Consult relatietherapie of relatieweekend?

Relatieweekend programma

Een consult relatietherapeut. Een titel die onbeschermd is. Iedereen mag zich zo noemen. Maar in de regel zijn het als psycholoog of relatietherapeut opgeleide professionals. Deze zijn wel of niet aangesloten bij een beroepsvereniging. Zoals bijvoorbeeld de NVRG. Er zijn verschillende type relatietherapie. Een veelvoorkomende vorm van relatietherapie is de EFT.

lees meer over het verschil tussen een consult relatietherapie en een relatietherapie weekend

Ons team

Ingo Gravenberch
trainer en relatiecoach
5-dagen, 2 sessies per dag van 3 -4 uur vraagt veel van mijn cliënten. Maar ik kan enorm genieten van het moment dat ik 's-avonds een whatsapp krijg met een tekst als"het gaat best goed. We gaan nog even het strand op!" En dat na een dag van zeer hard werken voor iedereen. Intensief observeren, vragen stellen, luisteren, ingrijpen, uitleggen en voordoen.
Elizabeth Schot
trainer en relatiecoach
Gedurende 5 dagen ben je zeer betrokken; vanaf het ontbijt tot en met een dag-afsluiter op een terrasje. En steeds blijft het vizier gericht op vandaag en morgen. Dat valt niet altijd mee voor ze, want er is zoveel gebeurd dat pijn gedaan heeft. Als ze dan op de vertrekdag hand in hand het stationsgebouw inlopen, heb ik mijn " yippie, gelukt" moment
Bart Overkamp
trainer en relatiecoach
Het beste wat je in zo'n week kan gebeuren is dat er een knallende ruzie zich voor je ogen afspeelt. Op de 2e dag. Terwijl je de eerste dag eindeloos geoefend hebt met " hoe te communiceren in een conflict situatie" . Dan zie je het conflict als het ware "geboren"worden. En dan ineens roept er één " time out". En lossen ze het op . Dan ben ik zo trots op ze!

Relatiecoach en relatietherapeut. De relatiecoach en  relatietherapeut van  Relatievakantie is meer dan tien jaar succesvol actief. Op het gebied van relatiecoaching en/of gedragstraining en is opgeleid als psycholoog ,relatietherapeut en/of gedragstrainer.

Relatiecoach en relatietherapeut van Relatievakantie

Ze hebben hun ervaring opgedaan in een praktijk voor relatietherapie, psychotherapie, seksuologie en/of cognitieve gedragstherapie. Daarbij is de cliëntproblematiek vaak verschillend. Variërend van ernstige relatieproblemen tot slechts een kleine relatie dip en individuele problematiek. Het cliëntenprofiel omvat alle gezindten en seksuele voorkeuren .

De Relatiecoach en relatietherapeut blijft zolang  vragen stellen tot het voor jou en/of je partner duidelijk wordt:

 • wat voor jullie beiden het belangrijkste in jullie relatie is (wat moet bereikt worden?)
 • welk(e)
  • gedrag van de ander het meeste ´emotionele schade´ veroorzaakte en veroorzaakt
  • aspect in jullie stijl van communiceren ontbreekt danwel zou moeten ontbreken
  • vorm van onderhandelen is van toepassing ( (wie heeft de macht; win-win of win-loose)
  • rollen heb je (partner/ echtgenoot van, dochter/zoon van; moeder/vader van, etc.) ;
  • zijn de belangrijkste voor je;
  • hoe tevreden ben jij over die rolinvulling? (relatieproblemen zijn niet zelden gelinked aan de andere rollen die je hebt)

 De Relatiecoach en relatietherapeut : geeft vertrouwen en veiligheid

Pas als je vertrouwen stelt in de ander, ben je bereidt om op bovenstaande vragen antwoord te geven. Dat geldt zowel naar je partner toe als naar je coach/ trainer. Met je relatietherapeut heb je een veel minder ´historie´ dan met je partner. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Toch zal de de relatietherapeut van Relatievakantie er voor kunnen zorgen dat dit vertrouwen in hem of haar er zal zijn door:

 • niet te oordelen over jouw drijfveren om zaken wel of niet te doen (hij laat dat over aan je partner)
 • balans aan te brengen in de onderlinge machtsverhouding waardoor ieder van jullie zoveel mogelijk -zonder invloed van de ander- in vrijheid de bovenstaande vragen kan beantwoorden
 • de partner die tijdens de workshop ´emotionele schade´ veroorzaakt , te laten zien dat dit gebeurd is; hoe dat ontstond . Er voor zal zorgdragen dat dit zich niet herhaalt.

 De Relatiecoach en relatietherapeut: geeft structuur en hulpmiddelen om

 • de communicatie tussen jullie te optimaliseren
 • de machtsverhouding tussen jullie juist te maken
 • de verhouding tussen de doelen die jullie stellen en de daaraan te besteden tijd juist te maken
 • te voorkomen dat je terugvalt in oud gedrag

De Relatiecoach en relatietherapeut: zorgt en verzorgt

Als je ernstige relatieproblemen hebt, gedurende langere tijd, kan dat leiden tot stress. Stress leidt tot allerlei lichamelijke en geestelijk vermoeidheid. Het is van groot belang dat jullie daarom leren:

 • die stress te herkennen
 • activiteiten te ondernemen die stress verlagend werken (uiteraard is verbetering van de relatie de meest effectieve)
 • plezier te hebben

De EFT relatietherapeut is er tijdens de Relatievakantie voor zeker te stellen dat dit daadwerkelijk gebeurt.

Relatiecoach en relatietherapeut: na-en bijscholing

Allen nemen deel aan de na- en bijscholing georganiseerd door o.m. de onderstaande beroepsorganisaties. Dit garandeert dat zij in het vakgebied van de relatietherapie steeds bij de tijd blijven en vakbekwaam zijn.

 mindfullness en relatietherapieEFT relatietherapeut Relatiecoach en relatietherapeutzoek relatietherapeut

NVRG lidmaatschap

De Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) is een beroepsvereniging voor relatie- en gezinstherapeuten.
De NVRG bestaat sinds 1983 als zelfstandige specialistische psychotherapie vereniging. Daarvoor maakte de NVRG deel uit van de NVGP. Momenteel heeft de vereniging ruim 1800 leden.

Stichting EFT Nederland organiseert diverse trainingen in EFT voor de Relatiecoach en relatietherapeut

 Stichting-EFT is gelieerd aan de internationale overkoepelende EFT-organisatie ICEEFT (International Centre for Excellence Emotionally Focused Therapy). Wij garanderen het EFT-opleidingsniveau van bij ons aangesloten therapeuten, welke aansluiten bij de ICEEFT richtlijnen. Alleen (ICEEFT-erkende) registertrainingen leiden op EFT-Registertherapeut®.

Relatiecoach en relatietherapeut: het Centre for Behaviour Change  

Het Center for Behavior Change is een uniek initiatief dat de breedte en diepte van de academische expertise in gedragsverandering bij de UCL benut om belangrijke uitdagingen voor de samenleving aan te pakken. We zien dat gedragsverandering  steeds meer wordt erkend als centraal in menselijk welzijn, sociale cohesie en duurzaamheid. Gedragsverandering is een uitdagend en complex proces, waarbij theorieën, methoden en bewijzen van veel academische disciplines vereist zijn

Relatiecoach en relatietherapeut: de vereniging voor Mindfullness  
Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. In de definitie van mindfulness worden drie aspecten van deze aandacht benoemd die van belang zijn:
 • de aandacht is gericht
 • in het hier-en-nu en
 • niet (ver)oordelend

Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland