Wat is relatietherapie?

We kunnen ons voorstellen dat je niet bekend met het werk van een relatietherapeut of relatiecoach. De interesse daarvoor komt pas als je het nodig hebt. Of iemand vind dat je dat nodig hebt. Vragen die je zou kunnen hebben zijn

 • Wat houdt het vak in?
 • Waarom therapie?
 • Welke soorten van relatie hulp zijn er?
 • Wie mag zich een relatietherapeut noemen?
 • Hoe bepaal je wat en wie goed voor je is?
 • Wat zijn de tarieven en condities?
 • Welke vorm van relatietherapie past bij ons?

Onderstaand hopen we deze en andere vragen voor je te beantwoorden.

Welke relatietherapie past bij ons?

Om maar met het antwoord op de laatste vraag te beginnen. Je gaat met een persoon in zee. Van vlees en bloed. Wat alle advertenties en verwijzers (huisartsen) je ook mogen doen geloven, je moet kiezen uit een groot aanbod van personen. Die wel hun voorkeuren voor een bepaald “gereedschap” of werkwijze/ techniek. Maar kiezen voor een methode is ongeveer hetzelfde als kiezen voor een garage waar ze boormachines van het merk Bosch gebruiken. Wel zinvol is om naar referenties te vragen, kwalificaties, nascholing.

Ons team

Wij zijn een ervaren team van communicatietrainers, relatiecoaches en psychologen. Een gecertificeerd EFT en Mindfullness team. We houden er niet zo van om ons zelf op de borst te kloppen. Het allerbelangrijkste bewijs dat we goed zijn in ons werk krijg je door een cliënt van ons te bellen

Niet de (wetenschappelijke methode), maar de persoon

Uit veel recent onderzoek blijkt dat niet de methode het succesvolle resultaat bracht maar het gedrag en de aanpak van de relatietherapeut of relatiecoach zelf. Zijn toegankelijke persoonlijkheid, taalgebruik, toon van spreken en de sfeer die hij of zij daardoor weet te scheppen zijn van grote invloed. Een goed verloop van de relatietherapie staat of valt met de persoonlijke kwaliteiten-kennis en vaardigheden van de relatietherapeut. Daarmee is niet gezegd  dat uit de wetenschap niet veel goede inzichten zijn voortgekomen. Maar een slechte timmerman wordt geen goede door beter gereedschap.

Een goede relatietherapeut? 9 zoektips

Je woont in een stad of een dorp in Nederland. Je hebt er misschien al wel met je partner over gesproken. Of vrienden.

Er zijn bijvoorbeeld meer dan 300 zelfstandig gevestigde relatietherapeuten in  een stad als Amsterdam e.o. Allemaal profileren ze zich via hun website of facebook. Gemiddeld heb je voor een middelgrote stad keuze uit 20 relatietherapeuten. Gestalttherapeuten, psychologen etc.

Start tip:Intensief

relatieweekend is intensief 245x163

Uren maken

Het gros van de relatietherapeuten werkt op basis van het consult. In combinatie met “huiswerk”. Wij geloven daar niet in. Je dagbesteding en dagritme geven onvoldoende ruimte voor de tijd die nodig is om te oefenen met het nieuwe gedrag dat nodig om je relatieprobleem op te lossen. Laat staan voor het maken van huiswerk.

Cliënt! Geen patiënt!

Therapie gaat er van uit dat er iets mis is (dat is ook waar alle aandacht naar toe gaat). De meeste therapeuten zoeken daarom naar wat er mis is. Vanuit het probleem wordt een therapeutische aanpak bedacht die je moet volgen (anders ben je therapie-ontrouw!!). Je snapt al dat dat niet ons‘ding’ is. Voor ons ben je een bijna- team dat nog niet over de vereiste team-spirit, kennis en vaardigheden heeft om een team te zijn.

Consult therapie

Het gros van de relatietherapeuten werkt op basis van het consult. In combinatie met “huiswerk”. Wij geloven daar niet in. Je dagbesteding en dagritme geven onvoldoende ruimte voor de tijd die nodig is om te oefenen met het nieuwe gedrag dat nodig om je relatieprobleem op te lossen. Laat staan voor het maken van huiswerk. Bovendien verlies je veel tijd met opstarten en afsluiten van de sessies, reistijd.

Het resultaat van relatietherapie

Relatietherapie of liever relatiecoaching gaat over het omgaan met en overwinnen van acute of chronische conflicten in een liefdesrelatie. Het doel van de relatietherapie is om de communicatie-,probleemoplossings- en onderhandelingsvaardigheden van de twee partners te versterken. In de loop van de  relatietherapie leren beide partners de achtergrond van de conflicten en hun eigen rol daarin te begrijpen en tegelijkertijd hun partner beter te begrijpen. Ze werken ook standaard gespreksvormen uit met de relatietherapeut om beter om te gaan met problemen en stressvolle situaties.

