skip to Main Content

Gezinstherapie samengesteld gezin

Relatietherapie met nieuw gezin

Wanneer je een samengesteld gezin hebt, dan kunnen zich lastige situaties voordoen. Hierbij hebben we het vaak over een samengesteld gezin of stiefgezin, waarin tenminste één van de partners kinderen uit de vorige relatie heeft. Zulke situaties kunnen verschillende moeilijke obstakels op het gebied van een liefdesrelatie tussen twee partners voortbrengen. Ook met jouw nieuwe partner kunnen er vanuit de oude relaties emoties mee worden genomen. Dit kan moeilijkheden met zich meebrengen, zoals onzekerheid en andere problemen. In dit blog lees je waarom gezinstherapie zo belangrijk is voor jouw samengestelde gezin. Lees nu snel verder!

Succes met het nieuwe samengesteld gezin

Het is belangrijk voor jou en je nieuwe partner om uit te vinden wat jullie van de toekomst verwachten. Bij Relatievakantie gaan jullie onder andere aan de slag door 2 rijtjes op te schrijven van woorden of zinnen waarin jullie de toekomst beschrijven. Het ene rijtje beschrijft de verwachting of opvatting van de een en het andere rijtje die van de ander. Dit gaat in de trant van “mijn verwachting/ eisen, mijn visie op, mijn definitie van…”. Deze aanpak is belangrijk omdat alle gezinsleden van een samengesteld gezin moeten weten waar zij aan toe zijn. Kinderen en stiefkinderen veranderen, de situatie van je ex verandert, je doorloopt zelf allerlei fases. Kortom allerlei invloeden die het je niet makkelijk maken.

succes met nieuw samengesteld gezin

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Pak de situatie aan met gezinstherapie op maat

Dat een samengesteld gezin moeilijk kan zijn, is duidelijk. 60 procent van de samengestelde gezinnen gaan weer uit elkaar. Met alle negatieve gevolgen van dien, zowel voor jezelf als voor de kinderen die net weer een beetje stabiliteit en vertrouwen voelden in hun leven. Het is dus belangrijk dat jullie niet maar een uurtje per week aan de relaties werken, maar kiezen voor een korte maar hevige ondersteuning: een relatieweekend bijvoorbeeld. Dit speelt zich af op een rustige plek zonder stoorzenders. Ideaal om de situatie met jouw samengestelde gezin in goede banen te leiden.

De drie fases

Het doen van een relatieweekend is de ideale basis om de aankomende tijd goed aan te pakken. Het samenbrengen en tot rust brengen van een samengesteld gezin kan een hele tijd kosten. Gemiddeld hebben jullie hier zo’n twee tot vijf jaar voor nodig voordat alle gezinsleden hun plaats hebben gevonden en de nieuwe situatie voor iedereen ‘gewoon’ voelt. Tijdens deze periode kun je drie fases herkennen:

  • Beginfase: tijdens de beginfase moet iedereen aan elkaar wennen. Er kunnen misverstanden en confrontaties komen. De kinderen zijn tegendraads en verdrietig. De stiefouder voelt zich soms buitengesloten of onzeker en de biologische ouder kan het soms moeilijk vinden te ‘schipperen’ tussen de belangen van de kinderen en de nieuwe partner.
  • Tussenfase: tijdens de tussenfase ontstaat er meer rust. Iedereen raakt aan elkaar gewend en de rollenpatronen en gewoontes veranderen langzaam. Er ontwikkeld zich een nieuw gezin, met nieuwe verhoudingen, regels en tradities.
  • Eindfase: na een aantal jaren ontstaat er in de eindfase uit de twee verschillende systemen een nieuw gezinscultuur. Iedereen weet waar hij aan toe is en heeft zijn eigen plek in het gezin gevonden.

gezinstherapie samengesteld gezin kinderen

Problemen die aangepakt moeten worden

Wanneer jullie met jullie nieuwe samengestelde gezin te weinig communiceren over wat jullie verwachtingen zijn, dan kunnen er zich problemen gaan voordoen. Heb je één of meerdere van deze onderstaande problemen in het gezin of tussen jou en je partner? Dan raden wij je aan om Relatievakantie in te schakelen om deze problemen samen met ons op te lossen:

  • Jullie moeten te vaak ‘schipperen’ tussen partner en de kinderen
  • Jij en jouw partner voelen zich van elkaar verwijderd
  • Jij of jouw partner voelt zich te vaak buitengesloten
  • Jullie hebben voortdurend ruzie met elkaar
  • De kinderen eisen alle aandacht en zorg op: er is nauwelijks tijd voor elkaar

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Vrijwillig en onvrijwillig in onbekend sociaal verband

Meer nog dan het organische gezin, wordt het samengestelde gezin gekenmerkt door het kenmerk dat personen vrijwillig en onvrijwillig in een onbekend sociaal verband worden geplaatst. Zonder dat er formele invloed kan worden uitgeoefend in dat sociale verband heersende stelsel van normen en waarden. De blanco-vel methode van Relatievakantie is uitermate geschikt voor de problematiek die deze gedwongen fusie kan generen.

