skip to Main Content

Eenzaam voelen in de relatie

  • Al meer dan 900 stellen geholpen
  • Gratis adviesgesprek
  • Resultaat binnen 72 uur
  • Liefde therapie | Online of Bij je "Thuis"
Print Friendly, PDF & Email

Hoe heeft het zover kunnen komen?

De eenzaamheidgedachte

“Het komt heel vaak voor dat mensen zich eenzaam voelen in langdurige relaties” en dat voelt erger dan wanneer je als single eenzaam bent!

Het eenzaam voelen in de aanwezigheid van je levenspartner is van het soort eenzaamheid dat door gevangenen wordt ervaren in ondergrondse kerkers. En waar ‘denken over morgen’wordt het beter weinig zin heeft.

Niemand is een eiland, zeggen ze. Om gelukkig te zijn, hebben we een gevoel van nabijheid en verbondenheid nodig. Maar dat is precies wat velen in hun liefdesrelatie missen – men voelt zich eenzaam. Als het ontbreekt in de eigen liefdesrelatie, is het bijzonder pijnlijk.

Eenzaam voelen in de relatie is erger. Het is pijnlijk om je vervreemd te voelen van die ander. Als je kijkt naar degene met wie je een bed deelt. Vol indrukken thuiskomen zonder ze te kunnen overbrengen aan een partner. Die er wel fysiek is maar niet naar je luistert of vragen aan je stelt over wat je die dag mee maakte. Het is geestelijke zelfkastijding.

Ligt het aan jou of aan mij?

Je kan in een relatie eenzaam zijn. Omdat iets in het gedrag van je partner jij niet ok vindt. En dat gedurende langere tijd. Of omdat je van je partner gedrag verwacht om een leegte op te vullen die eigenlijk altijd al in je hebt gedragen.

De relatieproblemen beu?

28% is eenzaam

Een reden om je eenzaam te voelen kan dus zijn dat je partner niet meer door jou gewaardeerd wordt als vroeger.. Uit een onderzoek van blijkt dat 28% van de mensen die ontevreden zijn over hun gezinsleven zich de hele tijd of meestal eenzaam voelen. En het aantal mensen dat thuis ongelukkig is, neemt toe – de meest recente Algemene Sociale Enquête die in 2018 werd uitgevoerd, registreerde het hoogste aantal ongelukkig getrouwde stellen sinds 1974.

Vrouwen voelen zich eerder eenzaam

Eenzaamheid sluipt van tijd tot tijd in elk leven! De eerste weken in een nieuwe baan, na de verhuizing, nadat de kinderen zijn verhuisd en je je rol weer moet vinden of na een scheiding.

Maar zelfs relaties zijn geen betrouwbare bescherming tegen gebrek aan sociale borging. Dit blijkt uit een onderzoek waaruit bleek dat 28 procent zich soms eenzaam voelt in hun relatie.

Ongeveer 9 procent zei dat ze zich ondanks een partnerschap vaak eenzaam voelen. Het zijn vooral vrouwen zijn die ondanks het samenzijn getroffen worden door het fenomeen eenzaamheid.

“Volgens een recent onderzoek van Parship voelt 36 procent van de mannen en 45 procent van de vrouwen zich zo nu en dan eenzaam in het leven. Over het waarom meer vrouwen hier last van hebben, kan men alleen maar speculeren.

Je zou kunnen opperen dat “ vrouwen betere voelsprieten hebben. Gevoeliger zijn voor het gevoel van saamhorigheid en daar meer over nadenken.

In hun relaties willen ze zich begrepen en verzorgd voelen. Als dat ontbreekt, missen ze iets cruciaal in het partnerschap.

eenzaamheid relatieproblemen relatietherapie relatietherapeut

Van droom naar gewoon

Op de een of andere manier dromen we allemaal van die ene grote liefde die een leven lang meegaat en bovenal intimiteit, echte nabijheid, vertrouwdheid en veiligheid voor het leven belooft.

Maar aangezien we geen twintig meer zijn, weten we nu dat droom en werkelijkheid helaas vaak weinig met elkaar te maken hebben.

Na de eerste betoverende maanden of jaren komt ontgoocheling en realiseer je je dat je partner maar een mens is met ruwe randen.

En als het alledaagse leven vat krijgt, moet er voor kinderen worden gezorgd, de baan vraagt ​​veel, de lucht wordt in veel relaties dunner. Huishouden en familie zitten nog vaak aan onze vrouwen vast.

