skip to Main Content

Ik hou niet meer van mijn partner

Ik hou niet meer van mijn man of vrouw: wat nu?

Ik hou niet meer van mijn partner. Het is helaas een veel voorkomende opmerking die we vaak horen. Vroeg of laat komt er in veel relaties een punt waarop het ‘ik hou van gevoel’ verdwenen is of lijkt te zijn. Als je jezelf betrapt op de gedachte “Ik hou niet meer van mijn man of vrouw” kan dat een erg beangstigende gewaarwording zijn. Zeker als jullie al langere tijd samen zijn en een heel leven hebben opgebouwd, eventueel met kinderen. Zomaar de handdoek in de ring gooien is er in dat geval vaak niet bij zonder ingrijpende gevolgen voor beiden. Veel mensen zitten dan ook niet te wachten op de ‘gewaarwording van ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw’. Meer dan genoeg mensen zoeken dan ook de nodige hulp in deze situatie, en dat is maar goed ook. Ik hou niet meer van mijn man of vrouw: wat nu? Daarvoor is het belangrijk om eerst bepaalde zaken goed te begrijpen. Daarom gaat Relatievakantie in dit artikel uitgebreid in op wat ‘houden van’ is, waarom deze gevoelens kunnen verdwijnen en wat jij en je partner eraan kunnen doen om de situatie te veranderen en hoe Relatievakantie hierbij kan helpen.

Wat is houden van?

De ‘ik hou van’ van emotie

“Ik hou van je.” Het is iets wat veel mensen over de hele wereld dagelijks tegen elkaar zeggen, maar wat is het nu eigenlijk? Het is als mens mogelijk om van veel verschillende dingen te houden. Je kunt van mensen houden, van dieren, dingen, je thuisstad, een artiest of band, een sporter of sportclub en ga zo maar door. In onze, en vele andere talen, wordt de term ‘ik hou van’ gebruikt om waardering voor iets of iemand uit te drukken. Het is in feite de hoogst mogelijke vorm van waardering. Daarbij is het goed om te beseffen dat houden van één van de vele emoties is die we als mens kunnen voelen. Aan de andere kant van het spectrum staat iemand haten of verafschuwen en in het midden bevindt zich apathie of onverschilligheid.

Houden van gevoel in je lichaam

Het houden van gevoel is niet alleen maar een emotie. Een emotie die zich simpelweg tot je hersenen beperkt. Lachen, huilen, honger, dorst, verdriet en nervositeit zijn allemaal fysieke uitingen van emoties. Neem hongergevoelens maar eens als voorbeeld. Als je honger hebt, voel je dit duidelijk in je maag. Daarbij krijg je de gedachte ‘Ik zou wel wat te eten lusten.’ Deze combinatie van een gedachte én een fysieke sensatie noemen we een emotie. In de liefde kan zich dit dus vertalen naar de gedachte: ‘Wat hou ik toch veel van hem of haar.’ en de fysieke sensatie van bij diegene willen zijn, diegene vast willen houden, kussen, aanraken etc.

ik hou niet meer van mijn partner, wat nu?

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Waarom hou ik niet meer van mijn man of vrouw?

Het ‘ik hou van’ van gevoel verdwijnt vaak door een verandering in een bepaald gedragspatroon. Het gedrag van je man of vrouw dat jij prettig vindt en welkom is, zorgt er in eerste instantie voor dat je van hem of haar gaat houden en hem of haar gaat vertrouwen. Na verloop van tijd kan het gedrag van je partner veranderen. Als het nieuwe gedrag, op zekere momenten, niet meer voldoet aan de eerder geschepte verwachtingen, doet dat een afbraak aan het opgebouwde vertrouwen. Vreemdgaan is hier een extreem, maar helder, voorbeeld van.

twijfel relatie verbreken

Het juiste gedrag

Als je jezelf betrapt op de gedachte “Ik hou niet meer van mijn man of vrouw” kun je waarschijnlijk heel goed aangeven waar het probleem in zit. Waarschijnlijk kun je goed aangeven welke soorten gedrag je partner vertoont, of juist niet meer vertoont, waardoor het ‘ik hou van’ gevoel wegebt. Toen jullie net een relatie kregen was er meer dan genoeg van het gedrag waar je juist verliefd op werd. Die verliefdheid is later overgegaan in ‘houden van’ en zodra dat gedrag niet meer overeenkomt met het gedrag waar je van bent gaan houden, ontstaat er een probleem en hou je op een gegeven moment niet meer van je man of vrouw.

