skip to Main Content

Wat is EFT?

Alles over EFT Relatietherapie

EFT relatietherapie, ofwel Emotionally Focused Therapy, is een effectieve vorm van relatietherapie die is gericht op de emoties en de communicatie tussen u en uw partner. Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping: dat is namelijk de basis van iedere relatie. Relatievakantie is als EFT relatietherapeut gespecialiseerd in het bieden van EFT therapie met goede resultaten. Op deze pagina leest u meer over EFT. Wat is het en hoe werkt het? Wilt u meer weten over EFT of heeft u belangstelling voor een EFT therapiesessie bij Relatievakantie? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is EFT relatietherapie?

Wat is EFT? EFT is een alternatieve relatietherapie die is ontwikkeld door Gary Craig, een master in Neuro-linguïstisch programmeren (NLP), personal coach en voormalig ingenieur. EFT is een energiepsychologie die wereldwijd toegepast wordt bij allerlei klachten. Hierbij kunt u denken aan lichamelijke klachten en ook psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn of rugklachten. Verder wordt EFT gebruikt om trauma’s, fobieën en verslavingen te behandelen. Met EFT is het mogelijk om vrijwel elk probleem afzonderlijk te behandelen door het probleem te scheiden in specifieke herinneringen en die weer onder te verdelen in aspecten. Aspecten kunnen van alles zijn: dat kunnen symptomen, triggers, lichamelijke sensaties, emoties en gevoelens en ook oordelen zijn.

logo-eft

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

De grondbeginselen van EFT

De grondbeginselen van EFT zijn:

  • Niemand is gemaakt om alleen te zijn
  • In de veilige aanwezigheid van een geliefde kunt u meer aan
  • Ieder mens voelt zich goed in een veilige en verbonden relatie
  • EFT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie met als doel om partners weer samen te brengen. Belangrijk is hierbij wel dat beide partijen bereid zijn om zich open te stellen en in te zetten voor de relatie.

wat is eft relatietherapie

Emoties aan de basis van EFT

Emoties staan aan de basis van EFT-relatietherapie. Wat speelt er bij u? Wat speelt er bij uw partner? Behoeften, verwachtingen en verlangens uitspreken en écht naar elkaar luisteren is een kunst. EFT relatietherapie biedt u ondersteuning en begeleiding, zodat er weer ruimte ontstaat om elkaar te zien en te horen. Om de binnenwereld van een ander te kunnen begrijpen, is open communicatie essentieel. Zo kan het regelmatig voorkomen dat stellen een moeilijke periode doormaken en hierdoor problemen ervaren.

EFT relatietherapie in stappen

Bij EFT relatietherapie worden een aantal stappen gezet totdat de cliënt volledig vrij is. Als eerste wordt er gemeten hoe sterk de negatieve emotie in de relatie is. Dit noemt men de sudmeting. Deze onbewuste weerstand die een goede relatie of genezing tegenhoudt, kan worden doorbroken door de volgende zin steeds opnieuw uit te spreken: “Ik accepteer mezelf helemaal ondanks ……” Tijdens het uitspreken van deze zin wordt er over de zogenaamde ‘sore spot’ gewreven of op het “karate punt” geklopt als de herinneringswoorden (bijv. mijn hoofdpijn) worden uitgesproken. Daarna wordt opnieuw een meting verricht.

EFT relatietherapie aan huis ook mogelijk

Voor een EFT behandeling hoeft u niet per se naar een professionele hulpverlener te gaan. Deze EFT techniek kunt u ook heel goed thuis zelf toepassen. Het is zeer simpel en de resultaten zijn eindeloos, aldus EFT Nederland. EFT is samengesteld uit diverse alternatieve therapieën zoals NLP, mindfullness, bodyscan, acupressuur en E.M.D.R. Door deze technieken te combineren in EFT is het de bedoeling om het vegetatieve zenuwstelsel middels de meridiaan energetisch herstellen.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

De herkomst van EFT

  • NLP: Neuro-linguïstisch Programmeren (NLP) is een model voor doelgerichte verandering, waarin de innerlijke beleving en het overdraagbaar maken van bijzondere menselijke vermogens centraal staan. Lees hier meer over NLP.
  • Mindfullness: mindfullness is een Boeddhistische meditatietechniek waarbij u leert om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.
  • Acupressuur: acupressuur is een massage van de drukpunten. Deze techniek is vergelijkbaar met acupunctuur, maar dan zonder het gebruik van naalden.
  • EMDR: Met deze techniek wil men een traumatische herinnering opnieuw laten beleven. Door middel van een afleidende handeling ervoor zorgen dat de verwerking hiervan wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt een andere betekenis aan de gebeurtenis gegeven (uitleg).

EFT: toevalstreffer of wetenschap?

De ontdekking van EFT was empirisch en toevallig. Dit betekent niets anders dan dat men door toeval de werking van EFT heeft ontdekt en op basis van deze ervaring een hele techniek heeft gebaseerd. Deze techniek is niet rationeel, maar uitsluitend op waarneming gebaseerd. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de acupunctuurpunten en hersenen om EFT wetenschappelijk te kunnen bewijzen. Hieronder leest u nog een aantal uitspraken die in het EFT handboek staan.

EFT quotes uit het EFT handboek

‘De oorzaak van alle negatieve emoties is een ontregeling in het energiesysteem van het lichaam’.

‘Negatieve emoties ontstaan wanneer u afgestemd bent op bepaalde gedachten of omstandigheden die op hun beurt uw energiesysteem tot een ontregeling voeren’.

‘Zoals de juiste stroming van het bloed door het lichaam vitaal is voor de gezondheid, zo is het ook gesteld met de juiste stroming van energie door de meridianen. Als die energetische stroming met EFT gebalanceerd wordt, moet het wel een positief effect hebben op het lichaam.’

‘Iemand behandelen op afstand is weliswaar al langer bekend, onder andere uit de kinesiologie, maar slaagt er steevast in de wenkbrauwen omhoog te krijgen bij de meeste mensen. Vraagt u mij niet hoe het precies werkt, want dat weet ik niet. Ik weet alleen dat mensen regelmatig hun ervaringen blijven opsturen en dat het aantal successen te groot is om het met ‘dat is gewoon toeval’ te worden afgedaan.’

eft quotes

relatiecoach gratis advies

Relatietherapie bij relatievakantie

Heeft u een relatie die niet zo lekker loopt en wilt u samen kennismaken met EFT relatietherapie? Of wilt u meer weten over hoe Relatievakantie jullie als koppel kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op.

Back To Top