skip to Main Content

Moeilijke relatie of moeilijke periode in relatie? Zo ga je daarmee om

De moeilijke relatie

De moeilijke relatie! Minstens een derde van alle liefdesrelaties in Nederland kunnen dat label wel dragen. Dit artikel beschrijft wat onder een moeilijke relatie wordt verstaan, wat je er zelf aan kunt doen en wanneer het tijd is om hulp in te roepen. En, ten slotte, wanneer het tijd is om te gaan. Lees meer.

Los jij mijn problemen uit het verleden op lieverd?

Wil je je relatieproblemen snel oplossen? En effectief? Neem het volgende mee als je in een moeilijke periode in je relatie zit:

  • Een (echt)scheiding beëindigt relaties, geen problemen. Dus nemen we onze spullen mee en blijven we mensen aantrekken die ons kunnen helpen het probleem op te lossen.
  • Dus een (echt)scheiding is misschien niet het beste antwoord, aangezien het wegwerken van onze partners onze problemen niet wegneemt.
  • Relatieonderhoud is als het gebruiken van een lift: als we niks doen, zoals een nieuw nummer selecteren, gaan de deuren open en komen we gewoon op dezelfde verdieping uit.
  • ‘Moeilijke’ relaties gaan over eigenliefde en niet over onze partners.
  • Onze partners zijn niet kapot en het is niet onze taak om ze te repareren. Alleen zij kunnen hun eigen problemen oplossen. Het is hooguit onze taak om ondersteunend te blijven.
  • Een conflict hebben is normaal, maar we hebben kennis en vaardigheid nodig om ermee om te gaan zonder onszelf te verliezen, vooral tegenover onze kinderen.
  • We kunnen nog steeds “ja” zeggen tegen mensen terwijl ze “nee” zeggen tegen hun keuzes.
  • Als het leven stressvol is, is het gemakkelijk om onze partners de schuld te geven van wat er ‘fout’ is aan ons leven, ook al is het nooit iemands schuld, ook niet die van ons.

moeilijke relatie

De rol van je opvoeding

Hoe je opgevoed bent, kan van invloed zijn op je relatie. Je opvoeding kan er dus mede voor zorgen dat jij in een moeilijke relatie zit. Je zou jezelf kunnen behandelen zoals je ouders of verzorgers zichzelf en/of jou hebben behandeld. Door dit probleem aan te pakken, bijvoorbeeld door middel van relatietherapie, kun je uit een moeilijke periode in jullie relatie komen.

De moeilijke relatie: hoe erg is het?

Als je heel lang in de miezer regen loopt, heb je niet in de gaten dat je langzaam maar zeker door en door nat wordt. Het lijkt niet zo erg. Daarom is het belangrijk dat je zo af en toe eens op een objectieve wijze naar het gedrag van jezelf en de ander kijkt om erachter te komen of jullie in een moeilijke relatie zitten. Dat kan door onze relatietest te doen. Het kost je 15 minuten.

Het gaat aanvankelijk om jouw beleving, niet om die van je partner of om hoe jij denkt dat je partner over jullie relatie denkt. Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.

twijfel relatie verbreken

De relatietest

Met onze relatietest kom je meer te weten over het beeld dat jij over je relatie hebt. Is het resultaat negatief? Dan is er werk aan de winkel. Wil jij een antwoord op de meest prangende vragen over je relatie? Doe vandaag onze online relatietest en je krijgt de volgende dag al de antwoorden die je zoekt. En dat inclusief een advies van ons over hoe je het geluk in jullie relatie terugbrengt. Onze online relatietest is de eerste stap richting verbetering in een moeilijke relatie.

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Wat maakt het een moeilijke relatie?

Een cliënt beschreef het zo: “Het is als in een bokswedstrijd zitten waarbij de ander wel en jij geen bokshandschoenen aan hebt”. En “je voeten aan elkaar geketend zijn”. Ongelijkwaardigheid en maar incasseren. Dat is een moeilijke relatie.

De moeilijke relatie: heb ik gelijk?

