skip to Main Content

Hoe kun je de emotionele verbinding in een relatie herstellen?

De emotionele verbinding in een relatie herstellen

Als er iets centraal staat in een relatie tussen twee mensen, dan is het wel de emotionele verbinding. We denken bij een emotionele verbinding al snel aan een romantische relatie tussen twee mensen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een sterke emotionele verbinding tussen twee mensen overal van belang is. Ook tussen vrienden en familieleden. We willen ons nu eenmaal allemaal verbonden voelen met de mensen waar we om geven. Om dat gevoel van verbondenheid te krijgen, moeten we een emotionele verbinding ontwikkelen met elkaar. Deze is essentieel voor een betekenisvolle relatie. Zoals ik net al aangaf, kan dit tussen allerlei mensen ontstaan. In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op wat er gebeurt als deze emotionele verbinding in een relatie beschadigd raakt. Iets wat is ontstaan kan namelijk ook weer verdwijnen. Dus hoe kun je de emotionele verbinding in een relatie herstellen? Relatievakantie vertelt je in dit artikel meer over emotionele verbinding met partners, waarom het essentieel is als investering in een betekenisvolle relatie en hoe je deze opbouwt, onderhoudt en herstelt.

Wat is emotionele verbinding?

Om te weten hoe je deze verbinding opbouwt, onderhoudt en herstelt, is het belangrijk om te weten wat emotionele verbinding precies is. Ten eerste is emotionele verbinding geen overbodige luxe, het is een absolute vereiste om gezonde, bevredigende relaties op te bouwen en deze ook echt betekenisvol en ondersteunend te houden. Een emotionele verbinding is een speciale band die je met iemand hebt. Een emotionele verbinding zorgt ervoor dat je het met iemand over meer kan hebben dan alleen koetjes en kalfjes zoals het weer of wat er tijdens de lunch gegeten is. Een emotionele verbinding in een relatie gaat over het delen van gevoelens en je kwetsbaar durven op te stellen naast elkaar. Bij een gezonde emotionele verbinding voel je met elke vezel in je lichaam dat je deze persoon kunt vertrouwen en dat hij of zij er echt voor je is als je dat nodig hebt.

Twijfel over relatie

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Emotionele verbinding in een relatie

Het moge duidelijk zijn dat deze verbinding in een romantische relatie al helemaal belangrijk is. Deze vorm van verbinding is ontzettend gezond voor de geest. Het is dan ook de belangrijkste reden dat mensen zo graag een (gezonde) relatie hebben. We herkennen een gezonde emotionele verbinding allemaal zodra we deze voelen, maar toch kan het voor veel mensen lastig zijn om hier concrete pijlers aan te geven. Ter ondersteuning zet Relatievakantie hier 6 tekenen van emotionele verbinding op een rij.

twijfel relatie verbreken

6 tekenen van emotionele verbinding

1. Oprechte glimlachen

Als glimlachen eenvoudig gaat naar elkaar en als elke glimlach naar elkaar oprecht is, is dat een teken van een comfortabele, emotionele verbinding. Een echte glimlach, een glimlach die ook de ogen doet oplichten, is een uiting van een gevoel van vreugde en begrip. Als je dit samen deelt, is dat een goed teken van waardering en vertrouwen van en in elkaar.

2. Gedeeld gelach

Lachen is de universele taal van verbinding. Gedeeld lachen om zaken als ‘inside jokes’ of soortgelijke ervaringen duiden vaak op een diepere emotionele verbinding.

3. Een gevoel van vertrouwen

Vertrouwen is van fundamenteel belang in elke betekenisvolle relatie. Het is vaak het eerste teken van een sterke emotionele verbinding. Wanneer vertrouwen is bewerkstelligd, voel je je veilig genoeg om open te stellen, kwetsbaarheid te omarmen en je authentieke zelf te zijn naar de ander.

4. Troost in stilte

Bij een gezonde emotionele verbinding zijn er soms simpelweg geen woorden nodig. Samen zijn in een comfortabele stilte zonder de drang te voelen om elke seconde op te vullen met woorden, is een teken van een dieper niveau van begrip tussen twee mensen.

5. Open communicatie

Communicatie is natuurlijk van groot belang in elke relatie. Open en eerlijke communicatie wijst vaak op een sterke emotionele verbinding. Het getuigt van gedeeld begrip en oprechte comfort bij het uiten van je persoonlijke gevoelens.

6. Non-verbale signalen

Het vermogen om elkaars non-verbale signalen, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal, te begrijpen en erop te reageren, duidt vaak op een dieper niveau van emotioneel begrip en emotionele verbinding.

Verslechteren emotionele verbinding in een relatie herstellen

Als je in een gelukkig relatie zit, is dat omdat het merendeel van de bovengenoemde tekenen afgevinkt kunnen worden. Naarmate een relatie langer duurt, kunnen er diverse redenen zijn waarom de emotionele verbinding schade oploopt. Er kunnen externe factoren zoals stress door werk of verdriet door het verlies van een dierbare optreden. Je niet verbonden voelen met je partner is dan ook een bijzonder onaangenaam gevoel waar je graag snel vanaf wil. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de emotionele verbinding met je man of vrouw te herstellen. Deze zijn in feite niet heel veel anders dan de manieren waarop de emotionele verbinding in eerste instantie is ontstaan. Daarom zet Relatievakantie hier wat oefeningen en activiteiten op een rij waarmee jij en je partner vandaag nog mee aan de slag kunnen.

1. Oefen met actief luisteren

Als iemand praat, stop dan en luister echt. Dit betekent dat je niet alleen de woorden hoort die ze zeggen, maar dat je ook de emoties erachter probeert te begrijpen. Leg je telefoon weg als je samen bent en kijk elkaar aan als je samen praat. Herhaal eventueel woorden die door je partner worden gezegd. Door dit te doen, laat je je partner zien dat je echt luistert en dat je oprecht geïnteresseerd bent.

2. Werk aan open communicatie

Maak duidelijk dat je samen weer een veilige ruimte wilt hebben voor open en eerlijke communicatie. Spreek met elkaar af dat je samen je gevoelens wilt kunnen delen zonder te oordelen over elkaar. Of dit nu gewoon gevoelens van blijdschap zijn of gevoelens van verdriet. Zo maak je een plek voor elkaar waar je elkaar weer kunt leren begrijpen en ondersteunen.

3. Oefen empathie

Empathie is niet alleen begrip hebben voor andermans leed. Empathie is het voelen en begrijpen van de emoties van de ander. Als je partner verdrietig is, dan probeer je uiteraard die pijn te begrijpen en troost te bieden. Daar hoort ook bij dat, als je partner blij is, je dan ook die vreugde deelt met hem of haar. Empathisch zijn is op een effectieve manier er zijn voor je partner en op deze manier de band te herstellen.

4. Omarm kwetsbaarheid

In het kader van ‘practice what you preach’ is het goed om jezelf met al je sterktes en zwaktes te laten zien aan je partner. Na verloop van tijd kan het namelijk gebeuren dat dit minder wordt. Stel je dus weer op voor je angsten en dromen om je partner te laten zien dat hij of zij dit ook met een gerust hart kan doen. Dit blaast het vertrouwen weer nieuw leven in.

5. Geef prioriteit aan qualitytime

Continuïteit is belangrijk voor elke relatie. Zorg daarom voor voldoende qualitytime. Dit kan van alles zijn: een wandeling in het park, een kopje koffie samen of zelfs gewoon lekker naast elkaar op de bank zitten. Het belangrijkste is dat je samen er bent en de ruimte hebt voor elkaar om de emotionele band met elkaar weer te laten groeien.

6. Oefen waardering

We willen allemaal gewaardeerd worden. Een gevoel van waardering kan dan ook zeker de emotionele verbinding versterken. Erken en waardeer de kleine dingen die je partner voor je doet. Zo zorg je ervoor dat je partner zich gezien voelt en het voorkomt dat het gaat lijken alsof jij je partner vanzelfsprekend bent gaan vinden.

7. Zoek en biedt feedback

Een belangrijk onderdeel van emotionele verbinding is dat je samen op dezelfde lijn zit. Het is altijd goed om samen te praten over hoe jullie over de relatie denken. Dat kan jullie allebei helpen om de delen van elkaar te begrijpen waar jullie misschien wat meer moeite mee hebben. Ben dus niet bang om elkaar feedback te geven en wees ook vooral niet bang om feedback te ontvangen. Blijft altijd open hierin en schiet vooral niet meteen in de verdediging.

8. Ontdek mindfulness meditatie

Tot slot zijn er, naast al deze gezamenlijke oefeningen, ook individuele oefeningen die je kunt doen. Denk maar aan mindfulness meditatie. Concentreer je op je ademhaling, verwijder de afleiding en luister naar je ademhaling. Zo leer je jezelf te concentreren op de belangrijke zaken om al het onbelangrijke achterwege te laten.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

relatiecoach gratis advies

Emotionele verbinding kwijt? Ga op relatieweekend

Heb je alles geprobeerd om de emotionele verbinding in je relatie te herstellen, maar lukt het maar niet? Heb jij moeite met je emoties tonen of praat je partner niet? Laat ons je helpen! Ga op relatieweekend en werk samen met je partner aan een betere emotionele verbinding met elkaar. Zo kom je snel uit deze moeilijke periode in jullie relatie. Wil je niet op relatieweekend, maar wel in relatietherapie? Bij ons kun je ook terecht voor online relatietherapie, face-to-face relatietherapie of online individuele relatiecoaching. Vul ons contactformulier in en plan een kennismakingsgesprek met ons in. Heb je vragen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij Relatievakantie? Laat ook dan een bericht voor ons achter.

Back To Top