Dit is niet alleen frustrerend, maar brengt onvermijdelijk een gevoel van eenzaamheid over: ik moet altijd naar de ouderavond, ik moet de was doen, ik moet, ik moet …

Vrouwen lijden vaak voor een lang voordat ze toegeven dat de partner nauwelijks in hen en hun behoeften is geïnteresseerd en je eigenlijk alleen naast elkaar woont.

In tijden van onrust, wanneer de kinderen het huis verlaten of het beroepsleven eindigt en je een beetje moet herpositioneren, wordt vooral duidelijk hoe ver een stel uit elkaar is gegroeid.

Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Voel je niet schuldig

Geef jezelf niet als eerste en enige de schuld te geven van je eenzaamheid. Ik heb ontelbare keren “Je moet je niet eenzaam voelen! Je hebt zoveel om gelukkig te zijn”. Laat je niks aanpraten. Eenzaamheid is een enorm cultureel probleem en je hebt het volste recht om het te voelen en het aan te pakken.

Een paar oorzaken van de eenzaamheid in de relatie

Eenzaam voelen in de relatie! Waarom? Wat de boosdoener ook is, in dit artikel leggen we uit waarom je “ik ben zo eenzaam in mijn relatie” gedachten kan hebben. En bieden we je manieren om de oorzaak van de eenzaamheid die je ervaart aan te pakken.

Waar ontstaat die gedachte dat je er niet meer toe doet? Of dat je denkt “Ik kan net zo goed alleen kunt . Aan mijn partner heb ik toch niks.”

Wat je zelf kunt doen aan het gevoel er alleen voor en in te staan.

Als ik er niet over praat is het er niet!

Onkunde of onwil om kwetsbaar te zijn (te zeggen wat je denkt over de ander, jezelf of jullie samen) kan ook bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid binnen romantische relaties. “Een factor die bijdraagt aan eenzaamheid is niet praten over je gevoelens of dingen delen die misschien wat minder veilig en riskant zijn om te delen.

Waarom ik?

Ook sociale media kunnen een rol spelen. Het vergelijken van je relatie met relaties met anderen of op sociale media kan bij jou ook een gevoel van eenzaamheid opwekken. “Laten we zeggen dat het Valentijnsdag is en er is een bos rozen bij je bezorgd. Maar dan ga je op sociale media en kregen andere mensen hele mooie sieraden of die mooie tas waar je al een tijdlang naar hebt gekeken maar te duur vond ”. Dan voel je je automatisch eenzaam. Als je je relatie vergelijkt met die op je sociale media, creëer je uiteindelijk een “onaangename afstand” tussen jou en je partner.

Door deze afstand beginnen gevoelens van eenzaamheid op te komen. En hoe meer tijd je op sociale media doorbrengt, hoe eenzamer je je kunt voelen.

Een recente studie uit 2017 toonde aan dat mensen die aangaven meer dan twee uur per dag op sociale media door te brengen, twee keer zoveel kans hadden zich eenzaam te voelen dan degenen die een half uur op die sites doorbrachten.

´t was er al voor mijn relatie begon

Maar soms kan eenzaam voelen ouder zijn dan je huidige relatie. Eenzaamheid kan een erfelijke eigenschap kan zijn en dat betekent dat sommigen van ons genetisch voorbestemd zijn om gedurende hun hele leven grotere pijn van eenzaamheid te voelen.

Je partner is niet de oplossing dan

Het aangaan van een relatie als middel om reeds bestaande gevoelens van eenzaamheid te genezen zal nooit echt werken. “Mensen hopen dat je partner of iemand anders de oplossing is voor je “natuurlijke” eenzaamheid in de wereld. Maar in de meeste gevallen zal dat niet zo zijn.

Praat over je eenzaamheid met je partner

Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van je eenzaamheid te achterhalen. Maar de eerste stap zou moeten zijn om met je partner te praten over hoe je je voelt.

Het is al erg genoeg om je eenzaam te voelen in je relatie. Zolang er geen sprake is van een groot risico (lichamelijk of geestelijk geweld), moet je je eenzaamheid niet voor je partner verbergen. Je gedachten vertellen. Zonder vervorming.

Het is cruciale informatie voor en over de ander. Soms is het onmogelijk om op dezelfde golflengte -over een voor jou belangrijk onderwerp- te zitten met je partner. Maar als je allebei vrijuit je gedachten over wat je denkt kunt uiten, zwem je in ieder geval in dezelfde oceaan.

Maar je hebt geen reden om eenzaam te zijn!

Als je partner tijdens het gesprek concrete voorbeelden kan geven van zijn/ haar gedrag naar jou toe waaruit je kan afleiden dat je je niet eenzaam zou hoeven te voelen, is het waarschijnlijk meer iets van binnen in jou. Meer dan dat de oorzaak bij je partner gezocht moet worden.