Nu een probleem oplossen

Relatietherapie kan een actueel probleem oplossen, een verergering van problemen voorkomen of gewoon een ‘check-up’ bieden voor een gelukkig paar dat een overgangsperiode of verhoogde stress doormaakt. Veel voorkomende aandachtspunten bij relatietherapie zijn onder meer problemen met geld, ouderschap, seks, ontrouw, schoonfamilie, chronische gezondheidsproblemen, onvruchtbaarheid, gokken, verslaving, emotionele afstand en vaak conflicten

Per uur of een vast bedrag

Relatietherapie hoort bij relatietherapeut. Of relatiecoach. Er zijn 2 hoofdvormen. Consult therapie. Net als bij een advocaat. Je betaalt per uur. En intensieve meerdaagse therapie. Je betaalt vooraf een vast bedrag.

De auto doet ineens raar!

Als je naar de garage gaat omdat je een “raar geluid” vanuit de motorkap hoort als je opschakelt, dan zal de monteur je als eerste “ondervragen” over dit verschijnsel. Wanneer het zich voordoet. En onder welke omstandigheden. Bij een koude of ook warme motor.

Verplaatst zich in zijn cliënt

Kortom hij probeert een nauwkeuriger beeld te krijgen van het probleem. Daarna gaat zij of hij op zoek- in zijn hoofd- naar de meest voor de hand liggende oorzaken. Maar hij start met de probleembeschrijving. Hoe meer informatie jij geeft, hoe beter de diagnose en hoe minder kosten gemaakt worden als gevolg van een verkeerde diagnose. De monteur die de hele levensloop van de auto wil weten, de motor, versnellingsbak en wielen demonteert, terwijl er alleen een nieuwe accu in moet is wellicht een goede verkoper maar dient jouw belang niet. Hetzelfde speelt bij de te “nieuwsgierige” relatietherapeut.

Wie is cliënt?

Relatietherapie is goed voor elke vorm van relatie, of partners nu heteroseksueel, gemengd, jong, oud, dating, verloofd of getrouwd zijn. In ieder stadium. Zo kan een pas verloofd stel voorhuwelijkse in Relatietherapie een onschatbare kans vinden om aan de verwachtingen van de relatie te voldoen voordat ze trouwen. Een ander stel, samen 25 jaar, zou kunnen ontdekken dat relatietherapie een effectieve manier is om een gevoel van opwinding en romantiek in hun relatie terug te krijgen.

Voor iedereen die Nederlands, Engels of Spaans spreekt

Relatietherapie in het buitenland. Wanneer een relatie-laten we voor het gemak aannemen dat die gebaseerd is op liefde- buiten Nederland ontstaat of voortgezet wordt , vallen er factoren weg en gaan andere een mogelijke rol spelen in de bepaling van wat een ´kwalitatieve ´goede relatie is. Maar ook dan kun je een cliënt van ons worden. We spreken 3 talen vloeiend.

3 cliënten

We onderscheiden 3 cliënten; de 2 relatie-partners en het “collectief “de relatie”. Afhankelijk van de problematiek en de voortgang zullen er dan ook zowel 1 op 1 als 1 op 2 gesprekken zijn. Daarmee is gewaarborgd dat uw beiden volledig vrij kunt zijn in het uiten van uw persoonlijke drijfveren en behoeften en verwachtingen. De 1 op 1 gesprekken blijven privé. Tenzij u zelf aangeeft dat met de ander te willen delen.

Samen Is het Best

Je kunt een Relatie Intensive samen of alleen boeken. Het ideaal is om die 2,3 of 5 dagen samen door te maken. Het achter je kunnen laten van een relatieprobleem gaat zo het snelst.

Relatietherapie | Intensief  Voor Mij Alleen

Maar als “the Best” niet haalbaar is dan maar “Next Best” zeggen wij. Wat je in een Relatie Intensive ontwikkelt is de vaardigheid om in de gesprekken met elkaar niet te eindigen in een ruzie maar in een compromis. Als je kiest voor de Individuele Route dan leren we bovendien hoe jij je partner zo ver krijgt dat die die vorm van met elkaar praten ook gaat toepassen.Hoe overtuig ik mijn partner?

De nog nooit gestelde vraag

Een goede relatietherapeut stelt daarom in eerste instantie alleen maar vragen. Ook de vragen waar je nooit antwoord hebt gekregen. Wij doen dat ook voordat je begint. Ondermeer door middel van online vragenlijsten.

Nadoen!

Het stellen van alle mogelijke vragen; over ieder onderwerp. Goed geformuleerd en goed getimed. Dat is de wat je vooral van een succesvolle relatiecoach kunt leren. Dat is het begin van een goede relatiecommunicatie. Je kopieert dus in feite het gedrag van je “rolmodel”.

Wat zijn de symptomen?

Om te weten of wij jullie kunnen helpen is het belangrijk dat jezelf en wij een zo volledig mogelijk beeld hebben van wat er aan de hand is. Van de symptomen waaraan de relatie lijdt! Daarom hebben we een aantal online vragenlijsten voor je klaar gezet. Als je die invult krijg je al een goed beeld over hoe je tegen het gedrag van je partner en jezelf in de relatie aan kijkt. En wij natuurlijk ook Klik hier voor de tests

Wanneer heeft het zin?

Met jouw antwoorden kunnen wij- relatiecoaches van Relatievakantie– een goede inschatting maken van

 • hoe zinvol het is om online relatietherapie te starten?
 • wat en hoeveel nodig is?
 • * wie van jullie heeft wat voor ondersteuning nodig?

*het kan zijn dat je samen aan de slag wilt en gaat. Of dat er alleen voor één van jullie wat ondersteuning nodig is. De keuze aan jullie; wij adviseren.

Relatie APK + Advies

Je kan maken van de Relatietests het vergelijken met een APK. Alleen dan voor de liefdesrelatie. Met de resultaten van Je Relatie APK en een adviesgesprek- waarin wij onze beoordeling van je situatie geven- kun je beter beslissen of en wat je gaat doen. Als je je vragenlijst hebt ingevuld, krijg je binnen 24 uur van ons een uitgeschreven advies. In PDF-vorm.

Adviesgesprek

Daarna en daarnaast bieden we je de mogelijkheid om een 0,5 uur adviesgesprek met ons te hebben. Daarin bespreken we ons advies en kun je al je vragen en opmerkingen kwijt. We zouden het leuk vinden als je uiteindelijk voor ons kiest maar het belangrijkste vinden we dat je een goede beslissing kan nemen op basis van een goed en volledige advies.

Wat is de opdracht aan de garage?

Als door gesprekken met jullie en bestudering van jullie antwoorden op de relatietest, wij -als externe adviseur nog- ons een beeld hebben gevormd over de situatie en de betrokken personen, kunnen wij dat jullie in de vorm van een advies vertellen. Maar wat natuurlijk even belangrijk is te weten wat jullie verwachten. Wat is jullie doel. Wat is de opdracht aan ons?

Het eens zijn over de opdracht aan ons

Dat lijkt misschien een overbodige stap. Maar we verzekeren je dat- door ervaring wijzer geworden- binnen een (echt) paar heel verschillende verwachtingen en doelen kunnen bestaan. Verborgen of openbaar. Daarom dat wij als opdrachtnemer graag dat met jullie willen afvinken. Een voorbeeld van wat je zou kunnen verwachten van ons? Klik hier

Relatietherapie, een vak?

Ja stellen helpen bij het oplossen van hun relatieprobleem of relatiecrisis, is een vak. Daarin moet je je bekwamen. Maar je moet vooral veel talent hebben. Er is zijn verenigingen van professionals die een bepaalde methode of werkwijze prefereren of daarin opgeleid zijn. Zoals de NVRG, EFT.

Het belangrijkste hulpmiddel

Het enige instrument dat iemand -die zich relatietherapeut noemt -heeft is zichzelf. Hij praat met je. Stelt je heel veel vragen. Laat je met elkaar praten. Door elkaar vragen te laten stellen. Geeft je oefeningen en feedback. Alles op een zodanige manier en zo getimed en gecoacht dat je uiteindelijk je relatieproblemen achter je laat. Oh ja…en heeft geen toverstokje.

De vergelijking met een advocaat

Een advocaat schrijft brieven namens jou, gaat naar een zitting. Een advocaat luistert, kijkt, praat.Belt op. Vertegenwoordigt jou!

Een relatietherapeut luistert, kijkt, praat. En veel van zijn praten is vragen stellen aan jou of jullie beiden. Of door praten je iets aanleren of trachten af te leren. Meer kan hij of zij eigenlijk niet.

Een advocaat vertegenwoordigt jou! Verdedigt jou. Komt voor je op. Trekt ten strijde. Is alles behalve neutraal. Gelooft (het meeste van) wat je zegt.

Een relatietherapeut vertegenwoordigt jou niet! Verdedigt jou niet. Komt niet voor je op. Trekt niet voor je ten strijde. Is 100% neutraal. Gelooft (het meeste van) wat je zegt tot jezelf bewezen hebt dat dat onterecht was.

