skip to Main Content

Relatieproblemen wegnemen is de verwachtingen kennen en waarmaken

Relatieproblemen-wegnemen-de-verwachtingen-kennen-en-waarmaken. Goed beschouwd is een liefdesrelatie een bijzondere vorm van een klant-leverancier-relatie. Bijzonder omdat je in die setting een soort hybride figuur bent. Zowel klant als leverancier. Je vraagt en levert. Diensten! Aandacht, tederheid, geld, gestreken was, goed gesprek, sparringpartner in werkgerelateerde issues.Sex, verzorging bij ziekte. Teveel om op te noemen. Afgerekend wordt in contante liefde.

Relatieproblemen-wegnemen-de-verwachtingen-kennen-en-waarmaken: een ontevreden klant wil uiteindelijk weg

Ontevreden klanten lopen naar verloop van tijd weg. En soms zonder van tevoren (voor jou) duidelijk signalen af te geven. Leveranciers zoeken klanten waar hun diensten wel worden geapprecieerd. Soms ook zonder hun klant van tevoren tijdig en zorgvuldig in te lichten.
Om nog maar te zwijgen over de diensten die je levert waarvan je het gevoel had dat ze weliswaar niet op het bestellijstje stonden..maar toch. Non-compliant..zegt de klant dan!! Ofwel leuk maar niet conform verwachting.

Het is dan ook daar waar het vaak mis gaat in relaties

Weten wat je wil en het de ander duidelijk maken!! Hoe kom je daarachter ? Door de Waarom,Wanneer,Wie,Welke,Waarvoor, Wat vraag te stellen. Ongeachte het onderwerp.

Ken je eigen behoefte en maak ze duidelijk

Het vereist nogal wat van je om je eigen behoeften te (leren) kennen; ze te rangordenen naar belangrijkheid. De samenhang tussen al dat wat er in je behoefte spectrum leeft te zien. En te accepteren. Het is niet altijd een leuke en bevredigende constatering die je bij die verkenning in je zelf moet doen.
Sommig erfelijk materiaal dat in de vorm van gewoon tot heel naar gedrag naar buiten komt, zou je graag mee willen geven aan de eerste beste voorbijganger.Strikje er om en weg wezen!

Relatieproblemen-wegnemen-de-verwachtingen-kennen-en-waarmaken

Hoe maak ik het duidelijk?

Maar als je daar dan -door scha en schande of dom toeval-  achter bent gekomen, moet je het ook nog even aan je geachte partner in love duidelijk maken. En dan liefst nog op het juiste moment, met de juiste toonzetting en frasering. Want het kan zo maar verkeerd begrepen kunnen worden.
En omdat je nu eenmaal aan verandering onderhevig bent, is het nou ook weer niet zo dat eenmaal uitgeplozen wat je verwacht van jijzelf en/of van de ander, dat dat je hele leven je wensenlijstje blijft. Nee..het zijn schuivende waarheden.

Verwachtingsinflatie en -deflatie noem ik dat

Doorgaans voorziet ons reguliere opvoeding en opleidingssysteem niet in een formeel kennis-en vaardigheidsoverdrachtsmomentje om ons de vereiste set van relatie management instrumenten aan te reiken. Als we al het geluk hebben dat onze ouders deze in voldoende mate bezaten.
Nee, dit inzicht verwerven vindt doorgaan plaats in de relatie en helaas..ook op kosten van de relatie. Maar de opbrengsten komen ook toe aan de relatie. Immers als beide partners er in slagen elkaar dat te leveren wat op dat moment door de ander als meest belangrijk wordt gekenmerkt, maakt de relatiekwaliteit een sprong of sprongetje richting de 10.

Relatieproblemen-wegnemen-de-verwachtingen-kennen-en-waarmaken: pas je gedrag aan

En je slaagt daarin alleen maar als je je stinkende best doet om je kennis en gedrag zo aan te passen dat je het gat tussen de verwachting van je klant en dat wat jij kunt leveren zo klein mogelijk maakt. Daar hoort ook bij een goed onderhandelaar zijn. Waarbij het in relaties -die gekenmerkt worden door groei, stabiliteit, lol en liefde- meestal zo is dat er sprake is van de win-win (of de gulden middenweg) oplossing voor te grote verschillen tussen verwachting en leveringsmogelijkheden.

Wat verwacht ik van je?

Het daarom dat Relatievakantie in haar workshop zoveel tijd en aandacht besteed aan de communicatie over de verwachtingen. Van jezelf (wat  wil IK). Je partner, vrienden, werk, familie en kinderen. .Niet alleen nu maar vooral ook straks. 

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top