Hoe was het bij andere partners?

Als dat het geval is, denk dan eens aan je eerdere relaties. En probeer je te herinneren of en in welke mate je toen soortgelijke gedachten had. En de frequentie waarmee ze voorkwamen. Om zo te bepalen of de gevoelens die je nu ervaart een terugkerend patroon zijn of uitsluitend horen bij deze partner.

Of voel je je meestal eenzaam zodra de nieuwigheid van een nieuwe relatie uitgewerkt is? Misschien is het zo dat je in elke relatie -tijdens de beginfase- zo zou voelen?

Denken we hetzelfde?

Als je met je partner praat en die ook gevoelens van eenzaamheid ervaren, is de relatie waarschijnlijk de boosdoener. De kans is groot dat als je je eenzaam voelt, de ander zich ook eenzaam voelt.

Wat, wanneer, met wie?

Als jij en je partner je allebei eenzaam voelen is het belangrijk is om naar deze gevoelens te kijken in de context van je relatie.

Vindt je dat de gedachte dat je eenzaam bent vaker voorkomt als je bij elkaar bent?

Of je nu eenzamer bent dan voordat je deze relatie aanging? Dat er een tijd was dat je partner je meer voldoening gaf dan nu? Als het antwoord op deze vragen een volmondig ja is, kan dit een teken zijn dat er iets niet werkt binnen je relatie.

Scheef gegroeid

Vaak kan het zijn dat jullie twee uit elkaar zijn gegroeid, zegt ze. “Als je vroeger het gevoel had dat er daar meer een verband was en daarom minder eenzaamheid, dan is dat een teken dat jullie misschien in verschillende richtingen afdrijven.”

Hoe eenzaam ben ik?

Eenzaam voelen in de relatie . Je vindt in dit artikel naast informatie over eenzaamheid in de relatie, ook enkele hulpmiddelen om je eenzaamheid in de relatie-alleen of met je partner- te lijf te gaan. Waaronder de Hoe Eenzaam Ben Ik Test.

Stap 1: Eenzaamheid “Meten “

Net als je bij je bezoek aan de dokter voor een lichamelijk ongemak, moet je als je je eenzaam voelt in je relatie, eerst eens zo concreet mogelijk proberen te omschrijven wat maakt dat je je zo voelt. Hoe vaak denk je dat gedurende de dag. Hoe lang denk je het al. Wanneer denk je het niet? Waar ben je dan? Of bij wie. Daarna is het makkelijker om je volgende stap te zetten. Er over praten met je partner. Doe daarom eerst onze eenzaamheidtest. En lees daarna verder.

Stap 2: Liefde “Meten “

Is er nog een glimp van liefde in mij?

De meeste mensen gaan een relatie aan met liefde in hun hart. Maar door het gedrag van de ander kan daar verandering in komen. En waar je eerst nog door deuren en glazen heen zou gaan om bij de ander te zijn. En bergen te verzetten om het de ander te laten merken, geef je nu niet meer dan een magere 3 als rapportcijfer. Maar hoe is die 3 opgebouwd? Om meer te weten over wat precies in het gedrag van de ander je opbreekt, is het goed dat je naast de eenzaamheidtest, ook de “Wat vind ik van jouw gedrag” test doet.

1 uur van je tijd

Het invullen va de test zal je ongeveer 1 uur tijd kosten. Maar die tijd is wel besteed. En zeker ook als je je partner het ook laat doen. Je krijgt dan samen een goed “zo staat de vlag er voor” document in handen. Waarmee je de basis kunt gaan leggen voor de volgende stap.

Kennis Maakt Je Sterker

Omdat kennis bij de oplossing van een probleem nodig is, voor het vinden van een duurzame oplossing, vind je hier ook nog verwijzingen naar boeken en andere artikelen over eenzaamheid in je relatie. Lees artikel over eenzaamheid.

De Verandering Begint Bij Jou

In 9 van de 10 gevallen is de aanleiding voor emotionele eenzaamheid het gedrag van je partner. Bij de bestrijding van je eenzaamheid moet je er van uit gaan dat dat gedrag van je partner op korte termijn niet verandert! De manier waarop jullie met je emoties omgaan is te verschillend. Lees meer over emoties en relatieproblemen.

Jij bent aan zet.

Laat je niet schaakmat zetten. 

