skip to Main Content

Wat is een goede relatietherapeut?

Wat is goede relatietherapeut? Eerlijk gezegd is professioneel hulp inhuren voor je relatieproblemen geen garantie dat je relatie zal verbeteren. Veel cliënten hebben me zelfs verteld dat hun zogenaamde relatietherapeut het zelfs nog erger heeft gemaakt.

Veel relatietherapeuten zijn van goede wil, maar niet altijd ervaren, resultaatgericht, creatief of gedreven genoeg om je te helpen bij het oplossen van je relatieproblemen. Of ze gebruiken hun gereedschap op de verkeer manier. En net als met timmerlui..er zijn goede, minder goede en ronduit slechte!

Dat is waarom we enkele tips voor je heb opgesteld  bij het selecteren van passende professionele hulp bij het redden van je relatie/ huwelijk.

Wat is goede relatietherapeut? Een paar vragen vooraf

Zoals bij iedere hulpverlener of adviseur, heeft ook een relatietherapeut – om je situatie voldoende te gaan begrijpen om te oordelen of en hoe ze je het beste en het snelst kunnen helpen- enige voorinformatie over je partner en jou nodig. Zoals:

  1. Wat of wie is je probleem?
  2. Aard van je probleem: hoe acuut en ernstig is je probleem 
  3. Wie zoekt de hulp? Jij alleen of jullie samen (10% van onze cliënten start alleen omdat de partner aanvankelijk niet wil)
  4. Doel: Wat wil je  bereiken? 
  5. Hoe snel wil je resultaat?
  6. Wat Het Beschikbare Budget en de Beschikbare Tijd
  7. Wat is De Woonsituatie (samen, LAT)
  8. Wat voor type relatie heb je : Samengesteld gezin, zonder kinderen, open relatie
  9. Zijn er bijzondere persoonskenmerken zoals autisme, borderliner, ADHD, egoïsme gediagnosticeerd of zijn er sterke aanwijzingen?
  10. Hoe is de conditie: hartstikke fit, mentaal overbelast; lichamelijk verzwakt (b.v. door ziekte) of iets heel anders?

Voorbereiding is het halve werk

Als je de antwoorden op de bovenstaande en de vragen in onze relatietest hebt, ben je beter voorbereid voor het gesprek met je relatiecoach.

Wat is het probleem?

Voordat je daarom verder leest of ook maar 1 euro uitgeeft, adviseren wij om eerst je eigen relatie grondig te beoordelen. We nodigen je daarom uit om samen(maar wel ieder apart) de relatietest te doen. Een zelfbeoordeling.

wat is een goede relatietherapeut
Schat, ´t lukt ons niet! We moeten naar de garage!

Hoe Beoordeel Ik Mijn Partner?

Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen al antwoord op de vraag  ” hoe goed is mijn relatie?”

Wat eis ik van een relatietherapeut?

Wie kan me goed en snel helpen? Wat zijn de selectiecriteria? Hoe weet ik of het bij mij en bij ons past? Wat zijn de condities en tarieven. Welke alternatieven. Wat is relatietherapie eigenlijk? Lees meer over relatietherapie.

100 relatietherapeuten in de grote steden

In  een stad als Utrecht e.o. zijn er al meer dan 100 zelfstandig gevestigde relatietherapeuten. En in andere grote steden steden is dat niet veel anders.

15 beroepstitels

Allemaal profileren ze zich via hun website of facebook. Gemiddeld heb je voor een middelgrote stad keuze uit 20 relatietherapeuten. Maar met heel verschillende achtergronden en professionele vorming. Zo kom je de termen tegen: gestalttherapeuten, psychologen, gedragstherapeut, EFT therapeut. Wij hebben 15 beroepstitels gevonden voor hetzelfde “beestje”. Met andere woorden veel verwarring voor de consument!

Verwacht Resultaat!

Een relatietherapeut of relatiecoach geeft zichzelf een zogenaamde inspanningsverplichting. Hij of zij levert uren. In de vorm van advies, klankboorden, informatie geven of training. Er is geen resultaatverplichting. Als het uur voorbij is houdt het op.

Met andere woorden je hebt geen zekerheid over het eindresultaat. Je betaalt de geleverde uren. 

Vraag dus altijd om de naam en het telefoonnummer van één of liever 2 ex-cliënt(en) waarvan het relatieprobleem zoveel mogelijk kenmerken heeft als dat van jou. Check dat het daadwerkelijk recente cliënten van de persoon waren die je wilt inhuren.

Relatievakantie is wel bereid om met je over een “resultaatgarantie” te spreken. Daar staat dan wel tegenover dat je je aan zekere afspraken moet houden.

Onbeschermde titel

De titel relatietherapeut is niet beschermd. Iedereen mag een bordje ‘relatietherapie’ op zijn deur timmeren. Een ernstig gezicht opzetten en wachten tot er iemand aanbelt. Voor leken is het daarom moeilijk om de ervaren, goed opgeleide relatietherapeut te kunnen onderscheiden.

Het is wat je bij automerken vaak ook ziet. Een hele rits aanduidingen achter boven de nummerplaat. GTE, Turbo. Maar het geeft geen enkele garantie over de kwaliteit van de auto. Of het model bij je past weet je pas als je er in en mee gereden hebt.

Chemie

Je moet je comfortabel en gerespecteerd voelen door je relatietherapeut. Je zou moeten voelen dat hij of zij je perspectief en gevoelens begrijpt. Niemand zou zich gedwongen voelen. Als je niet op je gemak bent met iets dat je therapeut suggereert, zoals het stellen van een deadline om een ​​beslissing te nemen over je huwelijk, zeg dat dan. Als je therapeut je feedback waardeert, is dat een goed teken.

Complexiteit Snel Doorzien

‘Een relatietherapeut moet de ingewikkelde dynamiek tussen twee partners kunnen zien. Hij moet kunnen omgaan met “meervoudige partijdigheid”. Veel mensen die in relatietherapie gaan, geven elkaar de schuld van de problemen en proberen de therapeut te overtuigen van hun gelijk. Dat is een enorm spanningsveld. Het is een vaardigheid om soms even naast de één te gaan staan en diegene te begrijpen, en dan weer bij de ander te staan om die te begrijpen. Bovendien moet een therapeut boven de ruzies kunnen uitstijgen en kijken in welke patronen stellen zijn beland, zodat hij samen met hen op zoek kan gaan naar positieve patronen. Daarvoor moet je echt zijn opgeleid.’

Zorg ervoor dat je  relatietherapeut of relatiecoach een specifieke training heeft gevolgd en ervaring heeft met relatieproblemen van het type dat jij ervaart. Te vaak zeggen therapeuten dat ze -naast hun algemene praktijk als psycholoog- een relatietherapie of een huwelijks therapie doen als ze twee mensen op kantoor hebben. Dit is een risico.

Vakmanschap

Huwelijks- en relatietherapie vereist heel andere kennis en vaardigheden dan individuele therapie. Individuele therapeuten helpen gewoonlijk mensen om gevoelens te identificeren en verwerken. Ze helpen hen bij het bereiken van persoonlijke doelen. Met andere woorden het doel is de ontwikkeling van de persoon zodat die zijn gestelde doelen kan realiseren.

Automonteur repareert geen scooters

Als je een relatieprobleem hebt zijn die kwalificaties niet zo nuttig; in tegendeel het werkt alleen maar vertragend. Want om te zien wat er gebeurt tussen 2 personen die een liefdesrelatie heb je andere “ogen en oren”nodig. Om een voorbeeld te geven; je kan je auto naar een scooter monteur brengen want die heeft ook verstand van verbrandingsmotoren. Maar het risico is aanwezig dat hij veel meer tijd nodig heeft om zich in te lezen in de specifieke problematiek van een paar in crisis. Waardoor je nodeloos lang moet wachten op je auto. Zonder de garantie dat deze ook echt goed gerepareerd is.

Zelf relatie(problemen) gehad?

Een adviseur die zelf nooit een relatie heeft gehad, is toch minder in staat zich in te leven in wat het betekent 24 uur per dag met iemand onder 1 dag te leven. En verplaatsen in zijn cliënt is dan deel theoretisch.