Relatietherapie. Daar zitten 2 belangrijke woorden in. Relatie en therapie. Om met het laatste te beginnen. Waar denk je aan bij het woord therapie? De meeste mensen denken-blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht- aan genezen, helen, psycholoog, schaamte, onderzoek doen naar de diepere oorzaken. Iets wat lang duurt. En het woord relatie? Daarover zal in de regel veel duidelijkheid bestaan. 2 personen die er vrijwillig voor gekozen hebben met elkaar het leven te delen. Maar zich ook niet ten volle bewust zijn van de gevolgen van die beslissing.

De vergelijking met een sportcoach

Een therapeut spreekt over behandelingen. Voor coaches- zoals wij- een vreselijk woord. Je gaat er naartoe als je iets mankeert. Heb je last van je gebit dan ga je naar de tandarts. Heb je onverklaarbare rode bultjes dan ga je naar een dermatoloog. Zo ga je dus ook naar een relatietherapeut als er iets aan je relatie mankeert. Maar is dat eigenlijk altijd wel zo? Een liefdesrelatie is een team in zijn meest elementaire vorm. En een goed team zijn, dat is hard werken. Periodes dat het niet lukt horen bij het leven van ieder team. Bij grotere teams in bedrijven, zorg of onderwijs, maar ook bij gezinnen en stellen.

Ligt het aan 1 berijder?

Therapie gaat er van uit dat er iets mis is (dat is ook waar alle aandacht naar toe gaat). De meeste therapeuten zoeken daarom naar wat er mis is. Vanuit het probleem wordt een therapeutische aanpak bedacht die je moet volgen (anders ben je therapie-ontrouw!!). Je snapt al dat dat niet mijn ‘ding’ is. Ik vind namelijk dat je helemaal oké bent. Er is iets met de teamspirit en het samenspel. De benutting van de talenten. Er moet nog wat worden geschaafd aan de kennis en vaardigheden. Door elkaar wat te gunnen, oefening en volharding komt het goed.

De relatiecoach

Neem een voetbalteam. Als het team uit vorm is, spelers op elkaar mopperen, ego’s elkaar in de weg zitten of grasmoeheid  toeslaat, dan kijkt iedereen naar de coach. Want een goed team is het resultaat van noeste arbeid. Van afzien. Van elkaars talenten gebruik maken. Dat vereist afstemming, in dienst van iemand willen spelen om een hoger doel te bereiken. Op elkaar ingespeeld raken, eigen ambities opzij zetten, opofferingsgezindheid. Je zet niet 11 man bij elkaar en ‘Klaar is Kees’. Daaraan moet gewerkt worden: iemand moet mensen een spiegel voorhouden over hun eigen rol, confronteren, regels aangeven, maar ook team spirit creëren en zorgen dat individuele talenten tot hun recht komen.

Voor het verbeteren van teamprestaties heb je een coach nodig. En alleen als iemand ondertussen ergens last van heeft, een blessure, een psychische blokkade, dan gaat hij naar een therapeut.

De vakopleiding tot relatietherapeut

De titel relatietherapeut is onbeschermd. Er zeel veel particuliere en publieke opleidingen die de kennis en vaardighedenontwikkeling aanbieden. Een belangrijke instroomfactor in dit vak vormen de psychologen.

De psycholoog als relatietherapeut

Relatietherapie en psychologie. Wij zijn psycholoog en relatietherapeut. Maar wij hanteren liever het begrip relatiecoach.

Maar wat houdt dat vak eigenlijk in? Psychologie. Er bestaan veel (voor)oordelen over dit vak. Vrouwen zijn er in ieder geval in over vertegenwoordigd.

De psycholoog als relatiecoach

Relatie-coaching? Coaching is een zeer intensieve vorm van begeleiding van een persoon of een groep. De de naam is ontstaan vanuit het Franse woord coache (koets). Deze vorm van begeleiding komt vanuit 1840 waar de coach sporters begeleidde. Sinds die tijd heeft het begeleiden van mensen, partner e.d. een enorme vlucht genomen.

Een paar vooroordelen wegwerken

Het zijn griezels die in je persoonlijkheid graven. Het manlijke deel van het psychologenleger beweegt  zich bij voorkeur voor op sandalen met aan hun voeten zelf gebreide sokken van geitenwol. Een pluizige baard en met pak van Nelle half zwaar. En met een blik die poogt tot in je ziel in af te dalen. Kunnen praten als Brugman, zonder dat iemand het kan volgen. Zijn voyeurs die je ziel en zaligheid willen blootleggen.

relatietherapie de psycholoog als relatietherapeut

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is een professioneel deskundige in de psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het innerlijk leven (gedachten, gevoelens, wensen) en het gedrag van de mens.

