skip to Main Content
Ik Hou Niet Meer Van Je

Ziek door relatieproblemen

Een relatieprobleem kan ziek maken

Ziek door relatieproblemen. Kan dat? Hoe graag de samenleving de norm poogt op te dringen dat een liefdesrelatie met een ander mens de ‘beste’ manier is om een gelukkig mens te zijn, de feiten wijzen uit dat een relatie hebben niet gemakkelijk is. 

Wanneer het gedrag in en/of buiten de relatie van de ander te veel voor je wordt, dat te lang duurt en er geen blijvende positieve verandering in het zicht is, kan de zo ontstane relatiestress gezondheidsproblemen veroorzaken. En niet zo maar een beetje. Als stress -van welke aard dan ook- al giftig is voor je gezondheid, combineer die dan met stress die voortkomt uit een liefdesrelatie(die een bron van steun en geluk zou moeten zijn) en je hebt een mengsel dat een verwoestende uitwerking kan hebben op lichaam en geest.

ziek door relatieproblemen

Allostatische belasting

Relationele stress draagt ​​bij aan iemands allostatische belasting, wat het negatieve resultaat is van langdurige blootstelling aan gedrag van je partner dat je niet verdraagt en de reactie van het lichaam daarop in de vorm van endocriene of neurale reacties. Chronische stress en een hoge allostatische belasting verhogen de ontstekingsreactie in het lichaam, wat leidt tot tal van fysieke problemen en kwalen.” Er ontstaan negatieve emoties die uiteindelijk ook lichamelijke effecten veroorzaken. Lees meer over emoties 

Coping gedrag

Deze aanvullende reacties zijn niet langer nuttig en worden in plaats daarvan steeds fysieker. Ze beginnen een verhoogd risico op hartaandoeningen, hypertensie en hoog cholesterol te veroorzaken. Bovendien betekent een chronisch hoge allostatische belasting dat mensen eerder copinggedrag kiezen dat het ziekterisico verhoogt, zoals roken, drinken en drugsgebruik. Als alternatief kunnen mensen falen om uit te oefenen of ze te veel eten. Lees meer over coping

ziek door relatieproblemen en coping

depressie en relatieproblemen van kwaad tot erger

Van kwaad tot erger

Relatiestress kan niet alleen fysieke en mentale problemen veroorzaken, maar het kan zelfs de problemen die we al hebben verergeren.

“Er is wetenschappelijk vastgesteld dat veel gezondheidsproblemen verband houden met of verergeren door stress. Relaties vergen aanpassing van het eigen en acceptatie van het gedrag van de ander. En waar die aanpassing ten koste gaat van je eigen “ik” kunnen die vormen van relatieproblemen leiden tot ziek worden door die relatieproblemen.

Over het algemeen worden relatieconflicten en stress geassocieerd met een slechte gezondheid. Iets dat zeer serieus moet worden genomen en niet moet worden genegeerd. Hier zijn de meest belangrijke en bekende gezondheidsproblemen die kunnen voortvloeien uit relatiestress.

Cardiovasculair

Hoewel het geen verrassing zou moeten zijn dat elke vorm van stress een negatief effect op het hart zou hebben, hebben onderzoeken dit bevestigd. Uit jarenlang onderzoek door een team van epidemiologen van University College London bleek dat mensen- in relaties waarin ruzies en conflicten bijdragen aan relationele stress- een 34% groter risico hebben op hartaanvallen, evenals op door stress veroorzaakte pijn op de borst.

Mensen die te maken hebben met relationele stress hebben vaak meer cardiovasculaire problemen. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn hypertensie, diabetes, insulineresistentie en hartaandoeningen.

ik hou niet meer van je
relatieproblemen en lichamelijke klachten

Gastro-enterologisch

Gastro-enterlogische aandoeningen zijn aandoeningen van het maag-darmkanaal. Dit omvat organen als de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, lever, pancreas, galblaas, galwegenstelsel en de spijsverteringsklieren.

Als je ooit een relatiebreuk hebt meegemaakt, heb je het misschien in je maag gevoeld, maar ook in je hart. Dat draaien en draaien dat ergens tussen misselijkheid kan voelen en alsof iemand je met een bot mes steekt, zijn tekenen dat je stressniveaus te hoog zijn. Volgens Gastro- enterologische problemen kunnen ontstaan ​​als gevolg van relatiestress, waaronder maagzweren en spijsvertering. 

“Vaak is angst te zien bij maag-darmproblemen – verhoogde angstniveaus kunnen bijdragen aan diarree, constipatie en een opgeblazen gevoel”, vertelt Alex Grundleger, PhD, psycholoog uit New York City, aan Bustle.

Hoewel Pepcid AC een snelle oplossing lijkt, kunnen die maagzuren op de lange termijn het normaal functioneren overnemen en een aanval doen op je maagconditie. Niemand wil een een maagzweer vanwege de relatie.

Kort of een veel langer lontje

Stress kan echt aan de haal gaan met onze emoties. We zijn boven, we zijn beneden, we gooien borden tegen de muur, en dan glimlachen we weer. Het kan een enge toestand zijn om in te verkeren als onze emoties een eigen wil lijken te hebben en we ze niet onder controle kunnen krijgen.

“Ongezonde of gespannen relaties kunnen leiden tot woede, verdriet, verwarring en ongeluk”. En zelfs tot chronische depressie.

Dergelijke ups en downs kunnen bijdragen aan emotionele uitputting. Als je relatie je al stress bezorgt en je emotionele uitputting in de war gooit, ga je alleen maar verder en verder de neerwaartse spiraal in

relatieproblemen en emoties-min

Meer weten?

Wil je meer weten hoe wij je kunnen helpen om je relatiestress snel en drastisch te verlagen en met je relatieproblemen aan de slag te gaan? Laat ons dat dan via het contactformulier weten? Of stuur een whatsapp naar 0611140465.

Back To Top