Relatietherapeuten moeten vaardig zijn in het helpen van mensen bij het overwinnen van de verschillen die van nature voorkomen wanneer twee mensen onder hetzelfde dak leven. Ze moeten weten wat in een relatie speelt. Professioneel profiel

Wees daarom niet verlegen. Vraag je therapeut naar zijn of haar opleiding en ervaring.

Referenties

Vraag naar referenties die relevant en actueel zijn. Relevant zijn ze als de referent hetzelfde soort problemen heeft als jij.

Vraag dus altijd om de naam van een of liever 2 ex-cliënt(en) waarvan het relatieprobleem zoveel mogelijk kenmerken heeft als dat van jou. Check dat het daadwerkelijk recente cliënten van de persoon waren die je wilt inhuren.

Geef opdracht

Zorg ervoor dat je relatietherapeut of relatiecoach weet wat je van haar of hem verwacht. Moet er gewerkt worden aan een herstel van de relatie. Of alleen onderzocht worden of een herstel nog mogelijk is? Of het voorbereiden van de scheiding. Een concreet probleem oplossen?

Spreek daar van tevoren goed over met elkaar.

De professional die je niet de ruimte geeft om over jouw verwachtingen, eisen te praten is verdacht. Natuurlijk mag hij/zij vanuit  eigen -beproefde-werkwijze toe passen, maar dat wil niet zeggen dat je geen invloed/inspraak hebt op de prioriteiten en het “speelveld”.

Welke stappen maken we?

Relatietherapeuten willen graag helpen. Dienstbaar zijn. We beginnen en komen vanzelf aan de finish.Maar wat je wil is een overzicht van wat er je te wachten staat. Wanneer doen we wat? Wat moet er voorbereid worden.

Zorg ervoor dat je concrete doelen stelt. Zodra je doelen hebt gesteld, moet je ze nooit uit het oog verliezen. Als je binnen twee of drie sessies geen vooruitgang ziet, moet je dit probleem met je relatietherapeut bespreken.

Tarief en condities

Bespreek van tevoren wat je verwachtingen en doelen zijn. Maak afspraken over hoe je omgaat met tegenvallende resultaten. De meeste relatietherapeuten reken een bedrag per uur of andere tijdseenheid . Onderhandelen daarover vinden ze ongepast. Meestal is er geen prognose van wat de totale kosten zullen zijn.

No Cure No Pay

De professional die met je wil onderhandelen over zijn tarief en een eventuele “no cure,no pay” arrangement is de moeite waard van het mee kennis maken. Het is een teken van geloof in eigen kunnen dat niet velen laten zien.

Vermijd verkeerde zuinigheid

Klik hier om de kosten van een echtscheiding te weten te komen. De relatie reddende operatie in de vorm van een Relatievakantie is veel lager. Dus maak een verantwoorde financiële beslissing. Klik hier voor onze tarieven.

Focus op Morgen

Ik ben ervan overtuigd dat paren in crisis niet de luxe hebben om te analyseren hoe ze zijn opgevoed of te onderzoeken wat er allemaal voor ballast in hun rugzak zit. Alvorens tot oplossingen te komen voor hun relatieproblemen. Als je relatietherapeut focust op het verleden, suggereer dan een toekomstgerichtheid. Als hij of zij niet bereid is je “opdracht” serieus te nemen, zoek dan een relatietherapeut die dat wel zal doen.

Neutraal en op afstand

De professional herken je door de heldere aanpak. Vanaf het moment dat je kennismaakt. Of dat hij de belangrijke zaken voor je op schrift stelt. Met andere woorden voor een goede vastlegging zorgt.

Bij een relatieprobleem speelt altijd de schuldvraag. En je bent wellicht op zoek naar bevestiging van je gelijk bij de relatietherapeut. Maar anders dan de rechter in een kwestie tussen 2 partijen, mag de therapeut geen oordeel hebben. Zijn/ haar rol is er voor zorgen dat jullie zodanig met elkaar communiceren en onderhandelen dat er een nieuw evenwicht komt. Dat voor beiden als goed voelt.

Waardenvrij

Zijn eigen normen, waarden en voorkeuren zijn niet van belang. Evenmin zijn oordeel over de haalbaarheid van jullie relatie.

