Eenzaam voelen in je relatie: wat kun je doen?
Wat doe je als je je eenzaam voelt in je relatie?
In een relatie zitten associëren we met gelukkig samenzijn. Dat is natuurlijk ook een hele fijne en mooie associatie. In meer dan genoeg gevallen is deze associatie dan ook volledig terecht. Helaas kan het ook voorkomen dat je misschien helemaal niet zo gelukkig bent in je relatie. Ook al betekent een relatie per definitie al dat je samen met iemand anders bent, toch kan het voorkomen dat je je eenzaam voelt in je relatie. Voor veel mensen klinkt dat vreemd in de oren. Hoe kun je nu eenzaam zijn als je samen bent? Aan je eenzaam voelen en alleen zijn, zitten de nodige haken en ogen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies speelt als iemand zich eenzaam voelt in een relatie. Voel jij je eenzaam in je relatie? Dan is dit artikel van Relatievakantie voor jou.
Je eenzaam voelen en alleen zijn
Een belangrijke nuance is die tussen je eenzaam voelen en daadwerkelijk alleen zijn. Alleen ben je namelijk, eenzaam voel je je. Hierdoor is het mogelijk om omringd te worden door honderden mensen en je ondertussen eenzamer dan ooit te voelen. Tegelijkertijd is het hierdoor ook mogelijk om moederziel alleen in een ruimte te zijn en je gelukkiger en fijner te voelen dan ooit. Er zijn dan ook meer dan genoeg mensen die geen relatie hebben, en in de ogen van velen ‘alleen zijn’, maar absoluut niet eenzaam zijn. Dit komt vaak doordat deze mensen gelukkig zijn met zichzelf en zichzelf als goed gezelschap ervaren. Als zo’n iemand ook nog eens geweldige vrienden heeft waar hij of zij bij terecht kan, een hechte familieband, fijne collega’s en leuke hobby’s heeft, is er in feite geen reden waarom die persoon zich eenzaam zou moeten voelen.
Wat is het verschil?
Je eenzaam voelen in het bijzijn van andere mensen komt doordat je je in de situatie in kwestie niet begrepen, gezien en/of gewaardeerd voelt. Je voelt je dan ook eenzaam als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat niemand het iets kan schelen of je er wel of niet bent. Dit gevoel kan ten eerste in een sociale setting, zoals een feestje, opkomen. Ten tweede kan het ook op het werk opspelen. En tot slot kan het ook in je relatie of zelfs in een gezinssituatie ontstaan. Vooral genegeerd worden door je partner, is een vreselijk gevoel. Als je een relatie hebt waarin je niet bij je partner terecht kan met je gevoelens en problemen, kun je je heel snel verschrikkelijk eenzaam voelen.
Eenzaam in je relatie: wat nu?
Klinkt het bovenstaande verhaal herkenbaar? Voel jij je eenzaam in je relatie maar wil je daar wel degelijk iets aan doen uit liefde voor je partner en jezelf? Dan gaan we er hier wat dieper op in. Het belangrijkste om te beseffen is dat gevoelens van eenzaamheid vaak te herleiden zijn aan het gedrag van je partner. Jij hebt bepaalde behoeftes waarin je partner tekortschiet. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Voorbeeld: een gezin aan tafel
Een samengesteld gezin dat bestaat uit 2 ouders en 4 kinderen in de leeftijd van 3 tot 9 jaar, beide ouders hebben 2 kinderen uit vorige relaties, zitten ´s-avonds om 18:00 uur samen aan tafel voor het avondeten. Beide ouders werken. Moeder werkt als hoofd verpleging in een ziekenhuis. Zij kookt en dekt de tafel. Vader is uitvoerder in de bouw en schuift rechtstreeks vanuit het werk aan tafel.
Wat moeder wil
De moeder wil graag dat de kinderen niet lopen te klieren tijdens het eten en netjes hun avondeten nuttigen. Diep van binnen zou ze zelfs het liefst hebben dat iedereen in stilte eet, zodat ze even een moment rust krijgt na een drukke dag. Ze heeft dit meerdere keren met de vader besproken. Daarbij ook de eventuele gevolgen van als de kinderen zich niet aan deze regels houden.