Kennis van emoties

Een psycholoog behandelt psychische problemen (zoals de emoties verdriet, eenzaamheid, verslaving, depressie, angst, fobie) en problemen in de relatie met anderen (zoals communicatieproblemen). Hoofdtaken van de psycholoog zijn het vaststellen van de diagnose en het samen met jou voorkomen en wegnemen van de symptomen en de onderliggende oorzaken. Daarbij maakt hij gebruik van zijn psychologische en communicatieve kennis en ervaring.

Geen beschermde titel

Let op! “Psycholoog” is in Nederland geen beschermde titel. Iedereen in Nederland mag zich dus, ook zonder studie psychologie, een psycholoog noemen. In België is de titel “psycholoog” wél beschermd.

NIP

Om toch het verschil te laten zien tussen mensen die zich zomaar psycholoog noemen en mensen die een universitaire studie hebben afgerond, heeft het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) het keurmerk Psycholoog NIP ingesteld. Dit houdt in dat alleen psychologen met een afgeronde universitaire opleiding tot Master in de psychologie, aangevuld met een jaar praktijkervaring zich Psycholoog NIP mogen noemen.

3 soorten psychologen

Er zijn drie soorten psychologen die ook als relatietherapeut kunnen werken:

de psycholoog als relatietherapie

1.(GZ)Gezondheidspsycholoog BIG

Universitaire studie psychologie en een postdoctorale beroepsopleiding van twee jaar gevolgd. Basisdeskundige op het gebied van psychische stoornissen en problemen. Dit kunnen lichtere psychische problemen zijn maar ook zware psychische stoornissen.

2.Eerstelijns psycholoog NIP

Een eerstelijnspsycholoog NIP is een GZ-psycholoog die – na zijn opleiding tot GZ-psycholoog – specifiek is opgeleid om mensen in de eerste lijn met verschillende soorten problemen te helpen.

3. Klinisch psycholoog BIG

Een klinisch psycholoog BIG is een GZ-psycholoog die zich heeft gespecialiseerd  tot klinisch psycholoog .De klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt ernstige en complexe psychische problemen en psychische stoornissen.

1.Gezondheidspsycholoog BIG

GZ-psycholoog is in Nederland een beschermde titel. Een GZ-psycholoog die voldoet aan de wettelijke opleidingseisen kan zich registreren in het BIG-register. Met een BIG-registratie mag hij zijn beroepstitel gebruiken en valt hij onder het tuchtrecht.

2.Eerstelijns psycholoog NIP

Wanneer een intensievere of meer specialistische behandeling nodig is, kan de eerstelijnspsycholoog de cliënt doorverwijzen naar de ‘tweede lijn’ van de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor behandeling door een psychotherapeut.

3. Klinisch psycholoog BIG

Als de deskundigheid van de GZ-psycholoog niet toereikend is dan wordt de Klinisch Psycholoog BIG ingeschakeld. Bijvoorbeeld bij zeldzame of gecompliceerde hulpvragen, zoals een combinatie van een psychische stoornis en verslaving, of problemen die samenhangen met een zware lichamelijke ziekte. De klinisch psycholoog werkt meestal werkzaam in ziekenhuizen en andere instellingen,

De Voorwaarden voor Succes

Om de kans op succes optimaal te laten zijn, moeten er aan een paar voorwaarden voldaan kunnen worden

 • beide partners moeten
  • volledig mentaal en fysiek in staat zijn om deel te nemen
  • het eens zijn over de opdracht aan ons, hun relatiecoach
  • in voldoende mate bereid zijn om zich in te zetten tijdens de sessies en tijd vrij te maken
  • bereid zijn “hun waarheid” te vertellen
 • er moet een accommodatie zijn waarin storingsvrij en geconcentreerd gewerkt kan worden maar ook ontspanning kan plaatsvinden

Een belangrijke voorwaarde voor relatietherapie is dat beide partners ermee instemmen de relatietherapie te doen en bereid zijn actief aan veranderingen te werken. In de regel nemen de partners samen deel aan de relatietherapie sessies. Het kan echter ook zinvol zijn om af en toe een-op-een sessies te houden met een of beide partners. De andere partner is dan met een persoonlijke opdracht bezig.

Wanneer een bepaalde wetenschappelijke opvatting of methode zich echter als de monopolist van de enig echte oplossing en waarheid presenteert, ontstaat het gevaar dat een relatie gemedicaliseerd wordt. Het gevaar dreigt dat de ingehuurde adviseur en hulpverlener behandelaar die een diagnose stelt en vervolgens een behandeling start.

Voor ons is relatietherapie vooral een kwestie van goed luisteren en ieders verhaal uit de verf laten komen.

2 soorten relatietherapie

We zijn niet zo van de methode. EFT of Gestalt. Voor ons is het belangrijkste waar je op zou moeten letten

 • de persoon
 • de intensiteit ( 1 uur per week of een meerdaags traject)
 • de nazorg

consult of intensieve relatietherapie?

