skip to Main Content

Relatieproblemen en time-out

Relatieproblemen en time-out

Relatieproblemen en time-out? Om maar met de deur in huis te vallen; wij zijn  geen voorstander van de “spontane” time out om je relatieproblemen duurzaam op te lossen. Het kan zijn als in een vliegende storm het zeilschip verlaten en dan maar hopen dat zowel de boot, je partner en jij zelf gered worden door…het toeval , een voorbijganger. Wij gaan er (de storm) liever dwars doorheen en gebruiken de kracht van de storm om het gezamenlijke stuw- en drijfvermogen (drijfvermogen van de relatie) te vergroten. Nee liever gebruiken we de crisis in de relatie om de daarin opgebouwde crisis te gebruiken om wat onmogelijke veranderingen leken, mogelijk te maken. Zoals je dat ook wel ziet gebeuren bij bedrijven die aan de vooravond staan van een surséance van betaling of een faillissement. Dán blijkt ineens veel meer mogelijk dan al die jaren tevoren.
relatieproblemen en time-out

Noodmaatregel

Een relatie time-out moet dus een uiterste  noodmaatregel blijven. Het is of tijdelijk even weg of definitief uit elkaar gaan. Het initiatief komt meestal vanuit 1 van de partners. Deze partner heeft snel rust en/of afstand nodig, omdat hij of zij anders emotioneel maar vaak ook fysiek onderuit zou gaan.

Hulp voor jezelf tijdens de relatie time-out

Vaak is tijd alleen spenderen, niet genoeg, om weer een beetje tot jezelf te komen. Meestal is er namelijk voor langere tijd, roofbouw op jezelf gepleegd. Hierdoor zal  je dus ook echt weer aan jezelf moet werken, om weer wat beter in je vel te komen zitten. Daarnaast is het ook goed om voor jezelf  te analyseren, hoe het zover heeft kunnen komen, en wat hierin je eigen aandeel is geweest. Je kunt het  zien als een soort burn-out op relatiegebied en je zal het in de toekomst, dus echt anders moeten gaan doen, om niet weer in een vergelijkbare situatie te belanden.  Binnen deze praktijk word je in dit proces ondersteund.
Kom je er voor jezelf achter, dat het echt niet meer gaat, dan is het vaak toch niet makkelijk, om definitief een beslissing aan je partner mee te delen.  Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie is ook dan dus de beste variant.

Verandering in de relatie is nodig!

Wellicht kom je er tijdens de relatie time-out achter, dat je gevoelsmatig er nog niet alles aan hebt gedaan om de relatie te verbeteren. Ook kan het gebeuren dat je je partner mist.  In alle gevallen, waarbij wordt besloten, om verder te gaan met de relatie, is het essentieel om ook aan de relatie te werken! Als er namelijk niets verandert, hoe voorkom je dan, dat je weer dezelfde problemen krijgt, nadat je tijdelijk uit elkaar bent geweest? Relatietherapie in de vorm van een Relatievakantie  kan hier het verschil maken. Door het  no-nonsense karakter van deze hulp, worden relatieproblemen geheel inzichtelijk gemaakt en wordt het ook duidelijk, welke mogelijkheden zijn om de relatie vlot te trekken. Natuurlijk wordt ook besproken of een relatie time-out een juiste stap is of  dat er wellicht andere mogelijkheden bestaan.

Werkt een relatie time-out?

De effectiviteit van een time-out aan is geheel afhankelijk van hoe de situatie op dat moment in de relatie is, en of er de bereidwilligheid is om tijdens de time-out toch ook te werken aan jezelf en/of de relatie.
De effectiviteit van een time-out wordt groter wanneer je op gepaste tijden, actief met de relatie en/of jezelf bezig bent. Doe je immer niets, dan gebeurt er ook niets. Voortzetting van de relatie, heeft meer kans wanneer er tijdens de periode van bezinning, wezenlijk dingen zijn veranderd in gevoel  en communicatie.
Om dit voor elkaar te krijgen kan relatietherapie in de vorm van een Relatievakantie  een uitkomst bieden. Tijdens je Relatievakantie relatietherapeut onderzoeken  beide partners hoe de relatie tot dan toe is verlopen, maken inzichtelijk  welk gedrag  de problemen heeft doen ontstaan  en welke schade dit heeft veroorzaakt bij de ander.. Hierdoor kan ook duidelijk worden, of er nog iets aan de relatieproblemen is te doen, of dat het beter is om de relatie te beëindigen. Bovendien geeft dit beide partners inzicht, in hoe zij functioneren, zodat zij hier in de toekomst op kunnen anticiperen.
Tijdens de relatie time out, kan soms duidelijk worden dat er nog wel gevoelens voor elkaar zijn. Wanneer beide partners dan in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen, voor hun eigen aandeel in de problemen, dan heeft de relatie nog wel degelijk een kans.
Wil je nu weten of het zin heeft om aan een relatie time-out te beginnen, of dat er wellicht andere mogelijkheden zijn, dan biedt de Relatievakantie SOS of Relatie Time Out (weekend) een goede basis.

Tijdelijk uit elkaar? Ik moet er niet aan denken!

Het komt regelmatig voor dat een van de twee partners wel een time-out zou willen, terwijl de ander dit absoluut niet wilt. Wanneer er vervolgens geen actie meer wordt ondernomen om iets aan de relatie te doen, ontstaat er vaak een patstelling, die meestal eindigt met een definitieve scheiding.
Zitten jullie in een dergelijke situatie, schroom ook dan niet om contact op te nemen. De relatiecoach van Relatievakantie, als objectieve buitenstaander, kan namelijk samen met jullie kijken of er geen andere, wat minder dramatische mogelijkheden zijn, om toch wat rust en ruimte te creëren.

Relatieproblemen en time-out: voor en nadelen

Tijdelijk uit elkaar gaan, kan een tijd zijn van herstel. Je kunt weer op krachten komen en je kunt sociale contacten op bouwen of aanhalen. Daar tegenover staat dat het niet samen leven ook negatief kan werken, zeker wanneer er niet af en toe wordt gewerkt aan de relatie en/of jezelf. Het ontbreken van communicatie kan er dan voor zorgen dat je nog verder uit elkaar groeit.
Belangrijk is dus, om wel een soort plan te hebben. Wij helpen jullie hierbij.

Hoe lang moet je uit elkaar gaan?

Relatieproblemen en time-out: kinderen

Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie of Relatieweekend is dus de beste variant.

Relatieweekend 350 euro! Lees meer

relatieweekend eindhoven

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top