Het is misschien een teleurstellend bericht maar om minder vaak de gedachte te hebben gedachte dat je partner je negeert-geestelijk en/of lichamelijk- moet jij iets veranderen. Je moet die gedachte vervangen door andere gedachten. Maar er is meer werk aan de winkel wil je je probleem oplossen.

Om het gevoel van eenzaamheid te overwinnen en de nabijheid te herwinnen, moet JIJ de balans op te maken.

Wees geen slachtoffer!

Help mij om weer mijzelf te worden

“Allereerst: stap uit de slachtofferrol! Je moet je eerlijk afvragen hoe groot het verlangen is bij je partner te blijven (doe daarom eerste de relatietest).

Als dat zo is, moet je bereid zijn iets te veranderen! En dat moet bij jezelf beginnen. Vraag jezelf af; zijn mijn verwachtingen van mijn partner te hoog omdat mijn eigenwaarde niet de beste is?

Heb ik de afgelopen jaren mogelijk muren om mezelf heen gebouwd – en weet mijn partner weet niet eens hoe hij bij mij moet komen. Durft hij daarom niet?

Minder eenzaam als stel?

Al decennia lang proberen psychologen en antropologen, relatietherapeuten en sociologen uit te zoeken wat bijdraagt aan een stabiele relatie.

Ze hebben nog geen algemeen toepasbare formule ontdekt, maar ze zijn erin geslaagd enkele criteria eruit te filteren die een gelukkig samenzijn kenmerken en emotionele eenzaamheid tegengaan.

Mijn allerbeste vriend

Een belangrijke factor is wederzijds respect. Na voor het eerst verliefd te zijn geweest, is zij het die voor nabijheid zorgt.

Wanneer passie en seksueel verlangen afnemen, is het belangrijk om je eigen verwachtingen af ​​te stemmen op de werkelijkheid.

Gelukkige stellen beseffen wat hen scheidt en wat hen verbindt. Wat hen scheidt, wordt echter niet als een defect ervaren. Je ziet jezelf als een betrouwbare metgezel, helpt elkaar bij problemen, deelt ervaringen en bekritiseert elkaar welwillend.

Partners met stabiele relaties zijn meestal niet alleen geliefden, maar ook beste vrienden. De blauw knop brengt je naar een voorbeeld van wat de ideale vriendschap inhoudt.

Andere gesprekken anders voeren

Ga er van uit dat je je partner niet kunt veranderen. Dat moet hij of zij zelf doen. Maar je kan er wel voor zorgen dat ze daar mee beginnen!! Hoe? In ieder geval door op een andere manier met ze te praten. Een manier die ze niet gewend zijn.

Communicatie

Communicatie is een container-woord. Het is een label voor een grote verzameling van manieren van expressie van al datgene wat in je brein en lijf gebeurt. En er gebeurt van alles. De hele dag door.

Als je je eenzaam voelt in je relatie, heb je vooral veel communicatie met jezelf. In vorm van gedachten. Vragen die je je zelf stelt. Antwoorden die je jezelf geeft maar misschien nog niet wilt accepteren.

Gesprekken met je partner

Maar eigenlijk moet je die interne dialoog met je partner voeren. Maar om de een of andere reden kan dat niet. Je moet dus leren hoe dat toch voor elkaar te krijgen. Anders verdwijnt dat gevoel -van eenzaam te zijn in je relatie- niet.

Tijd en activiteit voor mij en mijn partner

Zodat stellen weer met elkaar in gesprek kunnen gaan en herkennen wat hen verbond en wat hen mogelijk nog verbindt, moet je vooral één ding goed regelen: storingsvrije tijd met elkaar.

“We leven in zulke snelle tijden, ontspanning is nauwelijks mogelijk en als dat zo is, dan proppen we het vol met sociale media.

Maar wil je in contact blijven met je partner en je veilig voelen, dan is het belangrijk om samen pauzes te nemen en de dagelijkse dingen opzij te schuiven.

”Naast stil zijn, is het ook samen dingen doen waardoor je de kans krijgt op meer solidariteit . Een tangocursus, museumbezoeken, een weekendtrip naar Krakau.

Je creëert niet alleen gedeelde herinneringen die je door moeilijke tijden heen helpen, je kunt, in tegenstelling tot de verwachtingen, ook compleet nieuwe kanten van je partner ontdekken.

Eén ding is duidelijk: emotionele eenzaamheid is een van de meest pijnlijke gevoelens van allemaal. Maar het is ook een wake-up call, wil wijzen op iets dat ontbreekt.

Dit is de kans om meer over ons te weten te komen: wat is belangrijk en wat niet? En: een partnerschap is geen wondermiddel. We moeten ook blijven leren om een ​​thuis voor onszelf te zijn.

