skip to Main Content

Relatieproblemen: Partner met een gebrek aan empathie

Ik heb een partner met gebrek aan empathie, wat kan ik doen?

Ik heb een partner met gebrek aan empathie, wat kan ik doen? Empathie, het vermogen om de gevoelens en emoties van anderen te begrijpen en met de ander mee te voelen, is een cruciaal aspect van elke gezonde relatie. Als je een partner hebt met gebrek aan empathie, kan dit leiden tot conflicten. Maar geen empathie in een relatie betekent niet dat je relatie gedoemd is om te mislukken. Je kunt empathie namelijk aanleren. Relatievakantie vertelt je meer over hoe een gebrek aan empathie een relatie kan beïnvloeden en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Wat is empathie?

Voordat we kunnen uitleggen hoe een gebrek aan empathie een relatie kan beïnvloeden, moet je weten empathie is. Empathie is het vermogen om emoties, gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen en je in te kunnen leven in hun situatie. Heb je een partner met gebrek aan empathie? Dan kan je partner zich niet in jou verplaatsen of op zijn minst begrijpen waarom jij je op een bepaalde manier voelt.

wat is empathie

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Hoe een gebrek aan empathie een relatie kan beïnvloeden

Als je een partner hebt met een gebrek aan empathie, kan dit relatieproblemen tot gevolg hebben. Een gebrek aan empathie kan leiden tot communicatieproblemen en misverstanden, doordat jullie elkaars gevoelens en behoeften niet begrijpen. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt in de relatie, dat je je minderwaardig voelt en kan zelfs leiden tot emotionele afstandelijkheid. Ook kan geen empathie in de relatie de intimiteit in de relatie aantasten. Als de afstand tussen jullie te groot wordt en er geen verbetering optreedt, kunnen partners besluiten uit elkaar te gaan.

Geen empathie in jullie relatie? Geen paniek!

Ook al heb je een partner met een gebrek aan empathie, hoeft dit nog niet het einde van jullie relatie te betekenen. Empathie kan worden ontwikkeld en verbeterd door bewustzijn, inspanning en communicatie. Als jullie beide bereid zijn om aan jullie relatie te werken en de empathie te bevorderen, kan de relatie worden verbeterd.

luisteren en empathie

Luisteren

Geen empathie in een relatie leidt dus tot problemen. Maar hoe los je deze problemen op? Door te luisteren! Actief luisteren betekent dat je de ander zijn verhaal laat doen, dat je belangstelling toont, vragen stelt en feedback geeft, dat je ‘open minded’ zonder vooroordelen (‘ik weet al wat de ander gaat zeggen’) open staat voor de mededelingen/uitingen van de spreker.

  • Je laat de ander uitspreken, zonder hem op te jagen of te onderbreken.
  • Je kijkt de spreker aan, knikt en ‘humt’.
  • Je verdiept jullie gespreksvoering, je vraagt door als jou iets niet duidelijk is, je laat zien dat je geïnteresseerd bent, dat je méér wilt weten.
  • Je geeft een gevoelsreflectie, een samenvatting van zijn of haar verhaal, van die punten die volgens jou voor de spreker van belang zijn.
  • Je hebt oog voor zowel de verbale als de non-verbale communicatieboodschappen. Je concentreert je niet alleen op de inhoud en de grote lijnen maar je let ook op diens lichaamstaal, op de emotionele signalen die de ander afgeeft.

Stap voor stap beter luisteren

Hoe een gebrek aan empathie oplossen? Vraag om te beginnen niet in één keer te veel van jezelf. Spreek met jezelf af dat je dagelijks in één gesprek één aspect in de praktijk brengt. In 5 stappen:

  1. je laat de ander uitspreken.
  2. je toont je geduldig en ontspannen als de ander aan het woord is.
  3. je vraagt door (probeer er achter te komen waarom de ander iets wil of niet wil, zonder te oordelen).
  4. je geeft feedback, je verwoordt de gevoelens van de ander.
  5. je neemt de tijd voor de ander, je toont je betrokken en let op diens non-verbale communicatie.

Door deze stappen in de praktijk te brengen ontwikkel je een antenne, een gevoel, een begrip voor de ander, met al zijn (onderliggende) emoties en belangen. Iets wat in je dagelijkse omgang met anderen en in een eventuele begripvolle relatie alleen maar van pas kan komen, want empathie lokt ook weer empathie uit.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Communicatietraining van Relatievakantie

Het kan lastig zijn om geen empathie in een relatie op te lossen. Zeker als jullie niet beide begrijpen hoe het gebrek aan empathie jullie relatie precies beïnvloedt. Heb je een partner met gebrek aan empathie en wil je niets liever dan er samen uitkomen? Dan kan Relatievakantie jullie helpen. In de vorm van gesprekken en vooral veel oefenen met nieuw gedrag, helpen wij je de problemen binnen jullie relatie te verminderen of liever nog in zijn geheel weg te nemen.

Klik hier voor de ervaringen van andere cliënten met de communicatietrainingen van Relatievakantie.

Geen empathie in je relatie? Neem contact op met Relatievakantie

Heb jij een partner met gebrek aan empathie? En lukt het jullie niet om jullie problemen samen op te lossen? Maak een afspraak met Relatievakantie voor een vrijblijvend intakegesprek. Wil je meer informatie? Of heb je vragen? Wij zijn 16 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar via telefoon, Whatsapp, e-mail en het contactformulier op de website. Plan vandaag nog een afspraak door te bellen naar: +31 (0)611140465, te mailen naar: info@relatievakantie.com of via het contactformulier.

Back To Top