skip to Main Content

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding – een barometer voor uw gezondheid.
De productie van natuurlijk glijmiddel of nattigheid is een normale reactie op seksuele opwinding bij vrouwen. Meestal wordt een regelmatige hoeveelheid geproduceerd om ervoor te zorgen dat het genitale gebied vochtig is en niet schuurt tijdens het sporten. De hoeveelheid en consistentie van de productie verandert echter met de menstruatiecyclus, aangezien de oestrogeenspiegels tijdens de menopauze dalen, ongeacht of de vrouw gezond en wel is, of ze medicijnen gebruikt of als een seksuele ontmoeting tot angst leidt.

Het natuurlijke glijmiddel wordt geproduceerd uit klieren die de vagina omringen. Normaal gesproken is het helder of licht bewolkt en heeft het weinig geur. De viscositeit (of plakkerigheid) verandert tijdens een menstruatiecyclus en dat is heel normaal. U kunt bijvoorbeeld ovuleren als uw afscheiding af en toe helder en rekbaar is en sterk lijkt op rauw eiwit. Deze heldere kleverige vloeistof maakt het gemakkelijker voor sperma om naar het ei te reizen, wat ook een goede indicator is voor vrouwen die zwanger willen worden. Als je probeert zwanger te worden, is het verstandig om je afscheiding in de gaten te houden.

Een paar dagen na de ovulatie merkt u misschien helemaal geen afscheiding omdat het baarmoederhalsslijm (dat is de eiwitafscheiding) niet langer nodig is om sperma op te sluiten. Maar wees niet ongerust als u een dikkere romiger witte afscheiding heeft. Nadat je hebt geovuleerd en eieren hebt geproduceerd, komt er een afgifte van het hormoon progesteron in de bloedbaan, en dit is de reden voor de witte afscheiding. Zolang de afscheiding reukloos is en niet jeukt of brandt, is er niets abnormaals aan deze afscheiding. Het weerspiegelt gewoon je lichamelijke veranderingen op verschillende punten in je cyclus.

Uw afscheiding kan u vertellen wanneer u zwanger bent. Aan het begin van uw zwangerschap kunt u een dikkere, zwaardere of gomachtige afscheiding opmerken. Dit komt omdat de baarmoederhals en vaginale wanden zachter worden en de afscheiding toeneemt om te voorkomen dat infecties van de vagina naar de baarmoeder gaan. Ook tegen het einde van je zwangerschap kun je last krijgen van afscheiding. De meeste vrouwen zullen tijdens de zwangerschap meer vaginale afscheiding hebben, vooral in de latere stadia. Zolang de afscheiding niet stinkt, jeukt of met bloed bevlekt is, hoeft er niets te worden gedaan. Het belangrijkste om op te letten is of dit lekkage van water kan zijn. Laat je bij veel vochtverlies controleren door je verloskundige, huisarts of in het ziekenhuis.

Vrouwen worden tegenwoordig steeds meer gestrest door werk, gezin en hectische levensstijlen. Stress kan echter ook onze lichamelijke gezondheid aantasten. Stress is volgens sommige experts een belangrijke oorzaak van hormonale onevenwichtigheden in het lichaam, die op hun beurt kunnen leiden tot vaginale afscheiding.

Je afscheiding kan ook aangeven dat er fysiek iets niet klopt. Als je afscheiding ervaart die reukloos, dik, wit is en een klonterige textuur heeft en ‘een beetje zoals cottage cheese’ is, is het waarschijnlijk een schimmelinfectie of spruw. U kunt ook last krijgen van jeuk, pijn, branderigheid en irritatie. Spruw treedt meestal op als er een overmatige groei van gist is die normaal in uw darmen leeft. Maar als deze gist uit de hand loopt, kan dit leiden tot onaangename symptomen. Een typische reden is dat het nemen van antibiotica, voor iets dat niets met elkaar te maken heeft, zoals oorpijn of amandelontsteking, gezonde bacteriën kan doden.

Hetzelfde geldt voor bacteriële vaginose (BV), een onaangenaam uitziende slijmachtige afscheiding die gepaard kan gaan met een visgeur en een branderig gevoel. Dit komt ook door een verlies van evenwicht van de normale bacteriën van de vagina. Het komt ook vaak voor bij oudere vrouwen dat ze minder oestrogeen hebben, waardoor er vocht in de vagina ontstaat en de kiemen in de juiste balans blijven. Je afscheiding kan zelfs een indicator zijn van een seksueel overdraagbare aandoening – (soa’s) zoals chlamydia en gonorroe kunnen afscheiding veroorzaken, maar kunnen sluimerend aanwezig zijn zonder symptomen en kunnen veel ernstiger problemen veroorzaken hoger in de baarmoeder of eileiders – dus het is beter om uit te checken.

U kunt vóór of na uw menstruatie last krijgen van spotting (wat een roodachtige, roestbruine kleur is), wat volkomen normaal is en zeer vaak voorkomt. Als u aan de pil bent, kunt u tijdens uw cyclus zelfs last krijgen van spotting. Een langdurige bloederige afscheiding is echter zorgwekkender. Dit kan een uniforme bruine verkleuring zijn, licht onaangenaam ruikende afscheiding. Het moet verder worden onderzocht door uw huisarts of seksuele gezondheidskliniek, omdat het iets ernstigers kan zijn hoger op de baarmoederhals of in de baarmoeder.

Interessant is dat het wassen van de vulvale regio met producten die het gebied irriteren, zoals douchen, sprays, crèmes, zeep, waspoeders, enz., ook uw productie van smering kan beïnvloeden. Dus als je hier last van hebt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in inerte, biologische producten, katoenen ondergoed te dragen en meestal geen strakke kleding te dragen.

Er zijn veel medicijnen die de hoeveelheid glijmiddel die we produceren beïnvloeden. Medicijnen zoals antidepressiva, verkoudheidsremedies (sympathicomimetica), anticholinergica, anti

Back To Top