skip to Main Content

Waarom relatietherapie?

Waarom relatietherapie? En voor wie?

Alles geprobeerd -jij hebt alles uit de kast gehaald

 • jij hebt je ingelezen
 • je hebt vrienden, familie en zelfs collega´s of de Kerk geraadpleegd
 • ik mankeer niks; jij hebt het gedaan
 • laten we een weekendje weg gaan

Schat, ´t komt vanzelf goed we kunnen dit zelf wel

 • psychologen en therapeuten zijn zwevende zakkenvullers
 • het is anderen ook gelukt

 

Mijn kop zit in het zanden die van jou?

waarom relatietherapie - gesprek

Waarom hulp inroepen?

Waarom relatietherapie? Je zit met je relatie op dood spoor; hebt er voor je gevoel alles aan gedaan om het uit het slop te krijgen. Maar komt tot de conclusie dat dat je niet lukt. Wat is er dan nog te doen?

Wat is relatietherapie?

Voordat er allerlei spraakverwarring ontstaat over dit begrip raden we je aan om eerst even op deze link te klikken. De pagina waar je dan in terecht komt geeft een overzicht van wat relatietherapie is en hoe dat verschilt van een relatie intensive(relatieweekend of relatievakantie).

Achterstallig onderhoud?

Ga je net als met een haperende automotor naar de garage of duik je zelf onder de motorkap (na eerst je baas te hebben gebeld dat je later bent)? Hoe kan je je relatieproblemen oplossen? Lees meer.

Wie of wat helpt?

En als je dan voor hulp van een “prof” kiest; wat wordt het dan ? De relatietherapeut en 1 consult per week? Of de relatiecoach of de communicatietrainer gedurende een aantal aanééngesloten dagen.

Waarom relatietherapie? No nonsense communicatietraining of je binnenste buiten laten keren?

Het verleden kan je niet veranderen! De toekomst nog wel bepalen! Ga daarom voor de meest directe en duurzame route. De Relatievakantie. Die ” the best of both worlds” biedt!!

waarom relatietherapie - onderhoud aan je relatie

Schat, ´t lukt me niet! Hij moet naar de garage!

Namelijk communicatietraining en een time out. In de vorm van een Relatievakantie met je eigen personal trainer en coach. In je eigen appartement of vakantiehuis? Waar je in korte tijd leert om zelf verantwoord onderhoud aan je relatie te doen. Zodat je geen ” automonteur” meer nodig hebt in de toekomst.

Geen onderzoek naar je jeugd, opvoeding of andere analyse van je verleden. Nee, oefenen met gedrag dat je relatie direct beter maakt.

Relatietherapie: kan ook in een weekend

In het gros van de gevallen (ernstig relatieprobleem ) zijn (bij heteroseksuele stellen) het de vrouwen die open staan voor en op zoek gaan naar hulp of advies om een relatieprobleem op te lossen. Een relatietherapeut of relatiecoach willen inschakelen.

Zelf zijn ze er dan al wel van overtuigd dat hulp van een relatietherapeut kan bijdragen aan het oplossen van het relatieprobleem. Maar dan moet manlief nog over de streep getrokken worden. Die heeft allerlei meer of minder valide redenen waarom de relatieproblemen ook zonder ´zielenknijpers´ op te lossen moeten zijn. Deze pagina bevat informatie die kan helpen bij het op gang brengen van het gesprek met je partner m.b.t tot het zoeken van hulp. Doe de relatietest

Waarom relatietherapie? De mannelijke insteek

Vragen aan je partner of een zakelijk probleem te vergelijken is met een relatieprobleem; het failliet van de relatie c.q dat van een bedrijf of een kapot onderdeel van een auto repareren of vervangen .-wanneer en waarom breng je je auto naar de garage als er iets niet goed functioneert-wat doe je als je niet in staat bent de oorzaken te achterhalen maar wel de symptomen/ gevolgen ervaart?- wat is het (deskundigheids-)profiel waaraan deze externe hulp dient te voldoen (automonteur); -hoe kom je erachter dat de monteur betrouwbaar is? -wat vind je van de vergelijking met een liefdesrelatie in problemen en bovengenoemde casus? -als de vergelijking mank gaat volgens jou, waarom dan?

relatieonderhoud

Doe geen dingen waar je geen verstand van hebt!