Wat vader wil
De vader heeft daarentegen in zijn vorige relatie nooit zo’n probleem ervaren met de drukte van de kinderen aan tafel. Diep van binnen vindt hij het wel gezellig dat enthousiasme van de kinderen. Zo krijgt hij ook mee wat er in het leven van de kinderen speelt; iets wat hij eigenlijk belangrijker vindt op zo’n moment dan de daadwerkelijke maaltijd.
Kwaliteitsvragen
Dit heeft als gevolg dat de moeder gestrest raakt van het gedrag van de kinderen en de passiviteit van de vader. Ze wil immers dat hij er ook iets van zegt als de kinderen zich niet aan haar spelregels houden. De kwaliteitsvragen die je hierbij kunt stellen zijn:
- Moeder heeft als waarde dat ze in alle rust en stilte wil eten na een lange werkdag, ongeacht de leeftijden en de persoonlijkheden van anderen aan tafel. Waar komt dat vandaan?
- Ze schiet in de stress door deze situatie. Wat betekent ‘stress’ voor haar? Welke kenmerken kan ze benoemen?
- Vader heeft als waarde de kinderen meer vrijheid te geven tijdens het avondeten. Waar komt zijn idee vandaan dat deze ‘vrijheid=blijheid’ norm de juiste is? Wat levert het hem, moeder en de kinderen in feite op?
- Wat is het alternatief?
Bron van ruzie en eenzaamheid
Het moge dan ook geen verrassing heten dat vader en moeder elke keer weer ruzie krijgen over dit onderwerp. Als dit lang genoeg doorgaat, is het een kwestie van tijd voordat beide partijen zich onbegrepen voelen. Daarmee ligt je eenzaam voelen in je relatie ook op de loer. Zodra een partij of beide partijen zich eenzaam voelen in een relatie, gaat het alleen maar bergafwaarts en ligt een relatiebreuk al snel op de loer.
Wat moet je vooral niet doen?
Als je merkt dat je je eenzaam voelt in je relatie, zijn er verschillende valkuilen waar je al snel intrapt. Deze zijn voornamelijk:
- Blijven aanvallen en de partner beschuldigen
- Dezelfde argumenten blijven herhalen en eventueel anders inpakken
- De ander de schuld geven en de oplossing laten bedenken
- Een coalitie smeden met anderen
- De slachtofferrol op je nemen
- Argumenten en bewijsmateriaal voor je eigen gelijk verzamelen
- Het probleem negeren
- Het doorschuiven naar een ander
Eenzaamheid herkennen
Je eenzaam voelen is een bijzonder vervelend gevoel. Je eenzaam voelen in je relatie is misschien nog wel erger. Je merkt dit vooral als jij en je partner langs elkaar heen leven, je partner meer interesse heeft voor andere zaken, jullie nauwelijks meer over jullie gevoelens praten en jullie vaak ruzie maken.
Eenzaam voelen in relatie aanpakken
Hoe pak je het je eenzaam voelen in je relatie dan aan? Ten eerste is het altijd goed om erover te praten samen. Doe dit altijd op een eerlijke, maar respectvolle manier. Heb het er in eerste instantie over waar jullie waardes vandaan komen. Waarom vindt de moeder uit het voorbeeld dat de kinderen stil moeten zijn aan tafel en waarom vindt de vader dat ze juist vrij daarin mogen zijn? Als je luistert naar hoe je partner dit verwoordt, luister dan ook echt. Begin niet in je hoofd meteen een tegenargument te verzinnen. Probeer daarna samen een compromis te verzinnen waar jullie allebei achter kunnen staan. Zo laten jullie elkaars waarden intact en respecteren jullie ook elkaars wensen. Op die manier zorg je ervoor dat jullie je allebei in jullie relatie gehoord en gewaardeerd voelen. Dat zijn de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat je je niet eenzaam voelt in je relatie. En zo kunnen vader en moeder uit het voorbeeld tot nieuwe tafelmanieren komen waar iedereen zich prettig bij voelt.
Werk aan jullie relatie met relatietherapie
Voel je je eenzaam in je relatie? Heb je het daar met je partner over gehad en willen jullie daar samen iets aan doen? Neem dan contact op met Relatievakantie voor een vrijblijvend intakegesprek. We kunnen op verschillende manieren helpen. Wij zijn 16 uur per dag, 7 dagen per week via telefoon bereikbaar op +31(0)611140465. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@relatievakantie.com. Je kunt ook gewoon ons contactformulier invullen. We reageren zo snel mogelijk!