We spreken van consult omdat het gebaseerd is op een periodiek(meestal wekelijks) gesprek met een relatie consultant. In de volksmond meestal aangeduid als relatietherapeut. Het consult vindt plaats in de werkkamer van de relatietherapeut. Meestal is dat in je eigen stad of dorp.Tussen de sessies door, gaat je dagelijks leven gewoon door. Het relatieweekend of de relatievakantie is niet gebaseerd op een serie van gesprekken- onderbroken door het dagelijks leven-. Maar is een aanéénsluiting van gesprekken. De locatie kan overal zijn maar niet thuis of bij de relatietherapeut. Je verblijft enkele nachten en dagen “op de hei”. Het dagelijkse leven is even buitengesloten. De kosten van relatietherapie en relatieweekend ontlopen elkaar niet veel. 

Het relatieweekend programma

In een adviesgesprek hebben we je al verteld wat -gegeven jullie mogelijkheden en “doelen”- aan tijd nodig is om die doelen te bereiken. Hoeveel dagen en hoeveel sessies. We hebben maximaal 4 en minimaal 2 dagen nodig. Per dag zijn er maximaal 3 sessies. Van maximaal 4 uur. De duur is sterk afhankelijk van het onderwerp van het gesprek en jullie interactie. Bij online sessie beperken we de sessie tot maximaal 2 uur.

online relatietherapie

Online intensieve relatietherapie is qua duur, fasering en resultaat vrijwel identiek aan  een offline relatie intensive. Ook de resultaten!

Het enige verschil is de locatie en de wijze van gespreksvoering met je relatiecoach. Die verloopt via internet. De stappen, het materiaal , de aan jou bestede tijd en aandacht. Het is allemaal hetzelfde als bij een Relatieweekend in een vakantiewoning. Alleen je hoeft geen accommodatie te huren maar werkt vanuit je thuissituatie (je kan natuurlijk ook elders een accommodatie huren omdat je er

De Gesprek Thema´s

Om je doelen in zo´n korte tijd te bereiken is tijd, inspanning en toewijding nodig van alle betrokkenen. In die tijd gaan we jullie relatie toekomstbestendig maken door samen met jullie 5 thema´s uit te werken.

 1. Communicatie: hoe praten wij en hoe moet het?
 2. Idealiseren : hoe zou ik het (o.a. de relatie) willen hebben?
 3. Compromis : hoe bereiken we duurzame vrede?
 4. Mijn schade : welk gedrag van jou wil ik niet meer?
 5. Struikelblok : over welke onderwerpen een compromis bereiken?

Thema volgorde

De thema´s worden in het algemeen besproken in de aangegeven volgorde, tenzij de feitelijke situatie dat niet toestaat. Om thema 4 te kunnen aanvangen, moeten de voorafgaande op tevredenstellende wijze zijn afgerond. In thema 6 worden alle noodzakelijke veranderingen ook nog eens geconcretiseerd in je persoonlijke agenda.

Het programma per dag

Tijdens je meerdaagse relatie intensive heb je 2 a 3 sessies per dag. Ieder sessie heeft een duur tussen de 2 en 4 uur. Afhankelijk van jullie energie en de complexiteit van het onderwerp.

relatietherapie
Een Paar Dagen Investeren In Je Relatie

Ik, mijn gedrag en de relatietherapie

In een relatie is gedrag het enige dat de kwaliteit van de relatie bepaalt. Als je je partner zou kunnen zien als je allerbeste klant, dan ben jij de leverancier van gedrag dat door de ander van je verwacht wordt! En andersom ben jij de allerbeste klant van je partner. Verandering van je gedrag staat dus centraal bij onze werkwijze.

Nieuw en oud gedrag

In een online relatietherapie intensive ruil je oud gedrag in voor nieuw. Je dat onder leiding van een relatiecoach. Hij of zij is je Rolmodel. En zal jullie steeds zal helpen zo snel mogelijk het oude patroon in te ruilen voor het nieuwe. Tijdens alle gesprekken is hij aanwezig. En als je in conflict raakt en hij is er niet dat kun je hem of haar direct bijschakelen. Het is van “al doende leert men”. Zo leer je “hands on” je relatieproblemen te herkennen en op te lossen.

Ik kan alleen mijn eigen gedrag veranderen

Je relatieprobleem oplossen en voorkomen is vooral ‘werken aan jezelf’. Hij of zij partner is namelijk niet de uitsluitende oorzaak van jouw (jullie) problemen. En bepaalt niet of jij lekker in je vel zit. En is ook niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Je leven en je relatie zijn wat JIJ er van maakt! Als je nu midden in een moeilijke periode zit of overal de schuld van krijgt, snap ik wel dat je dit nog niet wilt horen.