Ontwikkel je vaardigheid in communiceren

Je Eenzaam Voelen In de Relatie hoeft echt niet. En niemand is het waard dat je in je relatie blijft op die manier.

Bijna niemand krijgt in zijn opvoeding, opleiding of werk een degelijke opleiding/ training hoe te communiceren met je partner. Laat staan als je in een relatie zit waarin je je eenzaam voelt. En voor je partner geldt hetzelfde. Die is -als jij je zo voelt- kennelijk ook niet bekwaam genoeg om de communicatie blokkade op te heffen. Je moet dus wat leren. En misschien ook wel wat afleren. Lees meer over communicatie in de relatie.

Mij zelf ontwikkelen

Een andere benadering van je partner is vaak effectiever dan te proberen samen hulp te zoeken. Je partner ervaart immers jouw probleem niet! Sterker nog, die denkt misschien wel dat JIJ de oorzaak bent. Als Jij kiespijn hebt, dan moet JIJ naar de tandarts, is het motto van de partner die de verantwoordelijkheid voor een goede relatie bij zijn partner legt.

Wij kunnen je helpen die noodzakelijk gespreksvaardigheid te ontwikkelen waardoor je je partner aan het veranderen van zijn gedrag kunt bewegen.

Sneller en effectiever is als je samen aan jouw emotionele eenzaamheid wilt werken. En dat je partner dus zegt ” Jouw probleem Is Ook Mijn Probleem”. Laten we samen de oplossing zoeken. Je leest meer over onze relatie intensive weekends

Relatie eenzaamheid

de officiële definitie

Eenzaamheid is een gedachte of een serie van gedachten van jezelf. Ze kunnen gaan over jezelf, over het gedrag van je partner. Die gedachten kunnen gepaard gaan met lichamelijke effecten. Wij noemen die 2 samen…. een emotie!

Eenzaamheidsdenken in de relatie gaat meestal over gemis en teleurstelling (van en over gedrag). Het is de uitkomst van een persoonlijke waardering van een situatie waarin iemand zijn bestaande behoefte/ verwachting van gedrag van de partner vergelijkt met het daadwerkelijke door de partner vertoonde gedrag. Maar iemand kan zich ook eenzaam “denken” doordat het aantal contacten lager is dan gewenst (Gierveld-de Jong & van Tilburg, 2007).

Een eenzaamheidsgedachte

Je denkt bijvoorbeeld ” Ik kan dat gedrag van hem/ haar niet meer verdragen. Ik zou nog liever alleen zijn dan hiermee doorgaan. Ik zie ook geen enkele verbetering. “

Je denkt de hele dag

Dagelijks gaan er zo ongeveer 60.000 gedachten door je hoofd. Iedere keer maakt dat je hersenen direct daarna chemicaliën door je lichaam pompt. Deze chemicaliën hebben invloed op je volgende gedachte en op hoe je lijf reageert.

Verdrietige gedachte

Wanneer je een verdrietige gedachte hebt over je partner of jezelf in relatie tot je partner , stuurt je brein chemicaliën je lichaam in die je bijvoorbeeld wakker houden, hoofdpijn geven, eetlust ontnemen.

Effect op je lichaam en houding

Als je teveel tijd gedachten hebt die je een negatieve inhoud hebben, kan dan een effect in en buiten je brein veroorzaken. Zoals

  • pijn
    • hoofd
    • buik
  • tranen
  • stemverandering
    • schreeuwen of juist gaan fluisteren
    • langzaam of juist sneller gaan praten
  • verplaatsing
    • dichterbij of verder weg gaan staan
    • weglopen
  • in je lijf
    • verlies van behoefte
      • aan seks
      • eten
      • aanrakingen
    • verstoringen van
      • hartritme
      • spierspanning
      • concentratie
      • productiviteit (je doet minder)
      • slaapritme

Fijne gedachten

Aan de andere kant, wanneer je een vreugdevolle, optimistische gedachte denkt, geeft je brein je een dosis feel-good chemicaliën. Die zorgen voor een ander lichamelijk effect. Je eetlust neem toe. Je lacht meer.

Denk je eenzaamheid weg?

Dus als je je beter wilt voelen, moet je gewoon constant positieve gedachten denken. Simpel toch? Nee, helaas niet. De meeste mensen hebben geen controle over hun gedachten. Gedachten verschijnen automatisch en soms zijn deze negatief.

