skip to Main Content

Ontrouw

Seksuele en emotionele ontrouw

Ontrouw. Stap 1: praat over je gevoelens. 
Krop je gevoelens niet op. Over je gevoelens praten, hoe vreemd het ook mag klinken, neemt de spanning, woede en frustratie weg en werkt dus kalmerend voor jullie beide. Zelfs als dezelfde gevoelens vaker terugkomen: blijf erover praten. Blijkbaar heb je die gevoelens omdat je nog iets wilt zeggen of weten over de seksuele of emotionele ontrouw van je partner. Zorg ervoor dat je de juiste timing hebt voor zo een gesprek. In de supermarkt over dit onderwerp beginnen is niet erg verstandig en zal ook niet het gewenste resultaat opleveren. Het is beter om dit onderwerp aan te kaarten als jullie samen thuis zijn en tijd hebben om hierover te praten. Wees je wel bewust van het humeur van je partner. Als je partner gestrest is of chagrijnig, dan is het misschien verstandig om eventjes te wachten.

Stap 2: luister om de beurt naar elkaar.

Ondanks je woede of gevoelens van schaamte en schuld, luister naar wat je partner te zeggen heeft. Probeer je partner niet te onderbreken wanneer zij haar punt duidelijk probeert te maken. Wees geduldig en respectvol. Het gaat er niet om wie er fout of goed is, het gaat erom dat je je partner de kans geeft om zijn gevoelens en gedachten te uiten. Zelfs wanneer je gekwetst bent, gun je partner de kans zijn kant van het verhaal te vertellen. Het onderbreken van je partner wekt alleen maar frustratie en irritatie op en er kan op deze manier nauwelijks een fatsoenlijk gesprek op gang komen.

ontrouw en relatieprobleem

Stap 3: vertel de waarheid.

Volledige openheid is erg belangrijk als je je partners’ vertrouwen terug wilt winnen. Praat over je gedachten en gevoelens en leg uit waarom je bent vreemdgegaan. Verberg hierbij geen details over de locatie of frequentie; je partner komt hier uiteindelijk toch wel achter. En als je partner erachter komt dat je wat verborgen hebt, dan is het nog onwaarschijnlijker dat je partner je ooit weer volledig zal vertrouwen. Vermijd de intieme details van de seksuele of emotionele ontrouw zoveel mogelijk. Hoewel je partner in eerste instantie misschien wel alles wilt weten, zal het alleen maar slechter uitpakken voor jullie relatie. Je partner zal op deze manier niet meer kunnen genieten van sommige standjes, of vragen naar “wie er beter is” en “met wie je welk standje lekkerder vond”. Vermijd vergelijkingen. Het kan je partner alleen maar meer kwetsen.

Bekijk hier de video’s

Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top