Oorzaken van relatie probleem
De oorzaken van een relatieprobleem
Naar de oorzaak van relatieproblemen is veel onderzoek gedaan. Onderstaand beschrijven we de 8 meest voorkomende oorzaken van relatieconflicten en waar stellen relatietherapie voor hebben gebruikt om ze op te lossen.
1. Het vertrouwen is geschonden.
Een van de meest voorkomende redenen voor het zoeken naar relatietherapie is de behoefte aan hulp bij het overwinnen van een groot vertrouwen. Misschien was het ontrouw in de vorm van seks; misschien was het een emotionele aangelegenheid; misschien was het een reeks leugens of bedrog over geld. In ieder geval kan de wederopbouw van de vertrouwensbasis vaak worden geholpen door een voor beide partijen veilige gespreksvorm te creëren waarin beide partijen hun kwetsbaarheid kunnen uiten.
2. Argumenten komen steeds vaker voor.
Merk je dat het ritme van je dagelijkse leven verschuift en je je meer conflictgericht voelt? Misschien zijn het allemaal “kleine” argumenten, of misschien zijn de uitbarstingen enorm en laten ze veel pijn en drama achter.
Hoe dan ook, het patroon is neerwaarts. Misschien is het maar incidenteel en tijdelijk omdat een van jullie persoonlijk iets moeilijks meemaakt. Maar het kan ook wijzen op een doodlopende weg zonder dat je je daar bewust van bent. Wat nog belangrijker is, het kan wijzen op aanzienlijke problemen onder de oppervlakte die niet echt worden aangepakt.
3. Communicatie is slecht
Misschien is een openlijk conflict niet het probleem, maar je voelt je constant verkeerd begrepen of genegeerd. Of misschien heb je het gevoel dat je niet eens weet wat er de laatste tijd met je partner gebeurt aan de hand is; hij of zij kan net zo goed een vreemde zijn. Vaak is een van de meest tastbare resultaten van relatietherapie een toename van de communicatie en een grote verbetering van de kwaliteit ervan. Een bekwame relatiecoach kan je hulpmiddelen geven waarmee je elkaar dagelijks veel beter kunt verbinden, horen en begrijpen.
4. Iets voelt absoluut verkeerd, ´k weet niet wat of waarom
Net als bij individuele therapie, is relatietherapie soms niet alleen nuttig voor het oplossen van problemen, maar ook voor het identificeren ervan. Laten we zeggen dat er iets is veranderd in de dynamiek van je relatie, huwelijk. Maar je kunt het niet echt beschrijven. Of je voelt je niet zo op je gemak bij je partner als vroeger. Of je merkt dat je er chronisch boos over bent, maar je weet niet zeker waarom. Dit zijn vaak vroege tekenen dat interacties ongezond of disfunctioneel worden. Het betekent niet dat het de schuld is van één persoon, maar dat de relatie zelf een opknapbeurt zou kunnen gebruiken, en een intakegesprek met een relatietherapeut is vaak een goede stap om dat proces te starten.
5. Ik durf het je niet te zeggen
Soms begint de kracht van therapie met de “andere plek” zelf: het kan een veilige en ondersteunende plek voor je worden om dingen aan de orde te stellen die moeilijk te bespreken zijn in andere omgevingen. Wij kunnen je de veiligheid bieden zodat je je angst kan overwinnen om iets met uw partner te delen.
6. Eén of beiden wordt/ worden gemeen
We weten uit het onderzoek dat de manier waarop een paar met conflicten omgaat een van de beste voorspellers is over de vraag of hun relatie fout zal gaan. Misschien sluit jij of je partner zich af. Haalt hard uit of wordt wraakzuchtig of passief-agressief. We noemen dat dis-functioneel. Helaas is er een enorme variëteit van disfunctionele manieren om met conflicten om te gaan – wat het oorspronkelijke probleem nog veel erger maakt.
7. Iets verschrikkelijks meegemaakt
Soms is de wrede dubbelzinnigheid van een tegenslag in het leven dat niet alleen de tegenslag zelf pijn doet, maar ook het effect dat het heeft op een huwelijk of partnerschap. Veel stellen gaan bijvoorbeeld na het hartverscheurende verlies van een kind hun eigen weg. Andere keren is het langdurige werkloosheid, een gezondheidscrisis of onrust binnen een van de oorspronkelijke families van de partner. Je zou er misschien niet aan denken om naar relatietherapie te gaan als er zoiets groots gebeurt; je hebt tenslotte genoeg om je zorgen over te maken zoals het is. Maar je band sterk houden in je relatie kan alleen maar dienen om je te verenigen en je extra kracht te geven om de komende storm te doorstaan.
8. Je voelt je vast in slechte patronen.
Er is geen limiet aan het aantal patronen dat partners in het dagelijks leven ontwikkelen. Van hoe en wanneer ze eten en slapen (en slechte slaap wordt geassocieerd met echtelijke/ relationele problemen), tot hoeveel tijd ze apart of met anderen doorbrengen. Of wie de verschillende huishoudelijke taken uitvoert. Hoe ze omgaan met elkaars families. Misschien is bijvoorbeeld een disfunctioneel en onbevredigend patroon dat van de partner die de andere altijd als klankbord gebruikt over klachten over het werk, maar zelf nooit de moeite neemt om de ander over diens werk vragen te stellen of te helpen als die om hulp vraagt.
Handel op tijd!
Hoe langer een patroon begint, hoe meer energie en tijd het zal kosten om het te veranderen. Het beste om vroeg te beginnen.
9. Emotionele intimiteit is verdwenen of sterk verminderd
Het is bijna een cliché voor twee partners om het gevoel te hebben dat de ‘vonk’ na een decennium of langer samen weg is, en dat ze meer huisgenoten zijn dan zielsverwanten. Soms is dit gewoon omdat de sleur van het dagelijks leven het vermogen om verbinding te maken begint te overschaduwen en het is gewoon een kwestie van opnieuw prioriteiten stellen. Andere keren kan het verraderlijker zijn en twee partners betreffen die stilletjes uit elkaar zijn gegroeid. Al lange tijd op onverenigbare manieren zijn veranderd of zelfs hebben geleerd om elders in hun behoeften te voorzien.
10. Fysieke intimiteit is een probleem
Seksuele problemen kunnen zowel een symptoom als een oorzaak zijn van relatieproblemen. Wat betekent dat het vaak de voorbode is van de dagelijkse klachten van een stel. Soms is de verandering voor de hand liggend en frustrerend. Een paar gaat van frequente fysieke intimiteit naar bijna geen en het is schokkend om te ervaren. Andere keren is het een geleidelijke bevriezing van seksueel bevredigd worden door elkaar tot nauwelijks tevreden. Soms is er meer een openlijk conflict, waarbij één partner zijn frustratie uitdrukt, een partner voortdurend wordt afgewezen of seks wordt gebruikt als onderhandelings instrument.