skip to Main Content

Relatieproblemen en de kinderwens

De kinderwens

Relatieproblemen en de kinderwens. Veel vrouwen kijken uit naar het moederschap – een klein kind leren kennen, een groeiend kind opvoeden, een relatie ontwikkelen met een volwassen wordende zoon of dochter. Overal ter wereld geloven mensen dat ouderschap het meest lonende deel van het leven is. En het is goed dat zoveel moeders die band met hun kind koesteren, omdat de overgang naar het ouderschap diepgaande veranderingen teweegbrengt in het huwelijk van een vrouw en haar algehele geluk ….

 Het geloof dat het hebben van kinderen de relatie zal verbeteren, is een blijvende mythe vooral onder hen die jong en verliefd zijn

Paren met relatieproblemen verwelkomen meestal een baby in de mix met hoge verwachtingen. Maar als de band van een moeder met een kind groeit, is het waarschijnlijk dat haar andere relaties verslechteren.

Relatieproblemen en de kinderwens: een relatie slijt

Wanneer mensen trouwen of een duurzame relatie aangaan, zijn ze meestal hevig verliefd en graag met elkaar emotioneel verbonden. Maar daarna hebben dingen de neiging te veranderen. Gemiddeld neemt de tevredenheid van stellen met hun huwelijk af tijdens de eerste jaren van het huwelijk en als de daling bijzonder steil is, kan de echtscheiding volgen. De loop van ware liefde loopt bergafwaarts. En dat is voordat je gaat nadenken over wat er gebeurt als het tijd is om een ​​autostoel en luiers te kopen.

Relatieproblemen en de kinderwens: een relatie lijdt onder het ouderschap

Al bijna 30 jaar lang hebben onderzoekers onderzocht hoe het hebben van kinderen invloed heeft op een de liefderelatie en de resultaten zijn overtuigend: de relatie tussen echtgenoten lijdt wanneer de  kinderen komen. Bij het vergelijken van paren met en zonder kinderen, vonden de onderzoekers dat de snelheid van de afname in relatietevredenheid bijna twee keer zo steil is voor paren die kinderen hebben dan voor kinderen zonder kinderen. In het geval dat een zwangerschap niet is gepland, ervaren de ouders nog grotere negatieve gevolgen voor hun relatie.

Relatieproblemen en de kinderwens: maar ouder zijn bindt ook

De ironie is dat, zelfs als de echtelijke bevrediging van nieuwe ouders afneemt, de kans dat ze gaan scheiden ook afneemt. Kinderen kunnen je misschien ellendig maken, maar je zult samen ellendig zijn.
Erger nog, deze afname van het samen in  de relatie gevoel leidt waarschijnlijk tot een verandering in algemeen geluk, omdat de grootste voorspeller van algemene tevredenheid van het leven iemands tevredenheid is met de partner.

Het kind  moet de relatie redden

Hoewel de negatieve echtelijke invloed van het worden van ouders vertrouwd is voor vaders en moeders, is het vooral verraderlijk omdat zoveel jonge stellen denken dat het hebben van kinderen ze dichter bij elkaar brengt of in ieder geval niet zal leiden tot relatieproblemen. Deze overtuiging dat het hebben van kinderen de relatie zal verbeteren, is een hardnekkige mythe onder hen die jong en verliefd zijn.

De gesprekken gaan over het kind

Het lijkt vanzelfsprekend dat het toevoegen van een baby aan een huishouden de dynamiek ervan gaat veranderen. En inderdaad, de komst van kinderen verandert hoe (echt) paren met elkaar omgaan. Ouders worden vaak meer afstandelijk en zakelijk met elkaar als ze zich bezighouden met de details van het ouderschap. Dagelijkse routines zoals het houden van voeden van de kinderen, in bad doen en aankleden vragen energie en tijd . In de poging om de familie op rolletjes te laten lopen, bespreken ouders met elkaar “ ophaal” beurten en oppasroosters .In plaats van de laatste roddels te delen of hun mening over parlementsverkiezingen. Vragen als “hoe was je dag”  worden vervangen door vragen over of de luier wel of niet vervangen moet worden.

Relatieproblemen en de kinderwens: de gesprekken worden saai

Deze veranderingen kunnen diepgaand zijn. Fundamentele identiteiten kunnen veranderen – van vrouw tot moeder, of, op een meer intiem niveau, van geliefden tot ouders. Zelfs bij stellen van hetzelfde geslacht voorspelt de komst van kinderen minder tevredenheid met relaties en seks. Naast seksuele intimiteit, stoppen nieuwe ouders vaak met het zeggen en doen van de kleine dingen die hun echtgenoten plezieren. Flirty-teksten worden vervangen door berichten die als een bon voor de supermarkt worden gelezen.

Relatieproblemen en de kinderwens: moeder is de basis

Het is niet verrassend dat moeders, en niet vaders, de zwaarste kosten dragen om ouder te worden. Zelfs wanneer beide ouders buiten het huis werken en zelfs in liefderelaties waarin beide echtgenoten zichzelf beschrijven één waar de  huishoudelijke taken gelijk zijn verdeeld, glijden de meeste ouders af naar genderstereotiepe manieren van ouderschap. Vrouwen hebben meer kans om de “op afroep” -ouder te worden, degene die ’s nachts opstaat om een ​​kind een zakdoekje te brengen of die wordt gebeld door de school i.g.v een calamiteit.
Er ontstaat een gemeenschappelijk patroon waarin vaders meer tijd en energie gaan besteden aan extern werk en moeders een toenemend percentage van de kinderopvang en huishoudelijk werk voor hun rekening nemen.

Relatieproblemen en de kinderwens: ouders zijn gefrustreerd 

De gevoelens van frustratie, schuld en leed bij beide ouders.
Nieuwe moeders praten vaak over hun sociaal isolement, verstoken zijn van vrienden en collega’s en hoe hun wereld alsmaar krimpt. Al deze veranderingen leiden tot fundamentele en langdurige gevolgen in het sociale netwerk van nieuwe moeders, met inbegrip van hun partner die zich van hun afwendt.

Familiale stress

De gevolgen van de relatiebelasting kunnen ernstig zijn. Familiale stress wordt geassocieerd met veel ernstige lichamelijke gezondheidsproblemen, evenals symptomen van depressie en andere psychische problemen. Het verband tussen psychologische en relatieproblemen is sterk genoeg dat onderzoekers hebben ontdekt dat relatietherapie één van de meest effectieve manieren is om depressie en sommige andere psychische aandoeningen te behandelen.

Als ze uit huis gaan

Als de komst van kinderen moeilijk is voor een relatie, is het vertrek van kinderen dan goed voor huwelijken? Sommige huwelijken verbeteren als de kinderen het nest verlaten. In andere gevallen leidt de succesvolle lancering van de kinderen ertoe dat echtgenoten ontdekken dat ze weinig gedeelde interesses hebben en dat er niets is dat ze bij elkaar houdt.

Andere artikelen over dit onderwerp

De relatie time out
Scheiden of blijven?
Hoe herken je de aanstaande relatiebreuk?

Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top