Hoe deze gedachten je brein beïnvloeden

Al in 1995 onderzochten onderzoekers van The National Institute of Mental Health hoe je gedachten de functie van je hersenen aantasten. Uit dit onderzoek bleek inderdaad dat wanneer je een blije gedachte hebt, de activiteit in je emotionele brein afneemt en je je beter voelt. Wanneer je je focus legt op verdrietige gedachten, wakkert het vuur van je emotionele brein aan en wordt het actief.

Hardnekkig gedachten wortelen

Maar deze effecten zijn niet van korte duur. Negatief denken zorgt ervoor dat de ‘bedrading’ in je hersenen opnieuw gelegd wordt, waardoor deze paden worden versterkt en het waarschijnlijker wordt dat je in deze negatieve mindset blijft hangen.

Neerwaartse spiraal

Uit het onderzoek bleek ook dat negatieve gedachten nog meer effect hebben op je brein. De activiteit in het deel van je hersenen dat gaat over zelfcontrole, oordelen en plannen wordt sterk verminderd. Dit zorgt ervoor dat je vaker verkeerde keuzes maakt, wat weer zorgt voor meer automatische negatieve gedachten. Het is dus een neerwaartse spiraal die flink wat met je gemoed doet. Hoe vaker je die automatische negatieve gedachten toelaat in je brein, hoe vaker je je angstig, depressief of boos voelt.

Negatieve gedachten liegen

Belangrijk om te onthouden: niet alles wat je denkt is de waarheid. Negatieve gedachten hebben namelijk de neiging om te liegen. Je kunt deze gedachten gaan geloven en ze je hersenen laten overnemen, waardoor je leven sterk wordt beïnvloed. Maar gelukkig kun je er ook wat aan doen.

Zo overwin je negatieve gedachten

Door veel te oefenen kun je leren om deze automatische negatieve gedachten uit te sluiten. Een makkelijke manier hiervoor is om je bewust te worden van je gedachten en negatieve gedachten te herkennen. Voel je je verdrietig, boos, bezorgd of nerveus?

Praat terug tegen je gedachte

Schrijf de negatieve gedachte op en praat terug tegen deze gedachte. Als je er tegen terug praat, haal je de kracht van de gedachte weg. Rationeel en eerlijk denken is een doortastend gereedschap dat je hersenfunctie kan verbeteren, je gemoed een boost kan geven en je leven kan veranderen.

Negatieve gedachten kunnen door je hoofd blijven spoken. Dat gebeurt vaak bij piekeren. Het is alsof je gedachten vastzitten. Alsof je in rondjes draait.

Technieken tegen negatieve gedachten

Gedachteschema negatieve gedachten over eenzaamheid

Vul het gedachteschema in. Doe dat in je hoofd, en als het niet lukt, doe het op papier.
Vraag je af :

  1. Wat denk ik?
  2. Is die gedachte waar of waarschijnlijk, heb ik er bewijzen voor dat het waar is?
  3. Zo ja, hoe erg is het, kan ik het ook relativeren?
  4. Wat zou ik tegen een ander zeggen als ik die hierover gerust wil stellen?

Positief denken

Zet je gedachten naar dingen die fijn zijn. Heel erg belangrijk. Lees hier meer daarover

De gedachtestop

Wanneer je in negatieve gedachten blijft hangen zeg je hardop ‘STOP!’ tegen jezelf. Dat klinkt heel vreemd maar het werkt. Door je stem onderbreek je de gedachtestroom. Hierdoor kun je aan iets anders gaan denken. Het visualiseren van een verkeersstopbord,is ook iets wat kan helpen.

Het piekerkwartier

Je neemt een kwartier per dag. In dit kwartier ga je piekeren. Als je op een ander moment piekert schrijf je het onderwerp op. Hou het kort. Doe dit steeds als je merkt dat je piekert. Als het piekerkwartier begint pak je je blad met piekergedachten. Je mag je dan helemaal overgeven aan het piekeren. Zorg ervoor dat je niet langer dan een kwartier piekert.

De overdrijving

Neem een negatieve gedachte en overdrijf deze zo erg dat het lachwekkend wordt. Bijvoorbeeld: Je voelt je zo rot dat je denkt dat je nooit meer je bed uit kunt komen. Je overdrijft deze gedachte als volgt: Je stelt je voor dat je vanaf nu voor altijd in bed moet blijven. Het is de enige plek op aarde waar je kunt overleven. Je zult al je eten in bed bezorgd moeten krijgen. Bezoek ontvang je ook in bed en als je moet douchen wordt het hele bed nat. De paparazzi verstoppen zich in je tuin. Je komt wereldwijd in het nieuws omdat je met gemak het wereldrecord bed liggen hebt verbroken!