Schat, wil je mij helpen?

Het probleem is dat we het liefst anderen (of de omstandigheden) de schuld geven van onze problemen. Je zult versteld staan hoeveel relaties gered en weer perfect zijn omdat één van de partners zijn/haar eigen problemen heeft oplost. En je kan je partner daarbij om hulp vragen. Is niks mee!

Andere vormen van relatietherapie

In de wetenschap-psychologie, sociologie, biologie- worden veel theoretische concepten over de liefde en de liefderelatie ontwikkeld. Maar in de praktijk zijn veel daarvan onbruikbaar voor de dagelijkse praktijk van het liefdespaar. Onderstaand de belangrijkste “stromingen” binnen de theoretische relatietherapie.

Psychoanalytische theorieën

Psychoanalytisch georiënteerde benaderingen gaan ervan uit dat chronische  relationele conflicten zijn gebaseerd op neurotische neigingen van een of beide partners.

Het woord neurotisch verwijst naar een psychische toestand, waarbij men op een ineffectieve manier reageert op problemen. Neurotische personen komen daardoor vaak vast te zitten in een vast stramien van dwangmatig handelen en denken, aangestuurd door angsten en onzekerheden

Voor gevallen waarin deze neurotische gedragingen van beide partners als sleutel en slot in elkaar passen, bedacht Jürg Willi de term collusie. In deze gevallen (volgens Willi) hebben beide partners bepaalde centrale conflicten uit eerdere mentale ontwikkelingsfasen in hun persoonlijkheid niet verwerkt en hanteren ze nu tegenovergestelde, maar aanvankelijk complementaire ‘oplossingen’ voor deze interne conflicten. Door samen te leven, is er vaak een toenemende polarisatie binnen een heimelijke neurotische regeling. Met als gevolg dat de ene partner steeds afhankelijker wordt, wordt de andere onafhankelijker en dominanter.

Humanistische psychologie

Het door Michael Cöllen ontwikkelde proces van paar synthese is in de traditie van de humanistische psychologie, met name Gestalttherapie. Zijn centrale aanname is dat liefde en intimiteit als vroege drijfveren van het leven fungeren. De emotioneel-intieme band wordt gezien als een doorslaggevende factor in persoonlijke ontwikkeling, vooral in haar impact op de liefde en conflictdynamiek van het paar. Het therapeutische werk richt zich op het ophelderen en verwerken van paar dynamisch werkende narcistische stoornissen, het bevorderen van intieme uitwisseling op de dialoog niveaus lichaam, gevoel, taal, ziel en tijd, evenals op begrip van liefde als betekenis en levensoriëntatie.

Emotiegerichte relatietherapie

Emotiegerichte relatietherapie (EFT) is een interventie die expliciet tot doel heeft de relatietevredenheid van een koppel te verbeteren door hun band met elkaar veiliger te maken.  Emotiegerichte relatietherapie gaat over het herstellen van een liefdevolle verbinding tussen beide partners. Beide partners leren meer openheid en begrip voor elkaar te ontwikkelen. Het echtpaar wordt ook geholpen om oude bond blessures te genezen. Emotiegerichte therapie  is verankerd in hechtingstheorie] en beschouwt de verandering in hechting schema’s als essentieel voor het verbeteren van tevredenheid in relaties 

EFT dwangbuis?

EFT is in korte tijd “ the talk of the town”  geworden in Nederland. Met de focus  op vrijwel uitsluitend de manier waarop je je hecht aan elkaar. Met als argument de eigen theorie is van de Canadese relatietherapeut Sue Johnson. Zij presenteert haar methode op religieuze wijze  als de enige juiste en succesvolle benadering.

De nadruk op het uitspreken van je gevoelens, ontleent Johnson aan de Gestaltbenadering, zo verklaart zij. Al met al lijkt de EFT zowel een keurslijf voor de cliënt als de betrokken hulpverlener.

De EFT relatietherapie manifesteert zich de laatste tijd nadrukkelijk als de enige zaligmakende oplossing voor de relatie in crisis. Met de alwetende relatietherapeut in de rol van methode /bewaker meer dan de bewaker van het belang van de cliënt . Soms voelen cliënten zich daardoor betuttelend behandeld. De EFT therapeut volgt heel precies een /commercieel/ bepaald traject dat zich meestal uitstrekt over enkele maanden. Ook is voor EFT van belang dat de partners zich voldoende openstellen voor elkaar, anders kan de methode niet slagen. Jammer voor de cliënten met overspel of ernstige ruzies.

