skip to Main Content

Relatietherapie of relatiecoaching


Relatietherapie of relatiecoaching?

Eigenlijk best raar dat als je van elkaar houdt, dat je het niet met elkaar kunt vinden. Dat het zelfs zo ver kan komen, dat je uit elkaar groeit. Veel mensen gaan scheiden of blijven een beetje aanklooien. Een fiks aantal stellen probeert de schade te her-stellen. Dat is het moment dat je relatietherapie overweegt. Maar ja; is dat wel de juiste weg voor jou? Heb je wel eens aan relatiecoaching gedacht? Lees meer over relatietherapie en een relatieweekend
Er is namelijk een fors verschil in aanpak tussen relatie therapie en coaching. Er is een nog groter verschil in therapeuten en coaches. Het zijn namelijk net mensen. Stel dat je een therapeut treft die zelf al een paar keer gescheiden is, dan denkt hij veel luchtiger over scheiden. Stel dat je bij mij komt (ik ben al 33 jaar getrouwd) dan zul je merken dat ik vind dat je moet investeren in je jezelf (én je relatie).
Therapie gaat er van uit dat er iets mis is (dat is ook waar alle aandacht naar toe gaat). De meeste therapeuten zoeken daarom naar wat er mis is. Vanuit het probleem wordt een therapeutische aanpak bedacht die je moet volgen (anders ben je therapie-ontrouw!!). Je snapt al dat dat niet mijn ‘ding’ is. Ik vind namelijk dat je helemaal oké bent.
Relatiecoaching is vooral ‘werken aan jezelf’. Je partner is namelijk niet de oorzaak van jouw (jullie) problemen. Je partner bepaalt niet of jij lekker in je vel zit. Je partner is niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Je leven en je relatie zijn wat JIJ er van maakt!
Ps. Als je nu midden in een moeilijke periode zit of overal de schuld van krijgt, snap ik wel dat je dit nog niet wilt horen.
Het probleem is dat we het liefst anderen (of de omstandigheden) de schuld geven van onze problemen. Je zult versteld staan hoeveel relaties gered en weer perfect zijn omdat één van de partners zijn/haar eigen problemen heeft oplost. We nemen allemaal overal onze eigen thema’s mee naartoe. Echter, je relatie is niet de plek om je problemen op te lossen. Daar heb je coaching en training voor.
Back To Top