    1. Iedereen heeft gelijk vanuit zijn of haar perspectief, wat betekent dat niemand ongelijk heeft. Ook in een moeilijke relatie. Bekritiseren en beschuldigen moeten dus off-limits zijn. Probeer ruzie te maken zonder ‘jij’ te zeggen.
    2. Wij zijn de enige die verantwoordelijk zijn voor onze emoties en reacties, dus het is niet gepast om mensen een “jij bent fout”- etiket te geven, zodat we onze uitbarstingen kunnen rechtvaardigen.
    3. Als we moeten spuien, kunnen we onze partners zeggen: “Kun je naar me luisteren? Ik ben niet op zoek naar een oplossing. Ik moet gewoon spuien.” Als we een groen licht krijgen, is het onze taak om alle betrokkenen te beschermen. Als het antwoord ‘nee’ is, moeten we een andere manier vinden om te “ontladen”.
    4. We hebben de oorzaken zelf veroorzaakt en we ervaren de resultaten, dus onze problemen zijn niet van buiten ons afkomstig.
    5. Er zal altijd voldoende bewijs zijn om te bewijzen dat wat we geloven waar is – zelfs dat het allemaal de schuld van onze partners is – omdat onze levens het resultaat zijn van wat we geloven.
    6. Als we het ergste van onze partners zien, is het ook actief in ons en ze spiegelen het voor ons.
    7. Onze voorspelbare reacties zorgen ervoor dat onze partners ons op een voorspelbare manier behandelen. Dus als we willen dat mensen zich anders tegenover ons gedragen, begint het door onszelf anders te gedragen. Totdat we veranderen, zal er niets veranderen.
    8. Door een bewuste beslissing te nemen om niet langer getriggerd te worden door wat onze partners zeggen en doen, zullen onze knoppen gedeactiveerd worden en zullen we onze kracht teruggeven. En als we onze gebruikelijke reactie veranderen, zullen onze partners ook hun gedrag veranderen.
    9. Onze partners kunnen ons emotioneel niet beïnvloeden tot we hebben gekozen wat we over hen en hun gedrag geloven. En welke woorden we ook gebruiken om ze te beschrijven, ze kunnen niets anders zijn voor ons, omdat we alleen kunnen ervaren wat we over hen geloven.
    10. Wanneer storende energie naar ons toekomt, helpt het om ons op de oorzaak te concentreren in plaats van of we met dezelfde energie moeten reageren, boosheid moeten teruggeven, enz.
    11. Het tegenovergestelde van woede is begrip, wat betekent dat we ons moeten concentreren op de reden waarom onze partners doen wat ze doen – omdat waarom mensen doen wat ze doen, belangrijker is dan wat ze doen.
    12. Wanneer onze partners iets verliezen, is het belangrijkste om hun behoefte om te worden ondersteund, te bevredigen. Het is dus onze taak om kalm en ondersteunend te blijven, hun zelfrespect te beschermen en hen in staat te stellen hun waarde te behouden.
    13. Liefde betekent het accepteren van onze partners zoals ze zijn en een inspanning leveren om ze te begrijpen, er voor hen te zijn ​​en hen een ideaal voor verandering te bieden, zonder hen te hoeven veranderen.
    14. De beste manier om onze partners te laten zien hoe ze ons moeten behandelen zoals wij dat willen, is een voorbeeld te zijn van wat we willen.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Relatieweekend om je relatie weer makkelijk te maken

Zitten jij en je partner in een moeilijke periode in jullie relatie? En willen jullie er samen alles aan doen om uit deze moeilijke relatie te komen? Regel per se geen uurtje per week, maar een korte maar hevige ondersteuning. Bij voorkeur op een rustige plek, zonder stoorzenders zoals werk, huishouding, familie. Een relatieweekend (350 euro) bijvoorbeeld. Lees meer over ons relatieweekend in Nederland.

In 3 dagen je relatie terug

Niemand wil een moeilijke relatie. Ben jij je relatieproblemen meer dan zat en ben je op zoek naar een snelle en vooral werkzame oplossing? Dan is relatietherapie in de vorm van een relatieweekend wellicht iets voor jou! Een relatieweekend is een korte, maar intensieve meerdaagse time-out voor stellen die in een moeilijke periode in hun relatie zitten. Door een serie aaneengesloten gesprekken van 2 tot 4 uur gedurende maximaal 5 dagen, worden echte resultaten geboekt. Zo is het percentage herstarters na een relatieweekend maar liefst 80%! Wil je zelf ervaren hoe het is? En korte metten maken met je moeilijke relatie? Boek vandaag nog een relatieweekend bij Relatievakantie!

relatiecoach gratis advies

Moeilijke relatie? Ga op relatieweekend

Heb je alles geprobeerd om je moeilijke relatie te fixen, maar geen succes? Laat ons je helpen! Ga op relatieweekend en werk samen met je partner aan jullie relatieproblemen. Zo kom je in een mum van tijd uit deze moeilijke periode in jullie relatie. Wil je niet op relatieweekend, maar wel in relatietherapie? Bij ons kun je ook terecht voor online relatietherapie, face-to-face relatietherapie of online individuele relatiecoaching. Vul ons contactformulier in en plan een kennismakingsgesprek met ons in. Heb je vragen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij Relatievakantie? Laat ook dan een bericht voor ons achter. We helpen je graag verder wanneer je in een moeilijke relatie zit.

Back To Top