skip to Main Content

Waar is mijn passie?

Relatie en passie! Nee, we gaan het niet hebben over de gepassioneerde liefde. Het allesoverheersende gevoel dat je brein uitschakelt. Nee dit artikel gaat over de andere passies. Als je die al hebt. Want als we de life coaches en lifestyle Goeroe’s moeten geloven, moet ieder weldenkend en welvoelend mens tenminste 1 passie hebben. Anders hoor je er niet bij! Voor degenen die wat onderzoek doen naar hun eigen passie-gehalte willen doen..let op dus.

Dokter help! Ik heb geen passie!

Benodigdheden

 • Pen en papier
 • Blanco kaartjes
 • Groot vel voor visiebord (optioneel)
 • Tijdschriften voor plaatjes visiebord (optioneel)
 • Foto van jezelf (optioneel)

Stap 1: Noteer wat je graag doet

 • Maak als eerste een lijstje met alle dingen die je leuk vindt om te doen. Dingen die ervoor zorgen dat je de tijd vergeet als je ermee bezig bent. Probeer tot een lijstje van minimaal tien dingen te komen die je blij maken, voldoening geven en waarvan jij het idee hebt dat ze wel eens een passie van je kunnen zijn!
 • Kun je nergens op komen? Stel jezelf dan vragen als: ‘Als ik nooit meer hoefde te werken, dan deed ik de hele dag…’ of ‘Als mijn leven helemaal perfect was, dan…’ Je passies hoeven niet per se realistisch en haalbaar te lijken op het moment dat je ze opschrijft.

Stap 2: Geef weging

 • Vervolgens ga je de dingen in je lijstje op de juiste volgorde zetten. Het kan handig zijn om deze stap bijvoorbeeld pas een dag later uit te voeren, zodat je alles even kunt laten bezinken. Het op de juiste volgorde zetten is gemakkelijk: vergelijk de eerste met de tweede passie en zet de belangrijkste bovenaan. Ga vervolgens verder met nummer twee en drie, drie en vier, enzovoorts. Bij het bepalen van de volgorde moet je er vanuit gaan dat de belangrijkste passie steeds de passie is waarvoor je zou kiezen als je écht maar één passie zou mogen kiezen.

Stap 3: Bepaal je passiescore

 • Heb je een mooie lijst met passies? Neem dan de top vijf en voorzie ze van een ‘passiescore’. Geef elke passie een cijfer op een schaal van 0 tot 10. Nul betekent dat je die passie helemaal geen rol in je leven laat spelen en tien betekent dat je deze passie volledig beleeft. Ga aan de slag en doe het nu.’

Stap 4: Denk na over de verschillen

 • Als je al je vijf toppassies een cijfer hebt gegeven, dan zul je waarschijnlijk een paar opvallende verschillen opmerken: zo kan het zijn dat je een passie helemaal niet beleeft, terwijl je wel het idee hebt hier veel aandacht aan te hebben geschonken. Bedenk je dan ook of je wel op de juiste manier aandacht hebt gegeven. Als je bijvoorbeeld hartstikke rijk wilt worden met je eigen bedrijf, dan moet je je niet richten op de vraag of je je rekeningen wel elke maand kunt betalen. Dan richt je je namelijk niet op je passie: rijk worden, maar op het tegenovergestelde: financiële krapte! Door de passiescore regelmatig opnieuw uit te delen, kun je goed bepalen of je nog op de juiste weg zit en waar nodig je focus herstellen!

Stap 5: Maak passiekaarten

 • Als het goed is heb je door het bepalen van je vijf grootste passies én je bijbehorende passiescores gezien aan welke gebieden je extra aandacht moet besteden om meer voldoening en plezier uit je leven te halen. Nu is het zaak om daar continu mee bezig te zijn. Hiervoor maak je passiekaarten. Passiekaarten zijn niets anders dan blanco kaarten waarop je je vijf passies zet. Schrijf bovenaan de kaart de datum en de zin: ‘Wanneer mijn leven ideaal is ben ik…’ en eindig onderaan met ‘Dit of iets beters’. Janet en Chris: ‘Wat was dat laatste regeltje onderaan? […] Volgens onze ervaring heeft het universum altijd een beter plan voor ons in gedachten dan we kunnen bedenken zolang we er open voor staan om dit te ontvangen.’ Ofwel: beperk jezelf niet alleen tot wat jij kunt bedenken, maar stel jezelf ook open voor betere dingen waar je zelf even niet op gekomen bent.

Leg je passiekaarten op strategische plaatsen

 • Je passiekaarten hebben geen enkele zin als je ze niet regelmatig ziet. Leg ze daarom op strategische plaatsen neer waar je ze wel een aantal keer per dag tegen moet komen. Bijvoorbeeld bij de spiegel, in je agenda, op je monitor, of misschien zelfs op het stuur van je auto! Je hoeft er verder niet bij na te denken of jezelf continu op het lijstje te focussen, zolang je je passies maar regelmatig ziet en leest.