Tekenfilmfiguurtje

Stel je voor dat je met een stemmetje van een tekenfilmfiguur, bv. Calimero, Donald Duck etcetera, de negatieve gedachten tegen jezelf gaat zeggen. Het is een manier om er afstand van te nemen, en het een beetje lachwekkend voor jezelf te maken.

 Recepten schrijven

Negatief recept:

Schrijf in de vorm van een recept op, wat je moet doen om je zo rot te voelen als je je op dat moment voelt.

Bv. recept om depressief te raken: ik moet tegen mezelf gaan zeggen dat ik niets voorstel, dat het vandaag niets gaat worden. Ik moet vooral niet in beweging komen, maar stil op de bank blijven zitten somberen. Als iemand iets aan me vraagt, dan moet ik gaan snauwen, en het voorstel van de ander in de grond gaan praten. Ik moet tegen mezelf gaan zeggen dat helemaal niets helpt, en dat ik hier nooit meer uitkom.

Positief recept:

Daarna kun je dat recept omdraaien en een positief recept voor jezelf gaan schrijven:

Ik kan elke dag bedenken wat er wel goed gaat, welke goede eigenschappen ik heb. Ik kan activiteiten langzaam aan gaan ondernemen. Ik kan beginnen met meer te gaan bewegen. Ik kan tegen mezelf zeggen dat het tijd nodig heeft, en dat ik me ook niet gelijk een 10 hoef te gaan voelen. Ik kan ga focussen op lichtpuntjes en elke dag opschrijven wat er vandaag goed is gegaan.

Afleiding zoeken

Een andere manier om andere gedachten in je hoofd te krijgen is afleiding te gaan zoeken. Ga een activiteit doen waar je plezier in hebt, die inspanning van je vragen (bv. hardlopen, fietsen), die je aandacht vragen (bv. puzzelen, van 1000 achteruit tellen, met steeds 7 er af).

Mindfulness oefeningen

Mindfulness is leven met aandacht. Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel zit.

Wees je gewaar wat er NU gebeurt. Je gebruikt daarvoor al je zintuigen.

  • Wat
    • hoor je NU,
    • zie je NU,
    • voel je NU,
    • ruik je NU,
    • proef je NU,
  • welke gedachten komen er voor bij?

Dat alles, dat neem je waar. Zonder oordeel. Alsof je op je rug in het gras ligt. En dat alles als wolken voorbij ziet gaan, Of aan de kant van de rivier zit. En van alles voor bij ziet drijven. Als je daar een blok hout ziet zinken, dan observeer je dat, zonder oordeel, je neemt het waar en geeft weer aandacht aan andere dingen.

Je neemt alleen waar, open, nieuwsgierig, zonder oordeel, zonder doel, mild, liefdevol ten aanzien wat er zich aandient.

Focussen op je ademhaling, bodyscan ed. zijn helpende oefeningen.

Word je bewust van je negatieve gedachten, en draai deze om in positieve gedachten. Hieronder vind je een puzzel. Print deze uit, knip hem in stukjes en leg hem weer in elkaar. Doe dat elke dag.

De Emotie Eenzaamheid

Emoties zijn voor een deel je gedachten over iets of iemand. Soms in combinatie met een lichamelijk effect. Eenzaamheids denken.

Ik denk mijn tranen 

Huilen is een goed voorbeeld van een emotie. Ze kunnen het gevolg kunnen zijn van wat je meegemaakt hebt. Of lichamelijk verschijnselen. Die gedachten kun je voor je houden of je kunt ze de ander vertellen. Als je de ander je gedachten in alle puurheid en volledigheid vertelt,kan de ander zich in je in inleven. Gebeurt dat niet meer dan ontstaat er afstand. Waardoor je je buitengesloten voelt. En ook dat is weer een gedachte!!

Over emoties praten met een man ?

Als je partner gedrag vertoont dat jij niet fijn vindt-zachtjes gezegd- en je er niet achter komt waarom dat gedrag er is, ontstaat er afstand. Die afstand wordt nog groter als jij zelf wel kunt en wilt vertellen wat je denkt en wat het voor lichamelijk effect op je heeft. De wijze waarop mannen en vrouwen met emoties omgaan kan verschillend zijn. Het is daarom belangrijk dat je met elkaar kennis op doet over wat emoties zijn en hoe je er in de relatie mee omgaat.

In relaties spelen emoties een hoofdrol. Of ze nou wel of niet worden besproken, geuit of gekend. Lees daarom het artikel over emoties goed. En als het even kan samen met je partner. Het kan je direct helpen om dichter bij elkaar te komen.

