skip to Main Content

Relatieadvies: 4 praktische tips om je relatie te verbeteren

4 handige tips voor relatieverbetering

Als je nog niet zo heel erg lang in een relatie zit, is de kans groot dat je nog niet zo vaak last van relatieperikelen hebt gehad. Hoewel dit natuurlijk per persoon en per stel kan verschillen. Hoe langer je met je partner in een relatie zit, hoe groter de kans is dat jullie af en toe een lastige periode meemaken. Op het moment zelf kan dit erg zwaar zijn. Je kunt je verdrietig en zelfs hopeloos voelen. Maar ik kan ik je garanderen, elke relatie gaat van tijd tot tijd een keer door een diep dal. De meeste relaties komen er uiteindelijk ook gewoon weer bovenop. Om je relatie goed en gezond door een moeilijke tijd te loodsen, heb ik in dit artikel 4 praktische tips om je relatie te verbeteren op een rijtje gezet.

Relatieadvies tip 1: schrijf jezelf en elkaar een brief

Zodra je in je relatie door een donkere tijd gaat, nodigt dat vaak uit tot veel piekeren en nadenken over hoe slecht het met jullie relatie gaat. Zodra dit gebeurt kom je al snel in een neerwaartse spiraal terecht. En als je je hierin bevindt, is het lastig om objectief te beoordelen waar jij, je partner en je relatie behoefte aan hebben. Het relatieadvies in dat geval is dan ook: schrijf een brief aan jezelf en aan je partner. Zodra je dit doet, zet je je gedachtes en gevoelens direct op een rij. Daarna laat je het even rusten en lees je de opgeschreven woorden een paar dagen later, of wanneer je dan ook wil, nog eens terug. Daarna kun je aanvullingen doen, het aanpassen etc.

Uiteindelijk helpt dit relatieadvies je om duidelijk te maken wat de situatie met jou doet. Zonder dat je vanuit emoties zoals woede en verdriet reageert. Dit biedt je de gelegenheid om op een gezonde en volwassen manier met je partner over je issues te praten. Als je partner hetzelfde doet, zorgt dit direct voor een fijne wisselwerking, waarna jullie samen afspraken kunnen maken over hoe jullie dan wel samen verder willen. Na het lezen van elkaars brieven is het soms ook fijn om even de tijd te nemen om alles te laten bezinken. In plaats van het gevoel te hebben dat er meteen over gepraat moet worden.

relatieadvies tip 1 schrijf een brief

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Relatieadvies tip 2: doe aan onderhoud

Als je merkt dat je relatie door een moeilijke tijd gaat, lijkt het al gauw of je relatie in een relatief korte tijd hopeloos beschadigd is geraakt. Gelukkig is dat meestal niet het geval. Vergelijk een verwaarloosde relatie maar met achterstallig onderhoud aan je auto of woning. Veel kleine klusjes die je voorheen deed, deed je op een gegeven moment niet meer. Dit heeft uiteindelijk voor grote schade gezorgd. Het sluipt erin. Het lijkt op dit punt alsof hemel en aarde bewogen moeten worden om het tij te keren. Maar gelukkig blijkt dit in de praktijk vaak mee te vallen.

relatieadvies onderhoud je relatie

Het relatieadvies hier is dan ook om samen met je partner vaste tijden in te plannen om samen aan dit ‘achterstallige onderhoud’ te werken. Pak bijvoorbeeld de weekenden om samen structureel aan de slag te gaan. Maak hierbij duidelijk afspraken met elkaar waar jullie allebei achterstaan. Dit voorkomt dat jullie elkaar in de weg gaan lopen. En dat hoeft zeker niet vervelend te zijn! Heb samen goed helder waar het probleem hem in zit. Stel elkaar bijvoorbeeld de vraag: wat deden we voorheen wat we nu niet of weinig meer doen? Je zult zien dat je, door deze zaken concreet te maken, al snel tot opties voor verbetering komt.

Relatieadvies tip 3: ga samen op relatieweekend

Als je al lang in een relatie zit samen, kan het soms tegen je werken dat jullie altijd in dezelfde omgeving zijn. Er samen op uit gaan op een relatieweekend is dan ook een goede manier om samen tot frisse ideeën te komen. Zorg er hierbij voor dat je duidelijke spelregels hebt voor jezelf en voor elkaar. Een regel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘het achterstallige onderhoud voor die dag is geslaagd als we 2 concrete afspraken hebben gemaakt’. Stel hierbij samen vast welk gedrag jullie nooit (meer) naar elkaar vertonen en wat het gevolg is als deze afspraak niet wordt nagekomen.

Aanvullend relatieadvies hierbij zou kunnen zijn om de gesprekken op te nemen. Als je met elkaar praat over zaken die moeilijk zijn, zijn we snel geneigd om in de verdediging te schieten. Vaak zijn we al bezig met een tegenargument verzinnen als de ander nog aan het woord is. Hierdoor gaan woorden in je hoofd een eigen leven leiden en heb je je oordeel al klaar. Dat is jammer, want het gaat uiteindelijk natuurlijk om luisteren. Door de gesprekken op te nemen kun je beter luisteren en, als je het ergens niet over eens bent, kun je het gesprek later samen terugluisteren om zo samen tot een objectieve conclusie te komen.

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Relatieadvies tip 4: ken je geschiedenis

Zie het bespreken van jullie relatie als een tijdreis. In de tijd dat jullie samen zijn hebben jullie een hoop meegemaakt. Niet alleen maar samen, maar ook apart. Zo worden er promoties gemaakt, overlijden er dierbaren en vinden er allerlei andere veranderingen plaats in je leven. Sommige van deze gebeurtenissen kunnen invloed hebben op je gedrag. Vaak ben je jezelf daar niet van bewust, maar je partner merkt het wel degelijk. Als jullie daar niet over praten kan dat ervoor zorgen dat je langzaam maar zeker uit elkaar groeit.

Het relatieadvies in dit geval is dan ook om een groot vel papier erbij te pakken en samen onder elkaar, in chronologische volgorde, alle gebeurtenissen op een rijtje te zetten waarvan jullie van elkaar vinden dat ze een negatieve uitwerking op jullie relatie hebben gehad. Geef per gebeurtenis met een cijfer tussen de 1 en de 5 aan in hoeverre deze gebeurtenis effect op je had. Omschrijf er ook bij elk effect het gedrag van je partner op jou had. Maak op basis hiervan ook weer duidelijke afspraken over hoe jullie dit in de toekomst gaan voorkomen en wat het gevolg is als het nog een keer gebeurt.

twijfel relatie verbreken relatievakantie

relatiecoach gratis advies

Ga op relatieweekend en werk samen aan je relatie

Gaan jij en je partner momenteel door een dal? Willen jullie wel samen aan de relatie werken, maar willen jullie dit doen door middel van relatietherapie met goed relatieadvies? Kies dan voor een relatieweekend en maak er samen werk van. Vul ons contactformulier in en plan een kennismakingsgesprek met ons in. Heb je vragen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij Relatievakantie? Laat ook dan een bericht voor ons achter.

Back To Top