skip to Main Content

De levensfasen van de relatie

fasen liefdesrelatie

De vijf belangrijkste fasen van een relatie

Hoe lang je in één fase blijft, hangt af van het betreffende (echt)paar. Sommige paren gaan nooit door naar de latere stadia vanwege incompatibiliteit of emotionele onvolwassenheid. Omdat elke relatie uniek is, kan het moeilijk zijn om de fasen van een relatie per maand nauwkeurig vast te stellen.

volgende fase

Fase één: attractie en romantiek

Alle koppels maken deze fase door. Het komt voor wanneer je elkaar begint te leren kennen; het is een belangrijke dateringsstap om door te gaan. Het kan ook de fantasiefase of huwelijksreis fase worden genoemd, omdat je partner in deze periode perfect kan lijken. Hoe lang deze fase duurt, varieert. Maar kan van enkele maanden tot ongeveer twee jaar zijn. Fase één duurt gemiddeld ongeveer drie maanden. Deze fase is erg leuk, maar is niet duurzaam. Mensen die voortdurend van partner veranderen, proberen vaak op die manier in deze fase te blijven. Hoogtepunten van deze fase van liefde zijn onder meer:

  • Concentreer je op je overeenkomsten en negeer gebreken
  • Biologische krachten nemen het over waardoor je alleen het goede ziet.
  • Veel tijd samen doorbrengen
  • Je bent tenslotte verliefd en je kunt je niet voorstellen dat je los staat van je geliefde.
  • Conflictvermijding – Conflict wordt niet alleen vermeden in deze fase, maar het lijkt alsof het helemaal niet zal gebeuren.

Fase twee: de realiteit begint

Deze fase begint vaak langzaam binnen te sluipen tijdens je relatie, maar zal soms allemaal tegelijk gebeuren. De realiteitsfase duurt meestal ongeveer zes maanden, of zolang het duurt voordat jullie allebei beslissen dat je bij elkaar wilt blijven. Dit is vaak waar relaties eindigen omdat één persoon besluit dat ze een selectie fout hebben gemaakt. Als je elkaars gebreken kunt accepteren, kun je doorgaan naar het volgende niveau. In deze fase van gezonde relaties:

Je begint gebreken in je partner te zien of gedragingen die je gewoon niet leuk vindt. Het is niet dat je niet meer verliefd bent, maar je partner lijkt niet zo geweldig als hij of zij in fase één was.

De biologie vecht tegen jou. De romantische fase bevat veel endorfines die door je lichaam stromen en die je een “hoog” gevoel geven. Je lichaam kan dit niet voor altijd volhouden, en dus begint in dit stadium je opgetogenheid af te vlakken.

Je vraagt ​​je af of je nog steeds verliefd bent. De relatie lijkt niet zozeer een fantasie als voorheen.

Fase drie: teleurstelling

Wat begon als realiteit tijdens fase twee, verandert vaak in teleurstelling in fase drie. Paren besteden in dit stadium ongeveer een jaar aan het uitwerken van hun verschillen in een poging om een ​​plaats van stabiliteit te bereiken. Als je op een gezonde manier kunt communiceren en positieve vooruitgang ziet, ga je waarschijnlijk naar de volgende fase.

De hier gepresenteerde problemen zijn:

Als koppel geloof je dat argumenten slecht zijn, maar je bent sowieso boos op elkaar.

Een deel van de woede kan over triviale dingen gaan. Zoals kleine verschillen tussen jullie.

Omdat je niet beseft dat conflicten gezond kunnen zijn, vraag je je af of deze relatie gedoemd is. In feite heb je waarschijnlijk gedachten om uit elkaar te gaan of te scheiden.

Zonder sterke communicatie, vertrouwen en het vermogen om als een team te werken, is het onwaarschijnlijk dat paren voorbij deze fase komen.

Fase vier: stabiliteit

Als een stel door de onstabiele wateren van fase drie kan navigeren, zullen ze ervaren dat fase vier veel rust en plezier biedt. Koppels brengen ongeveer twee jaar door met zich stabiel te voelen voordat ze doorgaan naar de laatste fase van toewijding. Doe je best om je standaard leven samen op te fleuren om de vonk levend te houden.

Als koppel heb je nu samen geschiedenis en heb je een aantal verschillen kunnen doorstaan.

De fantasie van fase één is helemaal weg, maar je hebt dit geaccepteerd. Ja, je hebt verschillen en je vecht soms, maar je houdt van je partner, voelt je verbonden met hem of haar en je vertrouwt erop dat je toekomstige conflicten kunt overwinnen.

Je zult je echter soms een beetje vervelen omdat de jacht definitief voorbij is. Je kunt ook de gevoelens van fase één missen en je afvragen of die gevoelens bij iemand anders kunnen worden gevonden.

Fase vijf: toewijding

Er zijn maar weinig stellen die zo ver zijn gekomen, zelfs stellen die getrouwd zijn. In deze fase ben je echt een team en heb je de vijf fasen van liefde doorlopen. Als je uitgaat, is dit het stadium waarin je kunt trouwen en je op je gemak voelt bij die beslissing. Het is een fase van volwassen en duurzame liefde die eeuwig duurt in een ideale wereld voor gelukkige stellen. Mijlpalen zijn onder meer:

Je hebt ervoor gekozen om bij je partner te zijn, gebreken en zo.

Je mist de romantiek niet meer

Back To Top