skip to Main Content

Eenzaam in je relatie

Voelen, alleen, verdriet

Eenzaam in je relatie. Je alleen en of eenzaam voelen kan echt heel erg zijn. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er een groot verschil is tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Mijn ervaring is dat als je dat verschil kent, je kunt proberen er iets aan te doen. Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Maar eigenlijk is dat niet juist. Je bent alleen en je voelt je eenzaam. Eigenlijk twee verschillende dingen die ook samen kunnen voorkomen. Dit artikel gaat over wat je aan die gedachten kunt doen van eenzaamheid. Bovendien vind je hier ook hulpmiddelen om zelf je relatie in een betere conditie te brengen.

Eenzaam in je relatie

Je kunt heel eenzaam zijn binnen een gezin, in een relatie of een groep vrienden. Dat komt omdat er niet echt een goed contact is tussen jou en de anderen. Je voelt je niet begrepen en/of gewaardeerd. Eenzaam zijn is het gevoel hebben dat het eigenlijk niemand kan schelen of jij er bent of niet. Dat je genegeerd wordt door je partner. Bewust of onbewust. Dat is een vreselijk gevoel. Lees meer over genegeerd worden

Alleen zijn of eenzaam in je relatie

eenzaam in je relatie

Alleen zijn is weer iets anders. Dat betekent dat er niemand bij je is. Dat kan het gevoel van eenzaam zijn versterken maar het hoeft niet. Koningin Wilhelmina noemde niet voor niets haar boek “Eenzaam maar niet alleen”.

” Sinds ik gescheiden ben, ben ik vaker alleen en in het begin voelde ik me vreselijk en noemde dat eenzaam. Nu begrijp ik dat ik eigenlijk veel eenzamer was in mijn relatie ook al was ik niet alleen. Dat kwam omdat er geen goed contact was tussen ons en ik me niet veilig voelde binnen de relatie.”

Een eerste stap tegen eenzaamheid is eigenlijk werken aan jezelf. Dat klinkt raar, maar als je je zelf beschouwt als goed gezelschap zul je beter en minder eenzaam voelen in relaties en ook als je eens alleen bent met jezelf.

Je hebt een vriend of vriendin. Misschien ben je zelfs wel getrouwd. Kun je in zo’n geval eenzaam zijn? Helaas, dat kan! Als je een relatie hebt waarin je niet bij je partner terecht kan met je gevoelens en problemen, kun jij je eenzaam voelen. Als je wel een relatie hebt kan die eenzaamheid nog veel meer pijn doen.

Eenzaam in je relatie, waardoor?

Het gevoel van eenzaamheid in je relatie kan voortkomen uit het gevoel niet gehoord, gesteund of gewaardeerd te worden. Jouw behoeften of gevoelens lijken niet belangrijk te zijn voor je partner. Je hebt het gevoel er helemaal alleen voor te staan.

Eenzaam zijn en gedrag

Als je je eenzaam voelt moet je je realiseren dat meestal het gedrag van anderen daar de oorzaak van is. Lees daarom eerst dit artikel.

Video over gedragsverandering

Om zo snel mogelijk zelf aan de gang te kunnen gaan met het “bestrijden ” van je eenzaamheid, adviseren we je de onderstaande video gaat over hoe je eigen gedrag invloed heeft op je relatie en waar dat gedrag door kan ontstaan.

Eenzaam in je relatie: hulpmiddelen

Hulpmiddelen om je gevoel van eenzaamheid aan te pakken vind je door op deze link te klikken. Zoals de relatietest. Een vragenlijst die je inzicht geeft over hoe jij je relatie ervaart. Of de borderliner test en de egoïsme test.

Ik wil gewoon een goede (= “met kwaliteit”) liefdesrelatie

Maar wat is dat, kwaliteit?

Het gros van de conflicten in de relatie zijn “kwaliteitsconflicten”. Dat zijn “botsingen” van opvattingen, normen, ethiek en onvervulde persoonlijke behoeften. Waarbij dominantie van één of beide partners wordt gebruikt om de ander te overtuigen.

Een voorbeeld, hoe zijn onze tafelmanieren?

Het samengesteld gezin aan tafel

Een samengesteld gezin-bestaande uit de ouders en 4 kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar (ieder der ouders hebben 2 kinderen uit vorige relaties) – zitten ´s-avonds samen aan tafel om 18:00 uur. Beide ouders werken. De moeder- hoofd verpleging- kookt meestal de maaltijd en dekt de tafel. De vader- uitvoerder op de bouw- schuift rechtstreeks na het werk aan tafel.

Moeder wil het zo!

De moeder wil tijdens de maaltijd dat de kinderen niet aan elkaar zitten; op fatsoenlijke wijze eten en niet door elkaar heen kwebbelen. Het liefst heeft ze dat ze in stilte de maaltijd verorberen. Dit heeft ze al heel vaak met haar vriend besproken en ook de eventuele sancties als de kinderen zich niet aan de spelregels houden.

