skip to Main Content

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past

Een goede relatietherapeut is?

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past?  9 Tips om snel de juiste vorm van relatietherapie te vinden

Je

  • bent op het punt gekomen dat je hulp zoekt bij het oplossen van je relatieproblemen.
  • woont in Nederland.
  • hebt er misschien al wel met je partner over gesproken. Of vrienden.

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past? 

Maar de kernvraag is dan. Wat is een goede een relatietherapeut .Wie kan me helpen? Wat zijn de selectiecriteria? Hoe weet ik of het bij mij en bij ons past?

Er zijn bijvoorbeeld alleen meer dan 300 zelfstandig gevestigde relatietherapeuten in Amsterdam e.o. Allemaal profileren ze zich via hun website of facebook. Of nog maar te zwijgen over de psychologen en andere -logen en -peuten die zich op de markt van Relatietherapie bewegen.

Met dit artikel willen we je helpen om de beslissing te nemen of en met wie je in zee gaat om je relatieproblemen op  te lossen.

 tip 1: Referentie

Een relatietherapeut of relatiecoach heeft een zogenaamde inspanningsverplichting. Hij of zij levert uren. Advies, klankboorden, training. Hoe je het ook mag noemen. Er is geen resultaatverplichting. Met andere woorden je hebt geen zekerheid over het eindresultaat.

En per uur of andere tijdseenheid wordt een bedrag in rekening gebracht. Onderhandelen daarover vinden ze ongepast.

Vraag dus altijd om de naam van een of liever 2 ex-cliënt(en) waarvan het relatieprobleem zoveel mogelijk kenmerken heeft als dat van jou. Check dat het daadwerkelijk recente cliënten van de persoon waren die je wilt inhuren.

Een einde aan je relatie zonder hulp?

Het verbaast me dat de meeste mensen besluiten hun liefdesrelatie,samenwoningscontract of huwelijk te beëindigen zonder professionele hulp te zoeken. De beslissing om al dan niet te scheiden is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing die je ooit zal nemen. Toch blijft het een feit dat slechts een minderheid van mensen met relatieproblemen huwelijkstherapeuten raadplegen.

tip 2: kwalificaties 

De titel relatietherapeut is niet beschermd. Iedereen mag een bordje ‘relatietherapie’ op zijn deur timmeren, een ernstig gezicht opzetten, en wachten tot er iemand aanbelt. Voor leken is het daarom moeilijk om de ervaren, goed opgeleide relatietherapeut te kunnen onderscheiden. Wat het extra lastig maakt zijn de imponerende vaktermen die zelfbenoemde therapeuten vaak op hun website zetten: integratieve aanpak, neurolinguïstisch programmeren, zich verdiept in Jung en Freud, transformatieprocessen, zelf ‘ontwikkelde’ psychologische testen, cursussen gevolgd ‘in binnen- en buitenland’, ‘al twintig jaar ervaringsdeskundige in de liefde’. Klinkt interessant, maar dan heb je nog steeds geen ­relatietherapeut te pakken.

Ingewikkeld

‘Een relatietherapeut moet de ingewikkelde dynamiek tussen twee partners kunnen zien. Hij moet kunnen omgaan met “meervoudige partijdigheid”. Veel mensen die in relatietherapie gaan, geven elkaar de schuld van de problemen en proberen de therapeut te overtuigen van hun gelijk. Dat is een enorm spanningsveld. Het is een vaardigheid om soms even naast de één te gaan staan en diegene te begrijpen, en dan weer bij de ander te staan om die te begrijpen. Bovendien moet een therapeut boven de ruzies kunnen uitstijgen en kijken in welke patronen stellen zijn beland, zodat hij samen met hen op zoek kan gaan naar positieve patronen. Daarvoor moet je echt zijn opgeleid.’

Specifieke opleiding

Zorg ervoor dat je  relatietherapeut of relatiecoach een specifieke training heeft gevolgd en ervaring heeft met relatieproblemen van het type dat jij ervaart. Te vaak zeggen therapeuten dat ze -naast hun algemene praktijk als psycholoog- een relatietherapie of een huwelijks therapie doen als ze twee mensen op kantoor hebben. Dit is een risico.

Huwelijks- en relatietherapie vereist heel andere kennis en vaardigheden dan individuele therapie. Individuele therapeuten helpen gewoonlijk mensen om gevoelens te identificeren en verwerken. Ze helpen hen bij het bereiken van persoonlijke doelen. “Hoe voel je je daarover,?” is hun mantra.

Als je een relatieprobleem hebt zijn die kwalificaties niet zo nuttig; in tegendeel het werkt alleen maar vertragend.

Geen garantie

Eerlijk gezegd is professioneel advies voor je relatieproblemen geen garantie dat je relatie zal verbeteren. Veel cliënten hebben me zelfs verteld dat hun zogenaamde relatietherapie het zelfs nog erger heeft gemaakt. Veel relatietherapeuten zijn van goede wil, maar niet altijd gekwalificeerd om je te helpen bij het oplossen van je relatieproblemen. Dat is waarom ik enkele richtlijnen heb opgesteld  voor het selecteren van passende professionele hulp bij het redden van je relatie/ huwelijk.

 Tip 3: Ervaringsdeskundig

Een adviseur die zelf nooit een relatie heeft gehad, is toch minder in staat zich in te leven in wat het betekent 24 uur per dag met iemand onder 1 dag te leven. En verplaatsen in zijn cliënt is dan deel theoretisch.