Familieopstellingen

Een andere therapeutische benadering voor koppels komt van gezinstherapie van meerdere generaties. Volgens dit model wordt uitgegaan van het uitgangspunt van de relatie conflicten in de families van herkomst van de twee partners. Aangenomen wordt dat er over verschillende generaties een “fundamenteel familieconflict” is, die in de relatie van het echtpaar vandaag herleven. Centrale termen hier zijn bijvoorbeeld loyaliteit en de daaruit voortvloeiende banden, evenals de term delegatie en de tegenstrijdige bevelen van de families van herkomst.

Systemische therapie

Systemische relatietherapie richt zich op de vraag welke “circulaire processen” worden gebruikt om de conflicten van het koppel in stand te houden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het gedragsniveau, het interactiepatroon en de constructie van de werkelijkheid. Centrale concepten van systemische relatietherapie omvatten circulariteit, reframing, neutraliteit, oplossings- en hulpbronnenoriëntatie en positieve connotatie.

Communicatie Psychologie

Communicatie Psychologische benaderingen bij relatietherapie proberen de communicatievormen van de partners te verbeteren en zo een beter emotioneel begrip voor elkaar te ontwikkelen. De psycholoog John Gottman heeft typische communicatiepatronen beschreven en beschreven als de “vier apocalyptische ruiters van een liefdesrelatie” die in staat zijn een huwelijk of intieme relatie permanent te ruïneren.

Eclecticisme

Een eclectische benadering is de ‘Imago Therapy’ van Harville Hendrix en Helen Hunt, die psychoanalytische theorie, dieptepsychologie, behaviorisme, systeemtheorie, gestalttherapie, transactieanalyse en cognitieve therapie combineert. De traditionele relatie therapeut-cliënt wordt in handen van het echtpaar zelf gelegd bij Imago-therapie.

Moderne benaderingen bij relatietherapie

Paartherapie en sekstherapie zijn en worden vaak nog steeds als afzonderlijke domeinen beschouwd. Moderne therapeutische benaderingen van scheiden deze niet langer van elkaar en gaan ervan uit dat seksualiteit niet afzonderlijk kan worden gezien. En ook dat conflicten en problemen met paren vaak ook een seksuele kern hebben.  Trouw aan Watzlawick’s axioma “men kan niet niet communiceren”, wordt het idee hier tegengesproken dat men de kwaliteit van de relatie of zelfs de seksualiteit kan veranderen door simpelweg het communicatie- en communicatie gedrag te veranderen. Een niet-bestaande seksualiteit is ook een communicatieve boodschap van de twee partners in een relatie met een heel specifieke betekenis. Deze communicatieve berichten kunnen worden gebruikt als basis voor een paar en voor het ontwikkelen van sekstherapie. Een ander kenmerk van deze benaderingen is dat ze de neiging hebben om zich te concentreren op voorheen onuitgesproken aspecten, verschillen tussen partners of onveilige communicatiegebieden, zoals taboe-inhoud / schaduwaspecten. Deze benaderingen kunnen ook worden beschreven als differentiatie gericht.

Hierin wordt de cliënt gezien als een medemens die tot nu toe beperkt was in zijn oplossingen. Hij maakte bijvoorbeeld ruzie en ging daarmee voorbij aan zijn onderliggende behoefte aan intimiteit. De Gestalttherapeut denkt met de cliënt mee en verheldert zijn perspectief. De relatietherapie methode is gericht op het intensiveren van het contact en het werkt met wat er zich op dat moment aandient.

Deze vorm van relatietherapie houdt niet in dat er volgens een welomschreven stappenplan wordt gewerkt. De relatietherapeut volgt de route van de cliënt op weg naar herstel. Hij kan niet eenvoudigweg het boekje volgen, maar moet telkens alert zijn en improviseren. Je kunt zeggen dat de Gestalt relatietherapie daardoor wat ongedwongener is. Er ligt geen strakke routekaart voor je klaar.

Risico’s van relatietherapie

Paren zoeken vaak hulp van een relatietherapeut als ze vastzitten in de relatie en in cirkels blijven draaien. Zelfs als je deze cyclus wilt doorbreken en naar veranderingen verlangt, kan het zo zijn dat de uitkomst je niet goed uitkomt. Relatietherapie kan er dan ook toe leiden dat één van de of  beide partners de relatie wil/ willen beëindigen.

Relatietherapie kan ook zeer pijnlijke problemen veroorzaken. Als u na een relatietherapie inensive ernstige angst of psychische problemen ervaart, kunt je deze het beste in een één op één sessie met ons bespreken.

Relatietherapeuten zijn ook maar mensen en het kan voorkomen dat de relatietherapeut bewust of onbewust aan één kant staat. Als je je benadeeld voelt bij relatietherapie, moetje er met ons over praten. De relatietherapeut moet er altijd voor zorgen dat rekening wordt gehouden met de behoeften van beide cliënten.


Informatie en contact