skip to Main Content

Relatieproblemen en bindingsangst

Relatieproblemen door bindingsangst

Relatieproblemen door bindingsangst komen vaker voor dan je wellicht denkt. Bindingsangst zorgt ervoor dat we aanzienlijk moeilijker betekenisvolle relaties met mensen aan kunnen gaan. Dit geldt niet alleen voor liefdesrelaties, het geldt ook voor vriendschappen en banden met collega’s. Bindingsangst kan veel verschillende oorzaken hebben en het komt bij zowel mannen als vrouwen regelmatig voor. Bindingsangst kan dan ook samengaan met bijvoorbeeld faalangst en verlatingsangst. Dus wat is bindingsangst nu precies? Wat zijn de symptomen, kenmerken en wat kun je eraan doen? Relatievakantie gaat er in dit artikel dieper op in.

Wat is bindingsangst?

In het geval van bindingsangst vind je het moeilijk om relaties aan te gaan en daarbij een deel vrijheid op te offeren. Je hebt dan vaak (onbewust) de gedachte: “Kan ik mijn eigen leven nog wel leiden?” Je bent bang dat de offers die je moet brengen je eigen authenticiteit afbreken. Bindingsangst gaat daarbij vaak gepaard met de angst om jezelf bloot te geven aan een ander.

Je vindt het dan dus moeilijk om je kwetsbaar op te stellen bij anderen. Dit kan diverse oorzaken hebben. Mensen met bindingsangst zoeken vaak redenen om geen relaties aan te gaan met anderen. Alhoewel je diep van binnen waarschijnlijk wel degelijk de behoefte hebt om intiem te zijn met een ander, zorgt de angst er toch elke keer weer voor dat je de sprong in het diepe niet durft te wagen.

wat is bindingsangst

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Kenmerken bindingsangst

Bindingsangst kent verschillende kenmerken en symptomen. We sommen er hieronder een paar op:

 • Verbinding en intimiteit vermijden
 • Angst voor het verliezen van vrijheid
 • Je ‘gereserveerd’ opstellen en alles in het open laten
 • Je in een relatie al snel benauwd voelen
 • Je niet op je gemak voelen bij het idee van een vaste relatie
 • Altijd maar dubben of je partner wel écht de ware voor je is
 • Contact doelbewust vermijden
 • Liever tijd met vrienden doorbrengen dan met je partner
 • Het moeilijk vinden om je gevoelens bloot te leggen
 • In een relatie dominant gedrag vertonen

kenmerken bindingsangst

Oorzaak bindingsangst

Bindingsangst heeft verschillende oorzaken en de oorzaak ligt bij zowel mannen als vrouwen vaak in de jeugd. Denk hierbij aan een ouder die jong is overleden, een ouder die er weinig of niet was voor iemand die het vertrouwen ooit (ernstig) schond. Allemaal logische oorzaken voor iemand om waakzaam te zijn op wie hij of zij in zijn of haar leven toelaat. In veel gevallen wordt het probleem helaas niet of onvoldoende herkend. Hierdoor herhaalt het gedrag. Je zult dan zelf misschien denken dat je de verkeerde partners aantrekt, maar je vergeet dan naar je eigen gedrag te kijken.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Fases bindingsangst

Zoals eerder vermeld, komt bindingsangst in fases voor. We verdelen dit over 5 fases die we hieronder bespreken.

Fase 1

Bij de eerste fase doe je je best om de ander te ‘veroveren’ en samen liefde te ervaren. Hier merk je weinig tot niks van je bindingsangst. Je geeft zowel fysiek als verbaal aan dat je speciale gevoelens hebt voor de ander en je doet je best om diegene te verleiden.

Fase 2

Hier begin je de eerste tekenen van bindingsangst te herkennen en beginnen de relatieproblemen door bindingsangst. Je hebt je initiële doel namelijk bereikt: de ander veroveren. Je begint je op dit punt af te vragen: “Wil ik dit wel?” Je wordt hier overvallen door twijfelgevoelens en je begint je terug te trekken. Je wilt hier de controle over de relatie houden en je begint daardoor gemengde signalen af te geven.

Fase 3

Je voelt hierbij een afbraak van je vrijheid, doordat je partner steeds dichterbij komt en veel contact met je zoekt. Dit kan voor jou benauwend gaan voelen. Je begint hier bewust afstand te creëren.

Fase 4

Je hebt in deze fase door je bindingsangst geen zin meer in de relatie. Je komt afspraken niet meer na, reageert niet meer op berichtjes en telefoontjes en vermijdt je partner. Het is tijdens deze fase dat de relatie vaak in een relatiebreuk eindigt.

Fase 5

Zodra je de relatie verbroken hebt, voel je direct een mate van vrijheid terugkomen. De gevoelens die je hebt bij bindingsangst, verdwijnen al snel. Hierdoor verlang je juist terug naar je partner. Hier kan een dynamiek ontstaan van aantrekken en afstoten tussen jou en je (ex)partner. Het hangt van jullie af hoe en of deze verdere relatie wordt ingevuld.

fases van bindingsangst

Bindingsangst begrijpen

Om aan relatieproblemen door bindingsangst te werken is het uiteraard belangrijk dat je bindingsangst leert begrijpen. Ten eerste is het belangrijk dat bindingsangst vaak samenhangt met faalangst en verlatingsangst. Dit komt ook weer voort uit nare ervaringen uit het verleden. Mensen met bindingsangst hebben dan ook vaak depressieve gevoelens omdat het ze erg veel energie kost om relaties te ondergaan en te onderhouden. Daar komt ook nog eens bij dat ze vaak op onbegrip vanuit hun omgeving stuiten.

Bindingsangst wordt vaak ten onrechte als een gebrek aan iemands persoonlijkheid gezien, in plaats van als het gevolg van een traumatische ervaring waar iemand hulp bij nodig heeft. Mensen denken dan ook vaak dat iemand met bindingsangst simpelweg niet verliefd is of dat het beter is een man of een vrouw met bindingsangst met rust te laten.

Intensieve relatietherapie tegen bindingsangst

Het goede nieuws is dat relatieproblemen door bindingsangst zeker aan te pakken zijn. Door middel van intensieve relatietherapie kan dit probleem worden opgelost. Dit kan door middel van een relatievakantie. Een relatievakantie ziet er als volgt uit:

 • Een compleet verzorgde vakantie of een weekend weg naar een Nederlandse of internationale locatie naar keuze
 • Tijdens deze vakantie krijg je als koppel een 5-daagse relatieworkshop van 2 sessies per dag en 3 uur per sessie
 • Hier oefenen jullie onder begeleiding het gedrag dat nodig is om je relatieproblemen door bindingsangst te verhelpen.
 • Koppels maken een uitgebreide planning voor een langere periode om voor quality time met elkaar te zorgen.
 • Tot 3 maanden na de relatievakantie bespreken koppels hoe het gaat.

intensieve relatietherapie bij bindingsangst

Meer over relatievakantie

Meer dan 70% van onze cliënten meldt dat ze na 1 jaar een aanzienlijk betere en fijnere relatie hebben dan ervoor. Wil je meer weten over onze relatievakanties? En door middel van intensieve relatietherapie aan je relatieproblemen door bindingsangst werken? Neem dan gerust contact met ons op.

Back To Top