Je moet je comfortabel en gerespecteerd voelen door je relatietherapeut. Je zou moeten voelen dat hij of zij je perspectief en gevoelens begrijpt. Niemand zou zich gedwongen voelen. Als je niet op je gemak bent met iets dat je therapeut suggereert, zoals het stellen van een deadline om een ​​beslissing te nemen over je huwelijk, zeg dat dan. Als je therapeut je feedback eert, is dat een goed teken.

Het is meestal oplosbaar

Weet dat de meeste relatieproblemen oplosbaar zijn. Laat je relatietherapeut je niet vertellen dat verandering onmogelijk is. Mensen zijn geweldig en ze zijn in staat om geweldige dingen te doen, vooral voor mensen van wie ze houden.

Bovenal, vertrouw op je instincten. Als je therapeut helpt, weet je het. Als hij of zij dat niet is, weet je dat ook. Blijf niet bij een therapeut die je gewoon helpt over water te lopen. Zoek iemand die je kan helpen zwemmen.

Geen consult relatietherapie

Het gros van de relatietherapeuten werkt op basis van het consult. In combinatie met “huiswerk”. Wij geloven daar niet in. Je dagbesteding en dagritme geen onvoldoende ruimte voor de tijd die nodig is om te oefenen met het nieuwe gedrag dat nodig om je relatieprobleem op te lossen. Laat staan voor het maken van huiswerk.

Bovendien verlies je veel tijd met opstarten en afsluiten van de sessies, reistijd.

Locatie en accommodatie

De plek waar je met elkaar in gesprek gaat heeft invloed op het gesprek. Je moet niet afgeleid worden. Niet moe worden door het ontbreken van comfort of verkeerd licht. Kies voor een professional die beschikt over een inspirerende, comfortabele en leuke werkplek voor je doorstart. Bekijk onze accommodatie

De 8 oorzaken van een relatieprobleem

Naar de oorzaak van relatieproblemen is veel onderzoek gedaan. Onderstaand beschrijven we de 8 meest voorkomende oorzaken van relatieconflicten en waar stellen relatietherapie voor hebben gebruikt om ze op te lossen.

De vijf fasen van een relatie

We onderscheiden 5 fasen in de levensloop van een relatie. Te beginnen met de verliefdheid (alhoewel sommigen dat helemaal niet hebben ervaren) Hoe lang je in één fase blijft, hangt af van het betreffende (echt)paar. Sommige paren gaan nooit door naar de latere stadia vanwege incompatibiliteit of emotionele onvolwassenheid. Omdat elke relatie uniek is, kan het moeilijk zijn om de fasen van een relatie per maand nauwkeurig  vast te stellen. Relatietherapie helpt je om een fase goed af te sluiten en voorbereid een andere in te gaan.

De 5 Relatiefasen

Verbeter je Relatie! Relatieweekend

We Zijn Er Even Niet!

Relatie weekend of relatie intensive is een korte maar intensieve meerdaagse workshop voor paren die hun relatie toekomstbestendig willen maken. Bedoeld om snel, economisch maar wel heel goed relatieproblemen te voorkomen en op te lossen. Op een plek waar je je thuis voelt. Ver weg van de dagelijkse routine en verplichtingen. Synoniemen voor het relatieweekend zijn: relatietherapie weekend, relatievakantie, relatie intensive, intensieve relatietherapie. Een Online relatieweekend van 16 uur? | 300 euro.

Innovatief

Online (relatietherapie) en (online)coaching. Al sinds 2009.  Wij bedachten als eerste de Relatievakantie. Intensieve relatietherapie in combinatie met een micro sabbatical. Toen het Relatieweekend. En sinds 2016 online Relatietherapie. In eerste instantie voor Nederlanders buiten Nederland. Maar door het corona virus nu ook voor Nederlanders in Nederland!

De Basis van een Relatieweekend

Het basis Relatie weekend omvat minstens 4 aanééngesloten dagdelen van 2-4 uur van werken-samen of alleen- aan je relatie. Met een privé/ relatiecoach communicatietrainer. Online of offline. Met als locatie je eigen of gehuurde “vakantiewoning”.

Meerdaagse Relatie Intensive Arrangementen

Vragen, Antwoorden en Luisteren

Back To Top