skip to Main Content

De psycholoog als relatietherapeut

 • Al meer dan 900 stellen geholpen
 • Gratis adviesgesprek
 • Resultaat binnen 72 uur
 • Liefde therapie | Online of Bij je "Thuis"
Print Friendly, PDF & Email

De psycholoog als relatietherapeut

De psycholoog als relatietherapeut. Wij zijn psycholoog en relatietherapeut. Maar wat houdt dat vak eigenlijk in? Er bestaan veel (voor)oordelen over dit vak. Vrouwen zijn er in over vertegenwoordigd. Het zijn griezels die in je persoonlijkheid graven. Het manlijke deel van het psychologenleger beweegt zich bij voorkeur voor op sandalen met aan hun voeten zelf gebreide sokken van geitenwol. Een pluizige baard en met pak van Nelle half zwaar. En met een blik die poogt tot in je ziel in af te dalen. Kunnen praten als Brugman, zonder dat iemand het kan volgen.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is een professioneel deskundige in de psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het innerlijk leven (gedachten, gevoelens, wensen) en het gedrag van de mens.

Een psycholoog behandelt psychische problemen (zoals verdriet, verslaving, depressie, angst, fobie) en problemen in de relatie met anderen (zoals relatieproblemen). Hoofdtaken van de psycholoog zijn het vaststellen van de diagnose en behandeling van je klachten. Daarbij maakt hij gebruik van zijn psychologische kennis en ervaring.

Let op! “Psycholoog” is in Nederland geen beschermde titel. Iedereen in Nederland mag zich dus, ook zonder studie psychologie, een psycholoog noemen. In België is de titel “psycholoog” wél beschermd.

Om toch het verschil te laten zien tussen mensen die zich zomaar psycholoog noemen en mensen die een universitaire studie hebben afgerond, heeft het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) het keurmerk Psycholoog NIP ingesteld. Dit houdt in dat alleen psychologen met een afgeronde universitaire opleiding tot Master in de psychologie, aangevuld met een jaar praktijkervaring zich Psycholoog NIP mogen noemen.

Er zijn drie soorten psychologen die ook als relatietherapeut kunnen werken:

Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

1.(GZ)Gezondheidspsycholoog BIG

Universitaire studie psychologie en een postdoctorale beroepsopleiding van twee jaar gevolgd. Basisdeskundige op het gebied van psychische stoornissen en problemen. Dit kunnen lichtere psychische problemen zijn maar ook zware psychische stoornissen.

GZ-psycholoog is in Nederland een beschermde titel. Een GZ-psycholoog die voldoet aan de wettelijke opleidingseisen kan zich registreren in het BIG-register. Met een BIG-registratie mag hij zijn beroepstitel gebruiken en valt hij onder het tuchtrecht.

De psycholoog als relatietherapeut

De relatieproblemen beu?

2.Eerstelijns psycholoog NIP

Een eerstelijnspsycholoog NIP is een GZ-psycholoog die – na zijn opleiding tot GZ-psycholoog – specifiek is opgeleid om mensen in de eerste lijn met verschillende soorten problemen te helpen.

Wanneer een intensievere of meer specialistische behandeling nodig is, kan de eerstelijnspsycholoog de cliënt doorverwijzen naar de ‘tweede lijn’ van de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor behandeling door een psychotherapeut.

3. Klinisch psycholoog BIG

Een klinisch psycholoog BIG is een GZ-psycholoog die zich heeft gespecialiseerd tot klinisch psycholoog .De klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt ernstige en complexe psychische problemen en psychische stoornissen.

Als de deskundigheid van de GZ-psycholoog niet toereikend is dan wordt de Klinisch Psycholoog BIG ingeschakeld. Bijvoorbeeld bij zeldzame of gecompliceerde hulpvragen, zoals een combinatie van een psychische stoornis en verslaving, of problemen die samenhangen met een zware lichamelijke ziekte. De klinisch psycholoog werkt meestal werkzaam in ziekenhuizen en andere instellingen,

Print Friendly, PDF & Email

  Contact opnemen

  Wil je een kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

  * Verplichte velden

  Back To Top