Het ‘houden van’ gedrag

Een relatie is een situatie van geven en nemen gedrag. Maar wat is gedrag precies? Vraag het 10 verschillende gedragswetenschappers en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Bij Relatievakantie hebben we het teruggebracht tot alles wat je met je zintuigen waar kunt nemen, zoals wat iemand zegt en de manier waarop en de bewegingen die iemand fysiek maakt. Hoe summier die ook mogen zijn. Je voelt nu waarschijnlijk al wel aan hoe je gevoelens van houden van kunnen veranderen naarmate dat vertrouwde gedrag veranderd. Dan komt de vraag in je op: hoe hou ik weer van mijn partner?

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Hoe hou ik weer van mijn man of vrouw?

Van negatieve emotie naar positieve emotie

De vraag ‘hoe hou ik weer van mijn partner?’ gaat dus over het omzetten van negatieve emoties naar positieve emoties door middel van gedragsverandering. We beschrijven hieronder een stappenplan om dit aan te pakken. Het is verstandig om van tevoren te beseffen dat de volgende methodes geen universeel en altijd werkzaam medicijn vormen. Het is helaas niet zo dat het uitdovende vuur van de ‘ik hou van-emotie’ met de juiste combinatie van brandstof, zuurstof en temperatuur weer aangewakkerd wordt. Andersom is het helaas wel waar dat, als je er niks aan doet, jullie relatie sowieso eindigt als je al met het ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw-gevoel worstelt.

Stappenplan om weer van elkaar te gaan houden

Omschrijf en erken het probleem

Het eerste en het belangrijkste om te doen, is het helder omschrijven van het probleemgedrag. Daarmee bedoelen we dus het gedrag van één of beiden partners dat heeft gezorgd voor het ‘Ik hou niet meer van mijn partner’ gevoel. Krijg dit helder voor jezelf en bespreek het met je partner. Wat hierbij kan helpen is dat je, de volgende keer dat je partner het ongewenste gedrag vertoont, je niet meer de lieve vrede bewaart, maar het herkent en opschrift voor jezelf.

Bespreek het met je partner

Nu je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt welk gedrag zorgt voor het ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw-gevoel’, is het belangrijk dat je, ten eerste, zelf de vrijgekomen emoties daarbij laat bezinken en accepteert. Zodra je er klaar voor bent, is het zaak om het gesprek met je partner aan te gaan. Tijdens dit gesprek kun je er zomaar eens achter komen dat je partner heel anders over de situatie denkt. Onthoud hier goed dat ‘houden van’ een persoonlijke emotie is die door iedereen anders wordt ervaren. Zorg er daarom voor dat jullie in dit gesprek allebei duidelijk maken wat ‘houden van’ voor jullie betekent. Het algemene begrip leidt in problematische relaties namelijk alleen maar tot nog grotere problemen.

Schrijf het op

Als er iets is wat helpt bij het beter begrijpen van elkaar en het houden van elkaar, dan is het om alles zo helder mogelijk opschrijven. Door het gezamenlijk op te schrijven, zorg je ervoor dat:

 • het er ook is als jullie er niet zijn
 • afspraken niet verdwijnen in het luchtledige
 • je goed nadenkt voordat je het opschrijft
 • er geen discussie meer kan ontstaan over gemaakte afspraken

Probeer dit eens uit als je merkt ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw’. Merken jullie dat jullie hierna nog steeds geen verbetering aan kunnen brengen in jullie relatie? Dan kan professionele hulp zoals die van Relatievakantie jullie verder helpen.

ik hou niet meer van mijn man schrijven waarom niet

Professionele hulp bij het niet meer van je partner houden

Bijna alle cliënten die zichzelf betrappen op de ‘ik hou niet meer van mijn partner-gedachte’, vragen we of ze de bovenstaande zaken hebben besproken en op hebben geschreven. Bijna altijd is het antwoord daarop: “nee.”. Dat is natuurlijk ook niet vreemd: het is nu eenmaal lastig om dit te erkennen en te bespreken. Vaak is het nog niet eens met de partner besproken. Bij Relatievakantie hebben we daarom een persoonlijk traject in de vorm van een relatieweekend of een relatie intensive voor koppels die met gevoelens van ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw’ kampen.