Stel mijlpalen op

 • Je passies zijn over het algemeen grootste doelen die je niet van vandaag op morgen bereikt. Bovendien zijn sommige passies heel moeilijk te meten, waardoor het niet altijd gemakkelijk is er ook voldoening uit te halen. Stel daarom voor iedere passie een vijftal mijlpalen op. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Als ik volgens mijn droom leef om rijk te zijn, dan heb ik vijf miljoen op de bank, ben ik succesvol in de hele wereld, heb ik de president van Amerika ontmoet en woon ik in een huis met een lange oprijlaan.’ Door deze mijlpalen – ook wel markers genoemd – op te stellen, ben je bewuster bezig met de kleine stappen die je op weg helpen om volgens je passie te leven. Bovendien geven ze je handvaten waardoor je ook echt kunt genieten van wat je bereikt hebt! Schrijf je mijlpalen ook op blanco kaarten. Noteer eerst je passie en vervolgens de bijbehorene mijlpalen. Houd ook deze kaartjes weer in de buurt.

Maak een visiebord

 • Deze stap is optioneel, omdat hij je niet speciaal helpt met het bepalen van je passie, maar wél met het realiseren van die passie: een visiebord maken. Op een visiebord kun je zien hoe je wilt dat je leven er bijvoorbeeld over vijf jaar uitziet. Neem hiervoor een groot vel, plak een foto van jezelf erop en vul deze verder aan met bijvoorbeeld familie, je gewenste huis, je gewenste auto, je gewenste contacten, je gewenste gevoel, enzovoorts. Hang het visiebord op op een plaats waar je dagelijks langs komt en vul het bord aan als je dat nodig vindt! Dit visiebord helpt je ook weer bezig te zijn met wat je wilt en ook daadwerkelijk stappen te nemen die jouw wensen werkelijkheid gaan maken!

Blijf bezig met het vinden van je passies

 • Als het goed is heb je nu een goed idee van wat jouw echte passies zijn. Mensen veranderen echter en passies kunnen na verloop van tijd ook veranderen. Voer daarom nog regelmatig de stappen uit en kijk of je nog steeds op de juiste manier met jouw passies bezig bent. Zo voorkom je dat je veel bezig blijft met iets dat eigenlijk helemaal niet zo belangrijk voor je is!

Do’s

 • Neem de tijd om je passie te ontdekken, je zult er lang plezier van hebben!
 • Blijf je passies steeds herontdekken; ze kunnen veranderen
 • Concentreer je op de positieve aspecten van je passies, niet op de dingen die je niet kunt als je niet volgens je passie leeft

Don’ts

 • Denk niet dat je direct al weet wat je passie is, want dan beperk je jezelf ook tot die optie en kun je juist je échte passie mislopen
 • Beperk jezelf niet alleen tot wat je wilt, maar stel jezelf ook open voor ‘iets beters’

Passie en de relatie

Omdat vertrouwen een belangrijk onderdeel is van hoe je passie terug kunt krijgen in je relatie, heb je een aantal effectieve strategieën nodig om deze te vergroten. Dus hoe begin je weer vertrouwen op te bouwen als je denkt dat je het bent kwijtgeraakt? Hier is een 5-faseplan dat werkt.

Passie en de relatie

Fase één: zet u in om de behoeften van uw partner te kennen en waar mogelijk voorop te stellen en verklaar die absolute toewijding aan uw partner. Zeg dit: “Ik hou van je wat er ook gebeurt, ongeacht waar we het nu over hebben of in de toekomst”

Passie en de relatie

Fase twee: Creëer oprechte emotie voor je partner zodat je zowel kunt genezen als geliefd kunt voelen; stop, haal diep adem, houd elkaar vast en maak verbinding. Blijf hier totdat je negatieve gevoelens met liefde en dankbaarheid overschaduwt.

Passie en de relatie

Fase drie: deel uw ware gevoelens en luister zorgvuldig naar de gedachten van uw partner, zonder te oordelen, corrigeren of repareren. Accepteer hun feedback en reageer met liefde. Zorg er bij het communiceren voor dat je alle belangrijke werkwoorden gebruikt die de taal van liefde vormen, zoals geven, ontvangen en spelen.

Passie en de relatie

Fase vier: Gebrek aan passie in een relatie is vaak het gevolg van onvoldoende gedeelde interesses, ervaringen en doelen. Stem uw behoeften af ​​op die van uw partner, zodat u verbinding kunt maken met een gemeenschappelijke visie voor uw relatie en toekomst samen.

Passie en de relatie

Fase vijf: Beëindig moeilijke gesprekken altijd met een daad van liefde, zoals een knuffel, een belofte of een kus. Als je dit niet kunt doen, moet je elk van de voorgaande fasen herhalen totdat je vrede met elkaar kunt voelen.

Passie Terug Door Een Relatieweekend

Simpel genoeg, toch? Als het je niet lukt kun je ook gewoon een Passie Relatieweekend boeken. Dan helpen we je op weg!

relatieweekend en relatietherapie weekend

 

Back To Top