Blanco-vel methode

Ouders van de samengestelde familie nemen als uitgangspunt voor de samengestelde familie niet wat hun eigen herkomst is, maar stellen door middel van de blanco-vel methode een beeld op van wat het ideaal-typische gezin en relatie zou moeten zijn. En dat met betrekking tot een aantal aspecten van de relatie en het gezin. Immers het ´managen’ van een samengesteld gezin stelt aan alle leden van het gezin bijzondere eigenschappen en vaardigheden. Het zou mooi zijn als deze bij aanvang van het samengestelde gezin aanwezig zouden zijn. Maar de praktijk leert dat problematische fusie gezinnen de ouders daar juist tekort schieten. Van iedere 10 Relatievakantie cliënten, zijn er 6 ouders van een samengesteld gezin. Onze kennis en ervaring met deze snel groeiende groep probleemhebbers is daarmee groot te noemen.

Wees bewust van elkaars verwachtingen

Met de sessies behandelen wij wat nodig is. Het is goed om te weten wat jouw nieuwe partner van jou verwacht. Wil je graag in de avond veel in gesprek zijn of vind je het heerlijk om samen met jouw nieuwe samengestelde gezin een film te kijken? Tijdens de sessies bij Relatievakantie kom je hierachter en geven jullie als gezin aan waar jullie aan toe zijn en wat jullie verwachtingen zijn van elkaar. Op deze manier voorkom je dat je bepaalde verwachtingen van je nieuwe partner hebt, waar de ander helemaal niet van op de hoogte is.

Gezinstherapie is intensief werken

De experts van Relatievakantie geloven dat je de gulden middenweg alleen maar kunt maken en gebruiken als je:

  • gedurende korte tijd minstens 3 dagen onafgebroken en ongestoord kan werken
  • jij je laat coachen door een professional van Relatievakantie
  • de eigen plek inruilt voor een andere inspirerende en ontspannen omgeving

Elkaar niet laten uitspreken

Relatievakantie is ook verstandig om in te schakelen wanneer jij en jouw partner vaak last hebben van gesprekken waarin jullie elkaar niet uit laten spreken. Omdat een nieuw samengesteld gezin vaak veel tijd en energie vergt, kan het zijn dat jullie elkaar als partners niet goed genoeg leren kennen. Het gevaar is dan dat jullie niet genoeg doorvragen om te leren waar iemand mee zit. Ook wordt het ‘maar’ wapen in zulke situaties snel gebruikt. Al voordat de ander is uitgesproken, komt het ‘beïnvloedings-mechanisme’ op gang. Alles is geoorloofd om het eigen gelijk te behalen. Met het gevaar dat jij je nieuwe partner niet goed genoeg leert kennen, waar het hele gezin onder kan gaan lijden.

Terug naar de essentie van een goede relatie

Hoe pak je dit aan? Door de gezinstherapie coaches van Relatievakantie in te schakelen. Wij brengen de partners terug naar de essentie van een goede relatie. Zodat jullie weten wat de ander nodig heeft en waarom. Samen wordt er een lijst opgesteld met vragen. In deze lijst komen vragen zoals “Wat levert het je op als je dat zou hebben? Ik dat zou doen? Welk belang wordt er geschaad als je het op deze manier doet? Hoe vaak wil je dat dit gebeurd? Waarom kijk je zo? Welk gevoel of welke gedachte zit daarachter?” aan bod. Dit zijn vragen die niet suggestief zijn, niet veroordelend, niet kwetsend zijn en die niet de onveiligheid vergroten.

Hechte partnerrelatie belangrijk

Wanneer de twee nieuwe partners snappen wat elkaars verwachtingen en belangen zijn, zal het samenstellen van een nieuw gezin veel soepeler lopen. Door te weten wat jouw partner nodig heeft, kun je afstemmen hoe jullie de kinderen gaan helpen, zodat zij zich ook weer fijn voelen in het nieuwe gezin. Door samen te werken en elkaar voldoende aandacht te geven is de slagingskans van een geslaagd nieuw samengesteld gezin veel groter. Een stevige partnerrelatie is dus belangrijk. Een luisterend oor van de partner voor de frustraties, pijn en aparte belevingen als stiefouder is van belang.

Schakel Relatievakantie in voor gezinstherapie

Heb jij sinds kort een nieuw samengesteld gezin en loopt het niet soepel tussen jou en jouw partner, kinderen of stiefkinderen? Of staat dit op het punt om te gebeuren? Schakel dan op tijd Relatievakantie in om de problemen onderling aan te kunnen pakken en de communicatie tussen jou en jouw partner en de kinderen te kunnen verbeteren. De experts van Relatievakantie helpen je namelijk om de onderlinge communicatie te verbeteren en elkaars verwachtingen te leren kennen.

Back To Top