Relatietherapeuten moeten vaardig zijn in het helpen van mensen bij het overwinnen van de verschillen die van nature voorkomen wanneer twee mensen onder hetzelfde dak leven. Ze moeten weten wat in een relatie speelt. Professioneel profiel

Wees daarom niet verlegen. Vraag je therapeut naar zijn of haar opleiding en ervaring.

Vraag naar referenties die relevant en actueel zijn. Relevant zijn ze als de referent hetzelfde soort problemen heeft als jij.

Tip 4: Wat voor opdracht geef je?

Zorg ervoor dat je relatietherapeut of relatiecoach weet wat je van haar of hem verwacht. Moet er gewerkt worden aan een herstel van de relatie. Of alleen onderzocht worden of een herstel nog mogelijk is? Of het voorbereiden van de scheiding. Een concreet probleem oplossen?

Spreek daar van tevoren goed over met elkaar.

De professional die je niet de ruimte geeft om over jouw verwachtingen, eisen te praten is verdacht. Natuurlijk mag hij/zij vanuit  eigen -beproefde-werkwijze toe passen, maar dat wil niet zeggen dat je geen invloed/inspraak hebt op de prioriteiten en het “speelveld”.

Nu en de toekomst of het verleden?

Ik ben ervan overtuigd dat paren in crisis niet de luxe hebben om te analyseren hoe ze zijn opgevoed of te onderzoeken wat er allemaal voor ballast in hun rugzak zit. Alvorens tot oplossingen te komen voor hun relatiesproblemen. Als je relatietherapeut focust op het verleden, suggereer dan een toekomstgerichtheid. Als hij of zij niet bereid is je “opdracht” serieus te nemen, zoek dan een relatietherapeut die dat wel zal doen.

Tip 5:Het plan en het proces

Relatietherapeuten willen graag helpen. Dienstbaar zijn. We beginnen en komen vanzelf aan de finish.

Maar wat je wil is een overzicht van wat er je te wachten staat. Wanneer doen we wat? Wat moet er voorbereid worden.

De professional herken je door de heldere aanpak. Vanaf moment 1. Op papier. Goede vastlegging van hetgeen besproken is.

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past?  tip 6: Neutraal

Bij een relatieprobleem speelt altijd de schuldvraag. En je bent wellicht op zoek naar bevestiging van je gelijk bij de relatietherapeut. Maar anders dan de rechter in een kwestie tussen 2 partijen, mag de therapeut geen oordeel hebben. Zijn/ haar rol is er voor zorgen dat jullie zodanig met elkaar communiceren en onderhandelen dat er een nieuw evenwicht komt. Dat voor beiden als goed voelt.

Zijn eigen normen,waarden en voorkeuren zijn niet van belang. Evenmin zijn oordeel over de haalbaarheid van jullie relatie.

 tip 6: Chemie

Je moet je comfortabel en gerespecteerd voelen door je relatietherapeut. Je zou moeten voelen dat hij of zij je perspectief en gevoelens begrijpt. Niemand zou zich gedwongen voelen. Als je niet op je gemak bent met iets dat je therapeut suggereert, zoals het stellen van een deadline om een ​​beslissing te nemen over je huwelijk, zeg dat dan. Als je therapeut je feedback eert, is dat een goed teken.

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past?  

tip 7: Maak afspraken over de vorderingen

Zorg ervoor dat je concrete doelen stelt. Zodra je doelen hebt gesteld, moet je ze nooit uit het oog verliezen. Als je binnen twee of drie sessies geen vooruitgang ziet, moet je dit probleem met je relatietherapeut bespreken.

Ik ben ervan overtuigd dat paren in crisis niet de luxe hebben om te analyseren hoe ze zijn opgevoed om oplossingen te vinden voor hun relatieproblemen. Als je therapeut focust op het verleden, suggereer dan een toekomstgerichtheid. Als hij of zij niet bereid is je voorbeeld te nemen, zoek dan een therapeut die dat zal doen.

Weet dat de meeste relatieproblemen oplosbaar zijn. Laat je relatietherapeut je niet vertellen dat verandering onmogelijk is. Mensen zijn geweldig en ze zijn in staat om geweldige dingen te doen, vooral voor mensen van wie ze houden.

Bovenal, vertrouw op je instincten. Als je therapeut helpt, weet je het. Als hij of zij dat niet is, weet je dat ook. Blijf niet bij een therapeut die je gewoon helpt over water te lopen. Zoek iemand die je kan helpen zwemmen.

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past?

 tip 8: Intensief

Het gros van de relatietherapeuten werkt op basis van het consult. In combinatie met “huiswerk”. Wij geloven daar niet in. Je dagbesteding en dagritme geen onvoldoende ruimte voor de tijd die nodig is om te oefenen met het nieuwe gedrag dat nodig om je relatieprobleem op te lossen. Laat staan voor het maken van huiswerk.

Bovendien verlies je veel tijd met opstarten en afsluiten van de sessies, reistijd.

 tip 9: Niet goed, geld terug

De professional die met je wil onderhandelen over zijn tarief en een eventuele “no cure,no pay” arrangement is de moeite waard van het mee kennis maken. Het is een teken van geloof in eigen kunnen dat niet velen laten zien.

Hoe vind ik snel een relatietherapeut die bij me past?  tip 10: Locatie en accommodatie

De plek waar je met elkaar in gesprek gaat heeft invloed op het gesprek. Je moet niet afgeleid worden. Niet moe worden door het ontbreken van comfort of verkeerd licht. Kies voor een professional die beschikt over een inspirerende, comfortabele en leuke werkplek voor je doorstart.

 

Back To Top