Ons relatietraject

Tijdens een relatievakantie of een relatie intensive worden jij en je man of vrouw gevraagd op te schrijven wat ervoor nodig is om het ‘ik hou van gevoel’ weer terug te krijgen. Uit de praktijk blijkt dat de lijst van de vrouwelijke partner vaak aanzienlijk langer is dan die van de man. Dit komt door verschillende factoren die ervoor zorgen dat mannen en vrouwen het ‘ik hou van-fenomeen’ op een andere manier ervaren. Het verschil hiertussen heeft impact op het ‘houden van’ gedrag van mannen en vrouwen binnen een relatie. Daarom gaat een relatietherapeut van ons altijd met jullie aan de slag om de lijsten in te perken tot één vorm van ‘houden van’ gedrag. Daarbij gaan jullie allebei aan de slag met het rangschikken van welke vormen van gedrag je absoluut wel wil zien en bij elke vormen van gedrag je water bij de wijn kunt doen. Een compromis voor gedragsverandering waar beide partners achter staan en zich voor in gaan zetten.

Gedragsverandering

Nu jullie van elkaar weten welk gedrag jullie absoluut wel willen zien, wat niet en wat je tolereert van elkaar, is het tijd om aan gedragsverandering te beginnen. Je voelt vast al wel aan dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Dat is ook zo, en dat geldt voor iedereen. Wees dus niet te streng voor jezelf en voor elkaar op dit gebied. Om je op weg te helpen weer van je man of vrouw te gaan houden, pakken we hier de 6 stadia van gedragsverandering erbij aan de hand van Prochaska en DiClemente.

 • Voorbeschouwing
 • Overpeinzing
 • Voorbereiding
 • Actieve verandering
 • Stabilisatie
 • Terugval

Je zult het bovenstaande verhaal hierin terug zien en wellicht ook in welke fase jij (en je partner) op dit moment zitten.

gedrag veranderen wanneer je niet meer van je partner houdt

Stadium 1: voorstadium

Tijdens het voorstadium is de persoon in kwestie zich niet bewust van het gedrag en het probleem. Je partner weet hier dus nog niet dat jij niet meer van hem of haar houdt. Sterker nog: je bent je je zelf ook nog niet bewust van je ‘ik hou niet meer van mijn partner-gevoel’. Jullie herkennen hier nog niet dat het gedrag schadelijke effecten heeft op de relatie. Je signaleert wel problemen en ergernissen, maar plaatst ze nog niet in de context van een overkoepelend probleem. Dit wordt ook wel de statische fase genoemd en deze kan tot wel jaren duren. Het is de tijd die ervoor zorgt dat je gaat denken: ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw’.

Stadium 2: overwegen

In deze fase sta je enigszins open voor het nadenken over het probleem. Je hoort jezelf denken “Ik hou niet meer van mijn partner” en je ziet dat er gedrag plaatsvindt van je man of vrouw dat hier direct voor zorgt. In dit stadium is het belangrijk om te beseffen dat het besef er wel is, maar dat jij en je partner nog niet weten of jullie hier wel in willen veranderen. In dit stadium gaat het over bewustwording van gedrag en de gewaarwording ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw’. Het is hier nog te vroeg om actie te ondernemen.

Stadium 3: beslissing

In dit stadium hak je de knoop door. Je besluit hier iets aan de situatie te doen en je maakt concrete plannen om aan de slag te gaan met het ‘Ik hou niet meer van mijn partner-gevoel’. Hierbij kan het gaan om interne motivatie (iets bij jezelf willen veranderen omdat je het wil) of externe motivatie (iets willen veranderen om je relatie te redden).

Stadium 4: actie ondernemen

In deze fase ga je het gesprek aan met je partner en confronteer je je man of vrouw met waar je je aan stoort en dat je gevoelens voor hem of haar aan het verdwijnen zijn. In deze fase ga je samen aan de slag om het praten en het opschrijven van ideeën en plannen. Het is in deze fase ook mogelijk dat je de professionele hulp inschakelt. Je gaat actief met je partner werken aan het omkeren van het ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw-gevoel’.

