezelf, niet met anderen. Onthou vooral dat niemand je kan vertellen wanneer je klaar bent met rouwen. Je ervaart zelf op een punt in de toekomst dat je ergens overheen bent.
Zoek steun en toeverlaat
Praat er gerust over met vrienden en familie. Wees vooral niet bang dat praten over je relatiebreuk een last op hun schouders is. Veel mensen begrijpen dit volkomen en luisteren er met liefde naar. Luister ook hierbij goed naar je gevoel. Als je er niet over wil praten, of je bent er nog niet klaar voor, voel je dan ook zeker niet verplicht hiertoe.
Zorg voor regelmaat en normaliteit
Rouwverwerking gaat over het wennen aan iets in je leven dat je verloren bent. Hierdoor is het na een relatiebreuk van belang vooral geen grote veranderingen door te brengen. Wissel bijvoorbeeld dus niet in al je emoties van baan. De vastigheid die je nog hebt kan namelijk goede troost bieden in deze situatie. Het belangrijkste is om goed voor jezelf te blijven zorgen. Eet gezond, drink niet te veel alcohol en krijg voldoende lichaamsbeweging. Lichamelijk inspanning is sowieso een goede manier om spanning los te laten.
Bekijk de video over rouw
Hulp bij het doorlopen van 5 fases van rouw
Rouw om een relatiebreuk is ingrijpend. Het vraagt dan ook veel van elk individu. Zelfs als het verlies al lang geleden is en je de 5 fases van rouw allang doorlopen hebt, is het heel normaal om af en toe weer eens verdriet erom te hebben. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maak je daar dus vooral geen zorgen over. Dat gezegd hebbende, is het zeker niet vreemd om hulp te vragen bij rouwverwerking na een relatiebreuk. Relatievakantie kan je hier op verschillende manieren bij helpen.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Hulp bij het doorlopen van 5 fases van rouw? Neem contact op!
Heb je recentelijk een relatiebreuk doorgemaakt waar je veel verdriet van hebt? Kun je wel wat hulp en begeleiding gebruiken bij het doorlopen van de 5 fases van rouw na een relatiebreuk? Dan kan Relatievakantie je verder helpen in deze moeilijke tijd. Vul ons contactformulier in en plan een kennismakingsgesprek met ons in. Heb je vragen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij Relatievakantie? Laat ook dan een bericht voor ons achter.