waarom relatietherapie - de vrouwelijke insteek

Waarom relatietherapie? De vrouwelijke insteek

Vrouwen zijn veel eerder dan mannen al zich bewust van het feit dat er spanningen zijn in de relatie. En wel zodanig groot dat er over gesproken moet worden. Diepgaand. Met zoveel mogelijk vrienden, familie en natuurlijk de eigen partner. En als dat met de eigen partner praten uitblijft dan verliezen ze het gevoel voor de ander. Zodat er ook geen bereidheid meer is om mee te werken aan het inroepen van extern advies of hulp. Gebeurt er nog wat?Veel mannen willen in die situatie toch dat er “iets gebeurd”. Terwijl ze tot aan dat moment nog niet de noodzaak inzagen van externe hulp. Maar dan moet in één keer alles snel. In die situatie is echter een veel effectievere aanpak te vragen wat er door de partner gewenst wordt. En als dat op de plaats rust is, dan moet dat dan maar. Doordouwen werkt averechts.Als het om de Relatievakantie gaat, dan is het voor vrouwen van belang dat ze met anderen kunnen praten over hun ervaring. Immers er wordt een behoorlijke investering in tijd en organisatie gevraagd (kinderen oppas, werk). Het krijgen van antwoorden op kernvragen is belangrijk in om de overtuiging terug te krijgen.

Informatie

Zorg in alle gevallen dat je je informeert. Niet alleen bij de persoon waar je mee in zee wil. Maar vooral ook bij de ex-cliënten. Zij weten als geen ander hoe de werkwijze was van de professional die je wilt inhuren. En zeker als je een half jaar verder bent. Vraag om informatie over hoe de sessies verlopen. Welke visie men heeft op relatieproblematiek. Hoe men de eigen kwaliteit meet.

Vergelijk de prijzen en de eigen investering in tijd. De tarieven van psychologen en therapeuten lopen sterk uiteen. Er is daar geen controle op. Maar aan de andere kant is het ook zo dat de kosten van een externe hulp in geen verhouding staan tot de kosten van een scheiding. Dus besteed hier aandacht aan.

Complexiteit toegenomen

het is liefdesleven is anders

Voor mensen is het samen leven er niet eenvoudiger op geworden. We leven steeds meer in kortstondige relaties, terwijl we continuïteit zo hard nodig hebben om te leren en in relaties zijn we hardleers. Een van de meest merkbare gevolgen van een gebrek aan continuïteit is echtscheiding. Mensen trouwen er niet minder om, hun verlangen naar een langdurige relatie blijft intact, hun capaciteit daarvoor neemt af.

Vooral na 1970 neemt percentage van echtscheiding snel toe tot meer dan 38 procent in 1994. In 2000 bedroeg het percentage 37% (NiDi Demografische atlas).

Het percentage tweede huwelijken dat verbroken wordt, is nog een stuk groter dan het percentage eerste huwelijken.

Onderzoek leert dat er heel wat spijtoptanten zijn na een echtscheiding. Drie vierde van de mensen denkt twee jaar na de scheiding: misschien was ik beter af geweest als ik de energie die ik nu nodig heb voor de afbouw van de relatie en het vinden van een nieuwe partner, in mijn eerste huwelijk had gestoken.

Onderzoek wijst uit dat een echtscheiding vaak zwaardere gevolgen heeft dan meestal wordt aangenomen en gezegd . De helft van de mensen die gescheiden zijn, kan die breuk levenslang niet verwerken. Bij volwassenen die gescheiden zijn vindt men het hoogste percentage acute medische problemen, chronische ziekten en arbeidsongeschiktheid. Langdurige conflicten tussen partners vormen een relevante risicofactor voor de gezondheid.

Géén ´psychologen, relatietherapeuten´… maar coach-trainers

De vergelijking tussen relatievakantie en bedrijfsadviseur is de enig juiste; die met een relatietherapeut de enig onjuiste. Wij zijn relatiecoaches en -trainers. Geen therapeuten

We leren individuen

 • zich te gedragen als klant en leverancier;
 • vragen te stellen aan de ander en aan zichzelf ;
 • de behoefte van je klant duidelijk te krijgen
 • je eigen leveranties (=gedrag) te optimaliseren
 • wat er nodig is om je gedrag te veranderen
 • je persoonlijke strategie te ontwikkelen
 • te onderhandelen met je klant/ leverancier
 • conflicten te managen

waarom relatietherapie - trainers

Back To Top