Stadium 5: volhouden

In deze fase hebben jij en je partner besluiten genomen en zijn jullie tot compromissen gekomen. Als het goed is, komt in deze periode langzaamaan het ‘ik hou van je’ gevoel weer terug. Belangrijk in deze fase is het voorkomen van een terugval in oud gedrag. Het is dus belangrijk dat jij en je partner elkaar steunen en motiveren in deze fase.

Stadium 6: terugval

Het afleren van gedrag is nu eenmaal aanzienlijk moeilijker dan het aanleren ervan. Een terugval is dan ook een wezenlijk onderdeel van elk veranderproces. Wees niet bang: er is op dit punt nog geen man overboord. Zit je in de ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw-situatie’ en merk je dat hij of zij is teruggevallen in oud gedrag? Ga dan vooral niet oordelen en bekritiseren. Daarmee gooi je de deur gegarandeerd dicht. Motiveer hem of haar juist en ga samen weer praten over hoe jullie deze terugval aan gaan pakken.

Wat te doen bij aanhouden verkeerd gedrag?

Als je de bovenstaande stadia hebt doorlopen en, voor je gevoel, er alles aan hebt gedaan om weer van je man of vrouw te gaan houden, kan het zo zijn dat je nog steeds geen gewenst oud gedrag terugziet. Hierdoor blijf je het gevoel houden van ‘ik hou niet meer van mijn man of vrouw’. In dat geval kan een time-out nuttig zijn. Bij een time-out onderscheiden we bij Relatievakantie 3 soorten time-outs:

 • Time-out: urgentie
 • Time-out: willen
 • Time-out: kunnen

time out in relatie

Time-out: kunnen

In elke vorm van een gekozen time-out, kan een relatietherapeut van Relatievakantie hulp en ondersteuning bieden. Op deze vorm van een time-out heeft de therapeut misschien nog wel de minste invloed. Op dit punt is er namelijk nog sprake van de wil en de mogelijkheid om het ‘ik hou niet meer van mijn partner-gevoel’ terug te krijgen. Duurzame verandering dus. Merk je na verloop van tijd dat dit niet gaat, dan kunnen de andere vormen van een time-out uitkomst bieden.

Time out: willen

Bij deze vorm van een time-out kan de time-out helpen om duidelijk te maken wat je nu wil in het leven. Als je je vaak druk maakt om wat wel of niet ‘kan’ vergeet je soms je eigen wensen. Misschien wil je niet scheiden van je partner waar je niet meer van houdt, omdat scheiden te duur is. Of je wil de financiële ellende die komt kijken bij het verkopen van jullie huis niet. Deze time-out kan je helpen duidelijk te maken wat je nu echt wil in je leven. Of je nu nog van je partner houdt of niet. Een relatietherapeut van Relatievakantie kan je hier altijd in bijstaan.

Time-out: urgentie

Als je al zo lang niet meer van je partner houdt en alles al geprobeerd is, dan moet er het besef zijn dat het een kwestie van overleven wordt. Er komen dan, vanuit een intrinsieke drijfveer, behoeftes om de relatie te redden. Dit komt vaak voort vanuit vele goede voorgaande jaren, de wens om de kinderen het leed van een gebroken gezin te besparen of uit financiële noodzaak. Een time-out kan helpen om de noodzaak helder te maken voor jezelf en je man of vrouw. Ook hier kan een therapeut van ons je altijd in bijstaan.

relatiecoach gratis advies

Kom je er niet uit? Neem contact op

Heb je het gesprek met je man of vrouw gevoerd, maar komen jullie er samen niet uit? Merk je nog steeds dat je regelmatig denkt: ‘ik hou niet meer van mijn partner?’ Of jullie nu al een vorm van hulp hebben geprobeerd en/of een time-out. Schaam je vooral niet. Je bent zeker niet de enige die worstelt met de gedachte “Ik hou niet meer van mijn partner”. Relatievakantie staat klaar om jullie verder te helpen de liefde te herontdekken. Informeer gerust naar onze mogelijkheden voor relatietherapie en coaching. Plan vandaag nog een afspraak door te bellen naar: +31 (0)611140465, te mailen naar: info@relatievakantie.com of via het contactformulier.

Back To Top