Vader wil het anders!

De vader heeft in zijn vorige relatie nooit zo´n punt gemaakt van de “kinderdrukte “aan tafel. Vind het “deep down” wel natuurlijk en gezellig. Kan op die manier ook meer te horen krijgen. Vindt de maaltijd minder belangrijk dan het samen zijn.

De moeder raak zeer gestrest door zowel het gedrag van de kinderen als de passiviteit van de vader (hij treedt niet op vindt ze als de kinderen zich niet aan (haar) spelregels houden.

Kwaliteitsvragen die hier spelen zijn o.m.:

-waar komt de norm van de moeder vandaan dat je stil aan tafel moet zitten als kind (ongeacht je leeftijd en persoonlijkheid)?

-wat betekent “gestrest” voor haar; welke lichamelijke verschijnselen kan ze benoemen; hoe lang duurt dat?

– waar komt de norm van de vader vandaan dat “vrijheid blijheid” goed is voor het kind? Wat levert het hem, ieder van de kinderen en haar vriend op?

-wat is het alternatief?

De bron van ruzie

Vader en moeder krijgen keer op keer ruzie over dit onderwerp. In plaats van zich af te vragen waar hun opvatting vandaan komt, bestrijden ze opvatting van de ander. In plaats van vragen te stellen en zich te interesseren in het hoe en waarom,  bedenkt men -terwijl de ander nog aan  het antwoorden is- alvast een tegenargument. Beter ware het om het verleden van beiden te vergeten en de vraag te stellen, hoe zouden onze nieuwe tafelmanieren er uit kunnen zien?

Eenzaam in relatie? 6 herkenningspunten

Herken je 1 of meerdere van de onderstaande punten dan is het niet vreemd als jij je eenzaam in je relatie voelt.

1.Jij en je partner leven langs elkaar heen.

2.Je hebt het gevoel dat je partner meer belangstelling heeft voor TV kijken, vrienden, werken en andere zaken dan voor jou. Er is weinig verbondenheid, om nog maar te zwijgen over passie.

3.Jij en je partner praten nauwelijks over jullie gevoelens.

4.Wanneer jullie over gevoelens praten leidt dit vaak tot ruzie.

5.Er heerst een competitiesfeer. De verbondenheid verdwijnt hierdoor steeds meer naar de achtergrond.

6.Je partner toont meer interesse in anderen en doet tegen hen veel leuker dan tegen jou

 Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid is echt een naar gevoel en de gevolgen zijn niet mals. Eenzaamheid in de relatie kan leiden tot een constante strijd of tot het steeds verder gevoelsmatig afdwalen. En dit kan weer leiden tot veel frustratie, depressieve gevoelens, onzekerheid, overmatig alcoholgebruik of eten en zelfs tot vreemdgaan.

Relatieweekend?

Relatietherapie weekend
Los je op met een relatievakantie

Eénzaamheid heeft tijd nodig om te ontstaan. Maar net zoveel tijd -maar waarschijnlijk minder – om te verdwijnen. Wat daarbij helpt is een juiste mix van ontspanningsactiviteiten, professionele coaching en training en een inspirerende omgeving. Wanneer zijn voor het laatste met elkaar weg geweest. En wanneer was dat terwijl je ook “diep”ging over elkaars verwachtingen m.b.t het gedrag. Een Relatieweekend of midweek is de medicatie tegen de relatieziekte “eenzaam zijn in de relatie”. Lees meer

Wat kun je nu al doen? Klik hier voor de 8 tips

De tip over relatieconflictbeheersing werkt!

Relatieconflict vechten

Een conflict is de laatste fase in een proces van gebeurtenissen tussen 2 partijen. De fase waarin je niet meer door 1 deur kan. Niet meer luistert. De ander zijn opvatting, mening, voorstel onacceptabel en of onbegrijpelijk vindt.

Hoe los je dat op met je vrouw, man, vriend, vriendin?

Wat niet werkt:

  • Blijven aanvallen en beschuldigen
  • Dezelfde argumenten herhalen; anders inpakken; dreigen
  • De ander de schuld geven en de oplossing laten bedenken
  • Een coalitie smeden met anderen
  • Je als een slachtoffer gedragen
  • Argumenten en bewijsmateriaal voor je eigen gelijk verzamelen
  • Doen alsof het er niet is
  • Het doorschuiven naar een ander

Weten wat je aandeel in het ontstaan van het conflict is en dat erkennen. Daar begint het voor jou mee. Vervolgens het tonen van de bereidheid, daadkracht en de creativiteit om jou aandeel te leveren aan de oplossing.

Wat wel werkt:

Bekijk onderstaande video  conflictbeheersing in je relatie

Klik hier voor het hoofdartikel over relatieconflictbeheersing
Back To Top