Soorten eenzaamheid

Er zijn twee soorten eenzaamheid (van Tilburg, 2007) .

Sociale eenzaamheid

Als iemand betekenisvolle relaties mist met een bredere groep mensen zoals kennissen, collega’s, buurtgenoten of mensen met dezelfde belangstelling. Een intieme partnerrelatie kan sociale eenzaamheid niet opheffen.

Samen maar geen eenheid

Emotionele eenzaamheid Als iemand een sterk gemis ervaart van een intieme relatie, een emotioneel hechte band met een partner of vriend(in). Je kunt heel eenzaam zijn binnen een gezin, in een relatie of een groep vrienden.

Dat komt omdat er niet echt een goed contact is tussen jou en de anderen. Je voelt je niet begrepen en/of gewaardeerd. Eenzaam zijn is het gevoel hebben dat het eigenlijk niemand kan schelen of jij er bent of niet. Dat is een vreselijk gevoel. Je voelt je niet gehoord.

Naar jou wordt niet(meer) geluisterd. Samen maar geen eenheid. Eenzaamheid vindt plaats wanneer jullie beiden op één plaats zijn, maar niet met elkaar kunnen verbinden.

Jullie voelen je allebei ongemakkelijk om met elkaar alleen te zijn. Er is geen fysieke of mentale intimiteit tussen jou. Anders gezegd, je bent alleen een koppel voor de buitenwereld.

Vrouwen zijn eenzamer

Eenzaam voelen in de relatie. Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem bij miljoenen mensen over de hele wereld. Volgens een Zweedse studie is er een verschil tussen mannen en vrouwen in eenzaamheid beleving. In relaties ervaren vrouwen het vaker dan mannen .

Ik vertel en vraag niks meer

Je gesprekken met je partner eindigen in een ruzie en je gaat dingen aannemen. Je stopt met het delen van je gevoelens met je partner omdat je nu weet dat hij / zij niet empathisch( leeft zich niet meer in ) zal zijn.

Eenzaamheid symptomen

Negeer het gevoel dat er iets niet tussen jou en je partner is. Onderstaand de symptomen waar je in je relatie op moet letten.

Wanneer was je voor het laatst intiem met je partner?

Je kunt het je echt niet meer herinneren? Alleen al het feit dat je aan je intimiteit (of het gebrek eraan) denkt, betekent dat er iets mis is in de relatie. Het kan zijn dat je geen intimiteit met je partner wil vanwege een gebrek aan interesse van de ander of van je zelf. Gebrek aan tijd of een gebrek aan spanning. Wat de reden ook is, de afwezigheid van intimiteit kan een teken zijn van eenzaamheid.

Je bent niet meer in elkaars leven geïnteresseerd

Je hebt het gevoel dat je partner meer belangstelling heeft voor TV kijken, vrienden, werken en andere zaken dan voor jou. Er is weinig verbondenheid, om nog maar te zwijgen over passie. Vertelt je partner je wat zij/hij de hele dag heeft gedaan? Vertellen ze over wat ze bezig houdt? En komen jullie daarom terecht in een lang gesprek? Is dit niet het geval met jou? Als je partner gewoon zijn ogen afdwalen wanneer je een gesprek start. Of wanneer u met hem praat meer bezig is met andere zaken zoals een telefoon, ja dan werkt uw communicatiekanaal niet zoals het zou moeten.

Zelfbeeld en eenzaamheid

Je eenzaam en verlaten voelen in de liefdesrelatie komt veel voor. Wat vooral als oorzaak wordt genoemd is het gedrag van de partner. Wanneer de gedachte eenzaam te zijn langer dan een paar weken aanhoudt, kan dit effect hebben op het geestelijk welzijn. De werklust, de zin om iets te ondernemen. Maar ook het zelfbeeld kan er onder lijden. Daarom dat we vaak zien dat cliënten die eenzaamheid als hoofdprobleem in hun relatie noemen ook vaak een negatief beeld over zichzelf hebben.

Ik word genegeerd

Er wordt niks meer gezegd. Er wordt niks meer samen gedaan. Alleen het hoognodige wordt nog besproken. Zoals over de boodschappen die gedaan moet worden. Je wordt niet meer aangeraakt. Wat kun je doen om dat gedrag van je partner te beïnvloeden? Welke middelen kun je inzetten? Wat is de reden voor het gedrag van je partner? Lees het hele artikel “Emotionele verwaarlozing”.

Print Friendly, PDF & Email

    Contact opnemen

    Wil je een kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

    * Verplichte velden

    Back To Top